מגזר הפיננסים סחף את וול סטריט לעליות חדות: S&P 500 עלה ב-2.7%; מניית בנק אוף אמריקה זינקה ב-26%

הנאסד"ק טיפס ב-3% ובסיכום שבועי זינק ב-7.8% ; סיטיגרופ התחזקה ב-10.7% ; וולס פארגו קפצה ב-17.4%

המסחר בוול סטריט הסתיים בעליות שערים חדות של קרוב ל-3% וחתם שבוע חיובי, בהובלת מניות מגזר הבנקאות בארה"ב. בשוק ממתינים לאישור תוכנית החילוץ של הממשל בסנאט, ומאמינים כי נתוני התעסוקה הגרועים יפעילו לחץ על הסנאטורים לאישור תוכנית רחבה ככל הניתן, וזאת על אף ההתנגדות לה בקרב הרפובליקנים וחלק מהדמוקרטים.

ניראה כי המשקיעים בשוק לא מתרגשים ממספר השיא של 34 השנים האחרונות במספרם של הבלתי מועסקים במגזר הלא חקלאי אשר מספר גדל ב-598 אלף איש, גבוה בהרבה מהצפי שהיה לגידול של 540 אלף. גם שיעור האבטלה שעלה יותר מהצפי ועמד בחודש ינואר על 7.6% המצביע על כך ש-11.6 מיליון אמריקנים הינם מובטלים לא שינה את דעתם של המשקיעים בשוק, ועם פתיחת יומו האחרון של שבוע המסחר בוול סטריט עולה ה-S&P 500 ב-1.25% כאשר מניית בנק אוף אמריקה מזנקת ב-16%.

בשוק ממתינים לאישור תוכנית החילוץ של הנשיא אובמה בסנאט אולי עוד הלילה. ולפרסום תוכניתו המקיפה של שר האוצר גייתנר לשיקום המערכת הפיננסית ביום ב' הקרוב. צעדים אלו משכו את המגזר הפיננסי ליום נוסף של עליות בהובלתה של מניית בנק אוף אמריקה לאחר שמנכ"ל הבנק אמר כי הבנק לא זקוק לסיוע נוסף מהממשל וכי בכוונתו להחזיר את הסיוע שקיבל תוך 3 שנים, ובנוסף אמר כי אין כל סכנה להלאמת הבנק. גם אתמול היו מניות המגזר, וחברות כרטיסי האשראי, ויזה ומסטרקארד שהובילו את השוק לעליות.

ובעוד שאובמה ממתין לאישור, הפד' שלף הערב שפן חדש: הודיע כי ישיק במהלך פברואר תוכנית למתן הלוואות לצרכנים ועסקים קטנים בהיקף 200 מיליארד דולר. לתוכנית החדשה יקראו TALF - Term Asset-backed securities Loan Facility. ההלוואות ינתנו לבעלי ני"ע המגובים על ידי הלוואות לרכישת כלי רכב, הלוואות לכרטיסי אשראי, הלוואות סטודנטים והלוואות לעסקים קטנים המדורגים בדירוג המירבי "AAA".

ניראה כי התוכנית של ה'פד' הינה כתוצאה מהמחנק בשוק האשראי שבא לידי ביטוי הערב עם פרסום נתון אשראי הצרכנים אשר לראשונה מאז 1991 רשם שלושה חודשים רצופים של ירידה. חובותיהם של האמריקנים הצטמצמו ב-6.6 מיליארד דולר בדצמבר או ב-3.1% והסתכמו ב-2.56 טריליון דולר. בכרטיסי אשראי נררשמה הנפילה החדה ביותר בדצמבר כאשר החוב ירד ב-6.3 מיליארד דולר או 7.8% והסתכם בסך של 976 מיליארד דולר.

כאמור, היום בערב עשויה להיערך בסנאט הצבעה גורלית על תכנית התמריצים הכלכליים, ששוויה כ-900 מיליארד דולר, אך הדבר רחוק מלהיות בטוח. התכנית, שאך לפני שבועות היתה צפויה לעבור בנקל את משוכת ההצבעות בסנט ובבית-הנבחרים, עומדת עתה במרכז מאבק דרמטי בין הנשיא ברק אובמה לבין סיעת המיעוט הרפובליקני בסנאט.

לא כל הדמוקרטים ניצבים מאחורי התכנית ולכן נעשה מאמץ קדחתני של מתונים בשני הצדדים לצמצם את התכנית ב-100 מיליארד דולר במאמץ לגבש פשרה. אובמה מצדו מעצים את הקמפיין למען תכנית התמריצים ואמר כי "אם לא נפעל מיד, ייגרם לארה"ב נזק בלתי הפיך".

היום פרסמה חברת S&P המנהלת את המדדים הקרויים על שמה הערכות לפיהן שנת 2009 תיהיה הגרועה ביותר מאז שנת 1942 מבחינת חלוקת דיבידנדים בחברות המרכיבות את מדד ה-S&P500 . צופה כי הדיבידנדים שמחלקות המניות המרכיבות את מדד ה-S&P 500 יפלו בשיעור של 13.3% בשנת 2009. מתחילת השנה ועד עתה דיווחו 14 חברות על קיצוץ בחלוקת הדיבידנדים, כאשר בשנת 2008 חתכו 62 מהחברות במדד את חלוקת הדיבידנדים שלהן לבעלי המניות.

באסיה נסגרו הבורסות בעליות חדות אות הובילה הבורסה הסינית שהמדד המרכזי בה, שנחאי המשולב זינק ב-4% ובסיכום שבועי עלה ב-9.6%. באירופה נסגרו הבורסות המובילות בעליות של בין 1.5% ל-3% וסיכמו שבוע חיובי.

דאו-ג'ונס , S&P 500 , נאסד"ק

בסיכום שבועי עלה מדד הדאו ג'ונס ב-3.5%,ה-S&P 500 עלה ב-5.2% ומדד הנאסד"ק הוסיף 7.8% לערכו.

זירת המאקרו

ב-15:30, שעון ישראל, פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב כששיעור האבטלה עלה ב-7.6% הרמה הגבוהה ביותר מאז שנת 1992 המצביעה על כך ש-11.6 מיליון אמרקינים מוגדרים כעת במובטלים. זאת לעומת צפי לעלייה של 7.5% בחודש ינואר לעומת שיעור אבטלה של 7.2% בחודש דצמבר.

מספר הבלתי מועסקים במגזר הלא חקלאי זינק ב-598 אלף לשיא של 37 שנה לעומת צפי כי יגדל ב-540 אלף. גם נתוני חודש דצמבר עודכנו כלפי מעלה והצביעו על 577 אלף בלתי מועסקים בדצמבר לעומת פרסום קודם של 524 אלף.

מספר שעות העבודה השבועיות במשק האמריקני נותר כצפוי על 33 שעות עבודה שבועיות.

באותה השעה פורסם גם כי השכר לשעת עבודה עלה ב-0.3% לעומת צפי לעלייה של 0.2% וזאת לעומת עלייה של 0.3% בחודש דצמבר.

לראשונה מאז 1991 נרשמו שלושה חודשים רצופים של ירידה באשראי הצרכנים בארה"ב. חובותיהם הצטמצמו ב-6.6 מיליארד דולר בדצמבר או ב-3.1% במחונחים שנתיים והסתכמו ב-2.56 טריליון דולר. בכרטיסי אשראי נררשמה הנפילה החדה ביותר בדצמבר כאשר החוב ירד ב-6.3 מיליארד דולר או 7.8% והסתכם בסך של 976 מיליארד דולר.

מחירו של הנפט נסגר בירידה של 2.4% ל-40.17 דולר לחבית לאחר יום מסחר תנודתי.

מניות בכותרות

טויוטה מוטורס , יצרנית הרכב הגדולה בעולם, הנסחרת גם בוול סטריט הודיעה היום כי תרשום לראשונה מזה 71 שנה הפסד תפעולי שיעמוד על פי 3 מההערכות שלה מלפני ששה שבועות ויסתכם בכ-4.95 מיליארד דולר.

מניות חברות הרכב ג'נרל מוטורס ופורד ירכזו עניין לאחר שאיגוד יצרני החלפים והרכב בארה"ב הגיש לקונגרס בקשת סיוע נוספת על סך של 20.5 מיליארד דולר.

מניות המגזר הפיננסי המשיכו לבלוט על רקע הציפיה למהלכים קרובים מצד הממשל לשיקום המגזר החבוט. בין מניות המגזר נציין את חברות כרטיסי האשראי ויזה ומסטרקארד שנהנו מדו"חות טובים מהצפי. וכן מניות הבנקים הגדולים, בנק אוף אמריקה , סיטיגרופ , גולדמן זאקס ומורגן סטנלי שצפויות לזכות לעזרת הממשל. נציין כי סוכנות הדירוג פיץ' הורידה לסיטיגרופ את הדירוג למניות הרגילות והמועדפות על רקע האתגרים העומדים בפני הבנק. כמו כן הורידה סוכנות הדירוג את הדירוג הכולל של בנק אוף אמריקה. נציין כי מנכ"ל הבנק ממשיך לרכוש את מניות הבנק.

ביוג'ן דיווחה היום כי הרווחים שלה לרבעון הרביעי עלו בכ-4.5% ל-207 מיליון דולר המסתכמים ב-70 סנט למניה. הכנסות החברה עלו ב-20% ל-1.1 מיליארד דולר. התוצאות הן נמוכות יותר מצפי האנליסטים שצפה לרווח של 86 סנט למניה עם הכנסות של כ-1.09 מיליארד דולר. החברה פירסמה את תחזית לרווח של מעל ל-2.8 דולר למניה ב-2009.

ענקית האגרוכימיה השוויצרית, סינג'נטה סיכמה היום את שנת 2008 כשנת שיא עם עלייה של 21%במכירות שהסכתמו ב-11.6 מיליארד דולר. הרווח השנתי זינק ב-25% ל-1.385 מיליארד דולר המהווים 14.63 דולר למניה לאחר הפרשות והתאמות.

ניוז קורפ דיווחה על הפסד אדיר של 6.4 מיליארד דולר כתוצאה מהפחתת ערך תחנות הטלוויזיה והעיתונים שלה. חברת המדיה, שבבעלות רופרט מרדוק פיספסה את תחזיות הרווח המוקדמות ב-7 סנט למניה וגם בשורת ההכנסות לא עמדה בהן. הכנסות החברה נפלו ב-8.4% והסתכמו ב-7.88 מיליארד דולר.

מנייתה של חברת הדשנים הקנדית, פוטאש המשיכה לטפס הערב בוול סטריט בהמשך לעליות שאיפיינו אותה במהלך השבוע האחרון והמניה שבה להסחר מעל ל-90 דולר למניה.

ישראליות מעבר לים

בניגוד לצמצומים בהיקף כוח האדם בחברות בעולם, טבע דיווחה על הוספה של 100 עובדים למפעליה בירושלים.

למרות שמניית חברת השבבים די.אס.פי גרופ צנחה 72% בשנתיים, מעניקה החברה אופציות נרחבות למנהלי החברה. מנכ"ל ויו"ר החברה למשל, אלי איילון, קיבל הפעם 250 אלף אופציות, במחיר מימוש הזהה למחיר הסגירה ביום פרסום הדו"חות - כך עולה מדיווח שהגישה DSPG לרשות ניירות הערך בארה"ב (ה-SEC).

יהודה זיסאפל ממשיך להגדיל האחזקה ברדוור והגיע ל-16.7%. זיסאפל עמד בראש החברה בעבר, ומשמש עד היום כדירקטור, בעוד בנו רועי מכהן כמנכ"ל רדוור.

אוסקר גרוס ממשיך להמליץ "קניה" למניות רדוויז'ן , כלכלני בית ההשקעות האמריקני מציינים כי על רקע הדו"חות היציבים, ניראה כי החברה מתקדמת בכיוון הנכון. מעלים את מחיר היעד ל-6.5 דולר מ-6 דול מאחר והמניה נסחרת מתחת לשוויה הכספי.