אובמה, קלינטון: סוריה תמלא תפקיד מרכזי במדיניות ארה"ב במזה"ת

הנשיא הנבחר בראיון לסי.בי.אס: נצטרך לנקט גישה אזורית; נערב את סוריה בדיונים ; "נידבר עם איראן בדרכים שלא נוסו עד עתה" ; "השורה התחתונה: ביטחון ישראל יהיה בעל חשיבות עליונה", קלינטון: מפת הדרכים תוסיף להיות אחד הבסיסים החשובים להשגת פתרון של שתי מדינות

סוריה תמלא תפקיד מרכזי במדיניות ארה"ב במזה"ת. כך עולה מהתבטאויות חדשות של הנשיא הנבחר ברק אובמה ושל המיועדת לתפקיד שרת החוץ, הילארי קלינטון.

דבריהם מצביעים על מגמה לשינוי חד בגישה האמריקנית לסכסוך: בד בבד עם המו"מ בין ישראל לפלשתינים, יעשה הממשל הנכנס מאמץ להרחיב את מסגרת הדיונים ולשלב בהם מדינות אחרות, עם דגש על סוריה. ממשל בוש גילה יחס עוין כלפי דמשק, משך ממנה את שגריר ארה"ב ורמז בצרה בוטה על חוסר התלהבותו מערוץ דיונים נפרד בין ישראל לסוריה.

בראיון לרשת סי.בי.אס.ששודר אמש (ד'), נשאל אובמה מה היה אומר לממשלת ישראל ולהנהגת החמאס נוכח כשלון המאמצים להשיג הפסקת אש בעזה. תשובתו: "כבר הבהרתי היטב, שעד 20 בינואר יש רק נשיא אחד ושמו ג'ורג' בוש. אבל אנחנו נתחיל ביום הראשון (לכהונתי). הילארי קלינטון, בהתבטאויותיה בשימוע בסנט, נתנה ביטוי להשקפותיי ולהשקפות הממשל הנכנס, שאיננו יכולים להתעכב. איננו יכולים לבזבז זמן.

"נצטרך לנקוט גישה אזורית. אנו עומדים לערב את סוריה בדיונים. אנו עומדים לתקשר עם איראן בדרכים שטרם נוסו עד עתה.

"תהיה לנו שורה תחתונה ברורה, שביטחון ישראל יהיה בעל חשיבות עליונה. אבל אנו צריכים גם ליצור פיתרון של שתי מדינות, שבו אנשים יוכלו לחיות אלה בצד אלה בשלום".

בתשובות בכתב לשאלות שהציגו לפניה חברי ועדת יחסי החוץ של הסנט, אומרת קלינטון: "בין ארה"ב לסוריה יש חילוקי דעות עמוקים ביחסי לסוגיות חשובות והנשיא הנבחר מאמין שהידברות ישירה עם סוריה מגדילה את הסיכוי שנוכל לרשום התקדמות במאמצים לשנות את התנההגותה של דמשק.

"בשיחות העתדיות האלה, אנו צריכים לעמוד על דרישות הליבה שלנו: שת"פ במאמצים לייצוב עיראק; הפסקת התמיכה בקבוצות טרור; סתימת זרם הנשק לחיזבאללה; וכיבוד ריבונותה של לבנון ועצמאותה".

לדברי קלינטון, מאמין אובמה ש"לעולם אסור לנו לאלץ את ישראל לשבת ליד שולחן הדיונים עם סוריה, אבל, מצד שני, אסור לנו לחסום מו"מ בין שתי המדינות אם מנהיגי ישראל מחליטים שמו"מ כזה עשוי לשרת את האינטרסים של ישראל".

"אנו צריכים להיות מעורבים באופן ישיר כדי לסייע לישראל לסוריה להכתיר את מאמצי השלום שלהן בהצלחה, ושני הצדדים אמרו, כי מעורבות כזו עשויה לקדם את השיחות ביניהם", אמרה קלינטון. "הסיכוי להצלחה בשיחות אלה אינו ברור, אך אנו מחויבים לעשות כל מאמץ כדי לסייע להן להצליח".

בתשובה לשאלה אחרת במסמך אומרת קלינטון, כי מפת הדרכים תוסיף להיות אחד הבסיסים החשובים להשגת פיתרון של שתי מדינות.