שתי השקעות פרטיות שביצע טייקון הרכב והתשתיות גיל אגמון לפני מספר שנים, עלו לו בשבוע שעבר בתשלום פיצוי של 750 אלף שקל לבעלי המניות של חברת דלק רכב . זו בוודאי לא הסיבה היחידה שבעטיה הוא מצטער על אותן השקעות. בשבוע שעבר הודיעה דלק רכב כי הגיעה לפשרה בנוגע לתביעה שהוגשה נגדה ונגד אגמון על-ידי אחד מבעלי המניות בחברה, אסף רביד.
● בלעדי | המיליארדר מארה"ב והאחים ברקת משקיעים במיזם החדש של שעשוע
● ניתוח | המניה צללה והמנכ"ל פרש: כך הפכה ענקית זריקות ההרזיה מסחורה לוהטת לחברה במשבר
בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בחיפה לפני קצת יותר משלוש שנים, טען רביד כי אגמון השקיע באופן פרטי בשתי חברות סטארט-אפ הקשורות לתחום הרכב, שבו פועלת החברה הציבורית שבשליטתו, ובכך ניצל הזדמנויות עסקיות שהגיעו לידיו מתוקף תפקידו כמנכ"ל דלק רכב. בנוסף טען רביד כי הדירקטורים בדלק רכב לא עשו דבר מרגע שגילו על השקעותיו הפרטיות של אגמון.
ההשקעות המדוברות הן בחברת אקסיליון, העוסקת בפיתוח תוכנה לייעול תחבורה בערים, בה השקיע אגמון בשנת 2019 סכום של כחצי מיליון שקל ערב הפיכתה לחברה ציבורית (דרך מיזוג לשלד בורסאי); ובחברת האוטוטק רי אוטומוטיב (REE), בה השקיע סכום לא ידוע. ההשקעה של אגמון נחשפה בעת ש-REE נרשמה למסחר בנאסד"ק באמצעות מיזוג ל-SPAC בשנת 2021, לפי שווי של 3.1 מיליארד דולר.
"עסק חי" בדוח אקסיליון
בדיעבד, שתי החברות בהן השקיע אגמון לא נחלו הצלחה בלשון המעטה: זמן קצר לאחר מיזוגה של אקסיליון , מניות החברה עוד הספיקו לנסוק באופן ששיקף לה שווי שיא של 1.3 מיליארד שקל, אך עד מהרה החלו לאבד גובה, לנוכח תוצאות מאכזבות. כיום היא נסחרת בשווי זניח של כ-10 מיליון שקל, נושאת הערת "עסק חי" בדוחות הכספיים והפסדים צבורים של יותר מ-380 מיליון שקל.
והמצב לא טוב בהרבה בגזרתה של REE. החברה נכנסה אומנם לנאסד"ק בקול תרועה רמה, בימי ההייפ של מניות הטכנולוגיה, אך די מהר התברר שגם היא מתקשה להציג הכנסות ושורפת מזומנים בקצב גבוה.
בסוף השבוע האחרון פרסמה החברה את תוצאותיה לשנת 2024, בהן דיווחה כי קיים ספק מהותי לגבי יכולתה להמשיך כעסק חי ב-12 החודשים הבאים, מה שאילץ את הנהלת החברה להודיע על צעדי ייעול הכוללים השבתת ייצור ופיטורי עובדים. בעקבות כך, מניית REE צנחה ב-65% בסוף השבוע (וב-99.7% מאז המיזוג ל-SPAC), והיא נסחרת בשווי של פחות מ-24 מיליון דולר.

הנפקת חברת REE. מאז ההנפקה צלל מחיר המניה ביותר מ-99% / צילום: נאסד''ק
הסכם "תיחום פעילות"
העובדה שאגמון השקיע בחברות הללו באופן פרטי, בזמן שדלק רכב שבשליטתו משקיעה גם היא בתחומים דומים (השקיעה בשעתו ביותר מ-20 חברות הזנק), העמידה אותו, לטענת התובע רביד, במצב של ניגוד עניינים. בשבוע שעבר דיווחה כאמור דלק רכב על פשרה בין הצדדים, במסגרתה הסכימו הנתבעים (דלק רכב, אגמון ודירקטורים בחברה) לשלם לרביד סכום של 750 אלף שקל עבור "הוצאות משפטיות".
תשלום הסכום יתחלק שווה בשווה בין הנתבעים, כך שכל אחד ישלם לתובע כ-250 אלף שקל. בנוסף, הוחלט כי החברה ואגמון יחתמו על הסכם תיחום פעילות שמגדיר את סוגי העסקאות שיהוו "הזדמנות עסקית של החברה", לצד חובותיו כלפי החברה ביחס לעסקאות שיגיעו לידיעתו.
הסכם התיחום בין דלק לאגמון כולל התחייבות מצדו של בעל השליטה שלא להשקיע באופן פרטי בעסקים הפועלים בתחום טכנולוגיות הרכב (אוטוטק), או בחברות שעוסקות בתחומי פעילות נוספים של דלק רכב (יבוא כלי רכב, איכות הסביבה ואנרגיה). במקרה שאגמון יזהה הזדמנות השקעה באחד מהתחומים הללו, הוא יפנה לדירקטוריון ויעניק לו הזדמנות לבצע את ההשקעה; אם זה יסרב, יוכל אגמון להשקיע באמצעות עסקיו הפרטיים.
ההימור שהפיל את "מובילאיי הבאה" להערת עסק חי | פרשנות
ביום חמישי נחשף מצבה הקשה של חברת האוטוטק הישראלית REE. דוח כספי שפרסמה גילה הפסד של 70 מיליון דולר, והחברה נאלצה לפרסם הערת "עסק חי" שהביאה לצניחה במניה.
המנכ"ל והמייסד דניאל בראל טען בדוחות כי 2024 הייתה שנה של פריצת דרך ל-REE, בה היא האיצה בהצלחה את החזון שלה בתחום ה-SDV - טכנולוגיית תוכנה לרכב. עם זאת, ב-2025 השתנתה לדבריו הסביבה המאקרו-כלכלית, וחוסר הוודאות סביב המכסים משבש את תעשיית הרכב העולמית ואת שרשרת האספקה שלה, מה שמקשה על REE להגביר את הייצור. הוא הוסיף כי החברה קיבלה החלטות לא קלות, בהן הפסקה זמנית של הייצור.
סיפורה של REE דומה לזה של חברות חלום רבות אחרות שרשמו את מניותיהן למסחר במהלך הגאות ששטפה את השווקים במהלך שנת 2021. החברה הגיעה לנאסד"ק לאחר שגייסה 160 מיליון דולר משורה של משקיעים מוכרים, כולל זיו אבירם, ממייסדי מובילאיי, שראו ב-REE פוטנציאל להיות "המובילאיי הבאה", לפחות בכל הנוגע לתשואה למשקיעים.
ביוני 2019 פרסמה אחת המשקיעות בחברה, מיצובישי היפנית, הודעה בה נמסר כי "לטכנולוגיה של REE יש פוטנציאל עצום בעולם הנהיגה האוטונומית, מכיוון שהיא הופכת את תהליך החישמול של הרכב ליעיל מאד ומספקת יכולת לייצר פלטפורמות מודולריות". אותן פלטפורמות, שמשלבות ביחידה קומפקטית את כל רכיבי ההנעה והשליטה ברכב ומהוות בסיס להתקנת מרכבים שונים, הפכו למוצר העיקרי של REE לכיום.
לאורך הדרך הציגה REE לא מעט אבות-טיפוס על בסיס אותן פלטפורמות, בעיקר משאיות מסחריות, ואף חתמה על חוזים עם ספקים גדולים. אבל המוצרים הסדרתיים שלה איחרו להגיע, כמו גם הכנסות בקנה-מידה משמעותי, והמזומן אזל.
בינתיים, השוק השתנה מקצה לקצה: חזון הרכב האוטונומי התקרר, ותעשיית הרכב הסינית כבשה את עולם הרכב החשמלי והחכם. המכה האחרונה הגיעה מכיוון הממשל האמריקאי, בשוק היעד העיקרי של REE. ממשל טראמפ ביצע עם כניסתו בתחילת השנה פניית פרסה בכל הנוגע להתייחסותו לרכישת רכב חשמלי, והעניק הקלות ברגולציה דווקא לרכבי בנזין, ביטל חוזי הצטיידות, הטיל מכסים על רכבים וחלפים שמיובאים לארה"ב והקפיא את שוק הרכב החשמלי. חברות הפועלות בתחום, כמו REE, מרגישות זאת היטב.
דובי בן גדליהו
האקזיט שלא קרה
מאז רכש גיל אגמון את השליטה בדלק רכב (מידי קבוצת דלק) בשנת 2010, הוא הוסיף לעסקיה נדבך משמעותי של השקעות בחברות סטארט-אפ לצד הפעילות המסורתית של יבוא ומכירת כלי רכב (מאזדה, פוקד וב.מ.וו). ההשקעה הבולטת ביניהן הייתה בחברת הרכב האוטונומי מובילאיי, בה השקיעה דלק רכב בשלבים מוקדמים, ומימשה לאורך הדרך מניות בסכום המוערך ביותר מ-500 מיליון שקל, עוד בטרם נמכרה מובילאיי לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר.
לפני כשנתיים הייתה דלק רכב בדרך לרשום אקזיט נוסף לנוכח הדיווחים על מכירת חברת אוטוטוקס, המפתחת טכנולוגיות לתקשורת בין כלי רכב, לידי ענקית השבבים האמריקאית קוואלקום תמורת 350 מיליון דולר. אלא שבסוף העסקה לא יצאה אל הפועל בשל קשיים רגולטוריים, והביאה את דלק רכב להפחית כ-69 מיליון שקל בגין ההשקעה בחברה - לשווי של כ-37 מיליון שקל בלבד - נמוך מהסכום שבו השקיעה דלק רכב באוטוטוקס לאורך השנים (כ-84 מיליון שקל).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.