בהצהרה נשיאותית ראשונה, שלושה ימים לאחר שנכנס לבית הלבן, אומר הנשיא ברק אובמה, כי ארה"ב מחויבת לביטחונה של ישראל ולזכותה להגן על עצמה. הוא הדגיש, כי אף מדינה לא היתה מחשה בתגובה על ירי רקטות לעבר אזרחיה.
אובמה ושרת-החוץ הילארי קלינטון השתתפו אמש (ה') בטקס במשרד החוץ בוושינגטון, שבו הודיע הנשיא על מינויו של ג'ורג' מיצ'ל לתפקיד השגריר המיוחד של הממשל במזה"ת. הוא אמר, כי מיצ'ל יצא לאזור "בקרוב".
אובמה מנה את התנאים הבאים להמשך הפסקת האש ברצועת עזה:
• הפסקת ירי הרקטות ופעולות הטרור של חמאס.
• נסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה.
• מאמץ של מנגנון בינלאומי למניעת הברחות נשק ורקטות לרצועת עזה. אובמה גילה, כי שוחח עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, על הצעדים שמצרים צריכה לעשות כדי למנוע העברת משלוחי רקטות ונשק לידי חמאס מנקודות בשטחה.
• פתיחת מעברים לרצועת עזה כדי להעביר סיוע הומניטרי לפלשתינים, בפיקוח בינלאומי, ובשת"פ עם הרשות הפלשתינית.
"אני רוצה לומר בבירור: "אמריקה מחויבת לביטחונה של ישראל, ואנו נתמוך תמיד בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני כל איום לגיטימי", אמר הנשיא. "שום דמוקרטיה אינה יכולה לסבול סכנה של ירי רקטות לעבר אזרחיה, ואף הקהיליה הבינלאומית והאזרחים הפלשתיניים אינם צריכים לסבול סכנה כזו".
אומבה חזר על הדרישות שהציב הקוורטט לחמאס כתנאים שאינם ניתנים לשינוי: הכרה בישראל, התנערות מטרור וקבלת כל ההסכמים שהושגו בין ישראל לבין הרשות הפלשתינית.
"מדיניות ממשלי תהיה עשיית מאמץ תקיף ופעיל להשגת שלום מתמשך ובר-קיימא בין ישראל לבין הפלשתינים וכן בין ישראל לשכנותיה הערביות", הכריז הנשיא.
אובמה אמר עם זאת, כי לא ייתכן מצב שבו לפלשתינים לא תהיה תקווה. הוא אמר כי הוא דואב את סבלם של אזרחים בעזה ובדרום ישראל וקרא להחיש משלוחי סיוע לתושבי עזה.
"בדיוק כפי שטרור של רקטות שנורות לעבר אזרחים חפים מפשע בישראל הוא בלתי נסבל, כך גם עתיד ללא תקווה לפלשתינים (הוא בלתי נסבל)", אמר הנשיא.
אובמה אמר עוד, כי ארה"ב תוביל מאמצים לכנס ועידת תורמים בינלאומית שתגייס כספים לשיקום הכלכלה הפלשתינית, בשת"פ עם הרשות הפלשתינית.
הנשיא אף קרא למדינות ערב להצטרף ליזמת השלום של הרשות הפלשתינית ולהגיע להסכמי שלום עם ישראל, כפי שעשתה ירדן.
מיצ'ל אמר, כי הוא מודע לקשיים שטמונים בסכסוך, אך הוא משוכנע שיעלה בידי ארה"ב להשכין שלום בין ישראל לפלשתינים. "כמו שהצלחנו לפתור את הסכסוך בן 800 השנה בצפון אירלנד, כך נצליח לפתור את הסכסוך הפלשתיני ישראלי", אמר מיצ'ל, שהיה מאדריכלי הסכם השלום בין הפלגים היריבים בצפון אירלנד. "כל סכסוך נובע מבני אדם, ובני אדם יוכלו לפתור כל סכסוך".
שגריר ישראל בוושינגטון, סלי מרידור, קיבל בברכה את מינוי מיצ'ל.
לפי פרשנויות ראשונות בוושינגטון, מעידים דברי אובמה על כך שכל עוד נוקט חמאס את עמדותיו הנוכחיות, הוא לא יהיה חלק מתכנית שלום כלשהי של ארה"ב. למרות שלא פורסם לוח זמנים, אמרו לגלובס מקורות בוושינגטון, שיש לצפות שמיצ'ל יצא למזה"ת כבר בימים הקרובים, כדי להדגיש את הדחיפות שמייחס ממשל אובמה לפתרון הסכסוך.
מיצ'ל היה היו"ר של ועדה בינלאומית לשלום במזה"ת ב-2001. בדו"ח שפרסם כתום כהונתו קרא מי'צ'ל לפלשתינים להפסיק את הטרור ולישראל לפנות את ההתנחלויות בשטחים. לפי הערכה בניו יורק טיימס, הצדדים במזה"ת יראו במיצ'ל מתווך נוקשה יותר, אם גם מאוזן יותר, בהשוואה למתווכים אמריקניים קודמים. "מינויו עלול לעצבן ישראלים מסוימים", אומר העיתון.
מינויו של מיצ'ל הוא חלק ממאמץ רחב יריעה של ממשל אובמה לעצב מחדש את מדיניות החוץ של ארה"ב. בטקס בסטייט דיפרטמנט הודיע אובמה גם על מינויו של הדיפלומט הוותיק ריצ'ארד הולברוק לשגריר מיוחד של הממשל לפקיסטאן ולאפגניסטאן, ביזמה שנועדה למצוא דרכים לפתרון המשבר בחלק זה של העולם.
קודם לכן חתם אובמה על צווים נשיאותיים שמורים על סגירת מחנה גוואנטאנמו בקובה, שבו מוחזקים מאות חשודים בטרור, לרבות דגים שמנים כמתכנן הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001, ועל איסור גורף להשתמש בעינויים בחקירות חשודים בטרור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.