פתיחת שנה חיובית לענף קרנות הנאמנות. בחודש ינואר צמחו נכסי הענף ב-6.6 מיליארד שקל, וחצו שוב מעלה את רף 100 מיליארד השקל, לסך של 104.6 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני רשות ניירות ערך. רוב הגידול בנכסים מקורו בגיוסים של כ-4 מיליארד שקל, והשאר מיוחס לעליית ערך בשל התשואה החיובית שהניב השוק, בעיקר האפיקים הסולידיים.
בדומה לחודשים קודמים, האפיק שהציג את הצמיחה הגבוהה ביותר הוא הקרנות הכספיות, שצמחו בינואר לבדו ב-2.8 מיליארד שקל, מתוכם כ-2.7 מיליארד הם גיוסים נטו. נכסי הענף כבר עולים על 35 מיליארד שקל, כלומר מהווים קרוב ל-40% מהענף.
צמיחה מרשימה נרשמה גם בקרנות האג"ח, ובעיקר בקונצרניות שהוסיפו כ-1.5 מיליארד שקל לנכסיהן. יצוין, כי מדדי התל בונד רשמו עלייה של כ-5% בינואר לבדו, כך שמרבית הגידול בנכסי האפיק מיוחס לעליות השערים ולא לגיוסים נטו.
אפיק נוסף שרשם צמיחה מרשימה הוא הקרנות השקליות. נכסי קרנות אלה צמחו בכמיליארד שקל, לסך של 27 מיליארד שקל, אך כאן רוב הגידול אכן מקורו בגיוסים נטו.
לאחר מספר חודשים בהם סבל ענף הקרנות גם מפדיונות של כספים וגם מקיטון הנכסים בשל התשואה השלילית שהניב השוק, בחודש ינואר נהנו מנהלי הקרנות מרוח גבית של תשואה חיובית. למעט כלל פיננסים ואיפקס, כל מנהלי הקרנות רשמו צמיחה בנכסיהן, והיו אף כאלה שצמחו למרות שרשמו פדיונות.
בינואר בלטו קרנות פסגות עם גיוסים מרשימים, לאחר מספר חודשים של פדיונות. קרנות דש ממשיכות בעקביות להציג צמיחה, ואליהן מצטרפות החודש קרנות הראל פיננסים ומגדל שוקי הון שהצליחו לגייס. מבין המנהלים הקטנים יותר, בולטות בגיוסים קרנות ישיר בית השקעות.
בדומה לחודשים קודמים, גם בינואר גייסו מנהלי הקרנות בעיקר לקרנות הכספיות וכן לקרנות השקליות. אחת הסיבות לגיוסים המסיביים לכספיות, בעיקר לגדולות שבהן, היתה העובדה שהן לא גבו דמי ניהול. ואולם, במהלך החודש החולף העלו כל מנהלי הכספיות הגדולים - פסגות, דש והראל פיננסים - את דמי הניהול בהן, כך שבהחלט יתכן שבחודשים הבאים נראה גיוסים נמוכים יותר לקרנות אלה, ואולי אף פדיונות. עובדה זו מצטרפת לאטרקטיביות ההולכת ופוחתת של הקרנות הכספיות, בעיקר על רקע רמת הריבית הנמוכה.
אז איך התחילה שנת 2009 אצל מנהלי הקרנות? מי רשם צמיחה מרשימה ומי עדיין סובל מפדיונות? המספרים של חודש ינואר לפניכם:
2.2 מיליארד שקל, היה היקף הגיוסים של קרנות פסגות בניהול רועי ורמוס בינואר. מתוך סכום זה, כ-1.8 מיליארד שקל הם גיוסים לקרנות כספיות, כך ש-400 מיליון שקל גויסו למסורתיות, בעיקר לשקליות.
גם קרנות הראל פיננסים, השחקנית השנייה בענף, עם נכסים בהיקף של כ-11.5 מיליארד שקל, רשמו צמיחה נאה. קרנות החברה, בניהול סמי בבקוב, גייסו 390 מיליון שקל וצמחו ב-6.6% בנכסיהן.
החודש הצטרפו גם קרנות מגדל שוקי הון לאגף המגייסים, עם גיוסים של 326 מיליון שקל. כך, נכסי החברה צמחו ב-8.4%, לסך של 7.93 מיליארד שקל.
329 מיליון שקל, הוא היקף הפדיונות בקרנות של כלל פיננסים. קרנות החברה, בניהול גיא חכמי, הן בין שתי השחקניות היחידות שלא הצליחו לצמוח בינואר, וסבלו מקיטון של 152 מיליון שקל בנכסיהן לסך של 10.5 מיליארד שקל. כך מתייצבת כלל פיננסים במקום השלישי בטבלה.
נתון מפתיע נוסף נוגע לקרנות פריזמה, שסובלות זה זמן רב מפדיונות מדי חודש. בינואר הן דווקא הצליחו לצמוח ב-23 מיליון שקל, למרות פדיונות של 174 מיליון שקל. עם זאת, רק אתמול נודע כי המשך הדימום בקרנות פריזמה הביא לכך שהמו"מ שניהלה עם מיטב וגאון למיזוג, עלה על שרטון והופסק (ראו עמ' 3).
900 מיליון שקל, הוא סך הגידול בנכסי הקרנות של דש, שבניהול אסף אלדר. קרנות החברה ממשיכות לבלוט מדי חודש עם גיוסים, ובינואר הן גייסו 744 מיליון שקל. דש היא השחקנית החמישית בענף, עם נתח שוק של 7.8% (כולל נכסי איפקס, הצפויים לעבור לניהול דש בקרוב). בינתיים קרנות איפקס הן בין היחידות שנכסיהן קטנו בינואר, בין היתר בשל פדיונות של 9 מיליון שקל.
גם קרנות אי.בי.אי, בניהול עודד גל, שומרות על מגמת צמיחה, ובינואר הן הוסיפו 287 מיליון שקל לנכסיהן. מתוך סכום זה, 115 מיליון שקל הם גיוסים שרובם לקרנות לא כספיות.
בינואר בלטו גם קרנות אקסלנס, בניהול גלעד שמעוני, שצמחו ב-250 מיליון שקל בעקבות גיוס של 205 מיליון שקל. קרנות מנורה מבטחים, בניהול רונן אביגדור, גייסו 79 מיליון שקל, ונהנו מצמיחה של 163 מיליון שקל בנכסיהן להיקף של 4.5 מיליארד שקל. באלטשולר שחם, לעומת זאת, סבלו מפדיונות של 11 מיליון שקל, אך סך הנכסים צמח ב-103 מיליון שקל.
1.7 מיליארד שקל, הוא היקף הנכסים בקרנות מיטב שבניהול רונן זכריה. לאחר שסבלו בשנה שעברה מקיטון דרסטי של עשרות אחוזים בנכסיהן, החלו קרנות מיטב את השנה בצמיחה של 122 מיליון שקל. צמיחה נרשמה גם בקרנות גאון, בהן מנוהלים 1.5 מיליארד שקל נכסים, כשבינואר הן צמחו ב-53 מיליון שקל. קרנות אפסילון, בניהול עידן אזולאי, סבלו אמנם מפדיונות בסך 8 מיליון שקל, אך הצליחו לצמוח ב-17 מיליון שקל.
נכסי קרנות ישיר בית השקעות צמחו בינואר ב-9.3%. קרנות ישיר, בניהול רפי ניב, צמחו ב-119 מיליון שקל, בעזרת גיוסים של 99 מיליון שקל. בכך, עקפו החודש קרנות ישיר את קרנות מרכנתיל, בניהול עופר מריאש, שרשמו גם הן צמיחה, אם כי מינורית. קרנות החברה צמחו החודש ב-6 מיליון שקל, לסך של 1.3 מיליארד שקל.
קרנות אנליסט, בניהול אלון אגושביץ, סבלו בינואר מפדיונות, אך בשל התשואה החיובית של השוק הצליחו לרשום צמיחה של 147 מיליון שקל בנכסיהן. ביחס להיקף נכסיהן בדצמבר מדובר בצמיחה של 13% - בין הגבוהות בענף.
גם קרנות ילין לפידות הציגו החודש צמיחה מרשימה של 18% בנכסיהן, שעומדים על 1.1 מיליארד שקל.
מבין המנהלים הקטנים יותר, קרנות יובנק צמחו בכ-50 מיליון שקל, וקרנות אפריקה ורוטשילד צמחו ב-28 מיליון שקל ו-14 מיליון שקל, בהתאמה.
[לאתר קרנות]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.