המשבר והפיטורים פוגעים במוטיבציה של העובדים - שפוחדים להעז ומקטינים ראש; איך להתמודד עם הבעיה?

עובד שמאמין פחות ביכולתו לפתח ולייצר מתקשה להזדהות עם החברה, כי היא אינה מתחשבת בו

תחושת הקיצוצים והפיטורים שאופפת את תעשיית ההיי-טק, לא עושה טוב למוטיבציה של העובדים. המנהלים וגם העובדים מרגישים צורך להקטין ראש, לא לחשוב על רעיונות יצירתיים חדשים ולא לקחת סיכונים. התוצאה היא שהארגון נכנס למגננה והפוריות של העובדים בארגון נמוכה. אם משווים את זה לעולם הכדורגל, כשמשחקים כל הזמן בהגנה, אין סיכוי להבקיע גול.

רונית עמיעז, מנהלת משאבי אנוש בקרן ההון סיכון כרמל ונצ'רס, מסבירה שתופעת הראש הקטן, מגיעה כתוצאה מהפיכת מקום העבודה הבטוח, למקום בו אווירת הפיטורים שולטת. "עובד שמאמין פחות ביכולתו לפתח ולייצר, מתקשה להזדהות עם החברה, כי היא אינה מתחשבת בו", אומרת עמיעז.

"העובד כבר אינו תופס את הארגון או המוצר כשלו, וגם אינו מרגיש כי הארגון הוא חלק ממנו. בשלב הזה מופחתת המוטיבציה והעובד עושה רק 'את מה שצריך' או 'את מה שרואים המנהלים'. העובד גם מבין ומרגיש שהוא אינו חלק מהארגון כפי שהיה פעם, ולכן סכנת הפיטורים שלו גדולה יותר", היא מוסיפה.

התוצאה שבכדי לא להקים רעש מיותר ולא להעיר דובים ישנים, העובד מחליט שהטוב ביותר הוא להיות מחוץ לעין הסערה. כך לא ידברו עליו ואולי גם לא יפטרו אותו.

השלב החשוב מבחינת הארגון הוא לזהות את תופעת הראש הקטן ולעצור אותה כבר בתחילתה. בדרך כלל מדובר בתהליך שאינו קורה ביום אחד, וכשהוא כבר מזוהה על-ידי המערכת, העובד נמצא בשלבים מתקדמים של חוסר הזדהות וחוסר תחושת שייכות לארגון. ברגע שהעובד התרחק, קשה להחזיר אותו, לכן, מנהלים צריכים לנסות ולתפוס את הבעיה בשלב מוקדם.

"ברמת הארגון, ערכים של יוזמה, לקיחת סיכונים, חשיבה מחוץ לקופסה, חייבים להיות מחוזקים ומתוגמלים. העובדים צריכים לראות כי עובדים המסתכנים - אינם מפוטרים, אלא להיפך, הם מתוגמלים", אומרת עמיעז ומוסיפה, "בארגונים גדולים הרבה יותר קל להתחבא מאשר בארגונים קטנים, שם הכל יותר חשוף, ולכן, בארגונים הגדולים צריך לשים לב לעובדים שהפכו שקטים והפסיקו ליזום או להתבלט".

בניגוד לעמיעז, ארנה אפלבוים, סמנכ"ל משאבי אנוש בפיליפס מדיקל סיסטמס חיפה, לא חושבת שמדובר בתופעה רווחת. "אני לא רואה את התופעה הזו, אלא אולי אפילו תופעה הפוכה. בזמן משבר מקום העבודה הופך להיות חשוב לעובדים והם נרתמים, משקיעים ומוכנים לעבוד קשה יותר. אם התסמינים הללו איפיינו את הארגון לפני משבר, הם עשויים להתעצם ואם לא, ספק אם יתחולל שינוי משמעותי רק בעקבותיו".