משרד האוצר צפוי לפרסם בימים הקרובים את הנוסח המעודכן והמחייב להוראת השעה בדבר שערוך נכסים לא-סחירים, שלא לפי המודל של חברת שערי ריבית. זאת, תוך שינמיך במידה רבה את הרף עבור הגופים המוסדיים שיורשו לעשות כן. טיוטה ראשונה בנושא פורסמה כבר בדצמבר האחרון, כחלק מהמאמץ של האוצר להפשיר את הקיפאון בשוק האשראי העסקי החוץ בנקאי.
בתחילה, הציע האוצר כי רק גופים המנהלים נכסים בהיקף העולה על 25 מיליארד שקל יוכלו לשערך בתוך הבית, כשיתר השוק יוכל לפעול על פי החלטתם, או להישאר עם המודל של שערי ריבית. לאחר מכן, הוריד האוצר את הרף לגופים מוסדיים המנהלים 12 מיליארד שקל לפחות, ועתה מתברר כי יוריד גם את המגבלה הכמותית הזו.
האוצר ישנה את המגבלה לאיכותית, כך שכל גוף מוסדי שיש לו ועדת אשראי ומערך אשראי מסודרים לפי הנחיות האוצר, יוכל לשערך את הנכסים הלא סחירים בתוך הבית, במסגרת הוראת השעה הזמנית (שתוקפה מתוכנן כעת עד סוף 2009). המשמעות היא, שגם גופים קטנים יותר יוכלו לשערך בתוך הבית, ולא יהיו תלויים בשערוך שיעשו רק הגופים הגדולים.
הצעד הזה משמעותי, מכיוון שהוראת השעה מאפשרת לגופים המוסדיים 'לשחק' עם התשואות שלהם ולשפצן, וככל שיהיו יותר מודלים בשוק, כך גדל הסיכוי שיהיו גופים שינצלו את הוראת השעה בצורה צינית.
נושא שערוך הנכסים לא סחירים זכה בימים האחרונים להסדרה שלא במסגרת הוראת השעה, על ידי ועדת הכספים של הכנסת, שאישרה שורה של תקנות לגבי שירותים פיננסיים - חישוב שווי נכסים. במסגרת זו, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר יוכל להורות לגופים מוסדיים לחשב מחדש ורטרואקטיבית את התשואות שהשיגו לעמיתיהם, במידה שביצעו שערוך נכסים יצירתי שנועד לשפר את תוצאותיהם בצורה לא נאותה. זאת, גם אם ביצעו את השערוך על פי הכללים, ולא עברו על התקנות.
להוכיח ניקיון
הדבר יתרחש במקרה שהממונה יהיה סבור כי הגוף המוסדי ביצע עסקה בנכסים מתוך שיקולים שאינם כלכליים, במטרה להציג תשואה גבוהה ככל הניתן. כך עולה מתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים - חישוב שווי נכסים, שאושרו בשבוע שעבר בוועדת הכספים של הכנסת.
לשינוי האמור חשיבות בכך שמעתה הגופים המוסדיים יידרשו להוכיח נקיון גם במניע שלהם בעת ביצוע השערוכים, ולא רק להראות שטכנית הם פעלו בהתאם להנחיות. מבחינת האוצר, צעד זה מפחית במידה רבה את היכולת להריץ תשואה בקופות גמל, בעיקר בקטנות שבהן.
תקנות השיערוך שאושרו בוועדת הכספים כוללות שורת שינויים טכניים, שמטרתם הייתה לישר קו בנושא בכל הגופים המוסדיים, ואשר מאפשרים לחברת שערי ריבית להוציא ציטוט ריבית פרטני על פי נייר ערך, ולא באופן כוללני לפי מטריצה. מדובר בצעד נדרש, שיוכל לשפר במידה רבה את היכולת לתמחר חוב לא-סחיר של חברה מסוימת באופן המתאים לה.
עצם התקנת התקנות לפי חוק הביטוח החדש היא מהותית, שכן החל מהיום כל שערוך של נכס, סחיר או לא סחיר, שלא בהתאם לתקנות האוצר, מהווה עבירה פלילית, בשעה שעד כה עבירות אלו לא נחשבו לפליליות.
בנוסף, התקנות שאושרו בוועדת הכספים מגלות כי האוצר חזר בו מכוונתו לחייב את המוסדיים לשערך את האג"ח המיועדות - אג"ח ממשלתי לא סחיר שמבטיח תשואה ריאלית שנתית, ונמצא כיום בעיקר בקרנות הפנסיה - לפי שווי הוגן ולא לפי עלות מתואמת. לביטול התוכנית הביא בעיקר לחץ מצד ההסתדרות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.