מנהל בנקאות ההשקעות של וויליאם בלייר: "חברות עדיין מחפשות בישראל טכנולוגיות להרחבת נתחי השוק שלהן"

ריצ'ארד קיפהארט, מנהל בנקאות ההשקעות של וויליאם בלייר, מספר איך ממשיכים להוביל השקעות בימי משבר והאטה כלכלית, מה איפשר לבנק שלו להישאר מעל המים כשכל מגזר הבנקאות "חטף", ואיזו הזדמנות מחכה דווקא עכשיו בשוק הישראלי

ריצ'ארד קיפהארט, מנהל תחום הבנקאות להשקעות בוויליאם בלייר, ביקר לא מעט פעמים בישראל. ובכל זאת, הביקור האחרון שקיים בתחילת החודש היה שונה מפעמים קודמות. אם בעבר קיפהארט היה נפגש עם חברות שמתארגנות לקראת הנפקה ראשונית בנאסד"ק או במשא ומתן לקראת מיזוג, הרי שהמשבר הכלכלי גורם לנסיבות אחרות ולהאטה בפעילות. "היום אנחנו יוצרים קשרים ומערכות יחסים עם חברות, בהנחה שבעתיד זה ישתלם", אומר קיפהארט. "גם אם זה לא יקרה בעוד יום-יומיים, כשיהיה צורך בבנק השקעות בעוד שנה או שנה וחצי, אנחנו נהיה שם עבורן".

וויליאם בלייר הוא בנק השקעות פרטי שנוסד בשנת 1935, מספר שנים לאחר השפל הגדול בארה"ב. בארץ יש לבנק שיתוף פעולה אסטרטגי עם פועלים שוקי הון מאז שנת 2004, ושני הגופים שיתפו פעולה במספר עסקאות בשנים האחרונות, כשהמצב הכלכלי עוד איפשר זאת. בין היתר, ניתן להזכיר את ההנפקה הראשונית של סלקום בניו יורק וההנפקה המשנית של גילת לוויינים בנאסד"ק. העסקה האחרונה בה היה מעורב הבנק בישראל הייתה לפני כחצי שנה: גיוס של 14 מיליון דולר במסגרת הנפקה פרטית, של יצרנית הקוסמטיקה הטבעית Yes to carrots מערד.

"לאורך השנים ראיתי הרבה מאוד חברות בישראל, ואף פעם לא התאכזבתי", אומר קיפהארט, ומציין שהטכנולוגיות המעניינות מבחינתו בארץ הן בתחומי המים, ההגנה והבריאות (Healthcare). "הסוגיה המרכזית היא שהשווקים הציבוריים לא מתפקדים כרגע, ואין שוק להנפקות ראשוניות בארה"ב", הוא אומר. "מצד שני, רוב המיזוגים הפכו למיזוגים אסטרטגיים, ובתחום הזה יש פחות האטה. חברות 'בריאות' עדיין מעוניינות לבצע רכישות שירחיבו את נתחי השוק שלהן, והן ממשיכות לחפש בישראל טכנולוגיות מעניינות. המשבר דווקא מביא ליותר חשיפה של חברות טובות".

* מתי להערכתך יתאושש שוק ההנפקות הראשוניות?

קיפהארט: "קשה לנבא. כרגע השוק בירידה, ובשוק יורד אין הנפקות. כשהשוק יתייצב, נוכל לחיות עם זה. לא חייבים שוק עולה להנפקות של חברות טובות. ההרגשה שלי היא שלקראת הסתיו נראה יותר פעילות".

אמיר אביב, המשנה למנכ"ל פועלים שוקי הון, מעריך שיחד עם וויליאם בלייר יבוצעו השנה בין ארבע לשש עסקאות, אך אלו לא יהיו הנפקות אלא מיזוגים ורכישות או גיוס כסף לביצוע רכישות. הוא מתייחס גם להיעלמותם של חלק מהמתחרים מהשוק הישראלי. בשנה האחרונה, מיזוגים בתעשייה שינו את המפה התחרותית, ולדוגמה בנק ההשקעות קולינס סטיוארט סגר את הסניף הישראלי שלו. "לפני שנה עוד היה פה צפוף, כל שני אנשים פתחו פה בנק השקעות כי זה היה שוק חם", אומר אביב. "היום התחרות קטנה יותר, ואנחנו כאן ונשארים כאן".

*מהם הטרנדים המרכזיים בעולם ב-2009, בתחום ההשקעות?

קיפהארט: "אם בעבר היו עסקאות של רוכשים פיננסיים, היום חזרנו לרוכשים אסטרטגיים. יש גם יותר פעילות מחוץ לשוק הציבורי, ולדוגמה גיוס PIPE - הנפקה פרטית לחברה ציבורית, לרוב בדיסקאונט. מגמה נוספת שאנחנו מזהים היא ה-Restructuring, ארגון מחדש. אנחנו מסייעים לחברות שנמצאות בבעיות או אפילו לפני פשיטת רגל למצוא מימון, או למכור חלק מהפעילות".

מאמין בכלכלה האמריקנית

קיפהארט הוא בעל ניסיון של למעלה מ-40 שנה בשוק ההון, והוא ריאלי, ויחד עם זאת גם מעט אופטימי, בהתייחסו למשבר הכלכלי.

מתי להערכתו ייגמר המשבר? קיפהארט צוחק. "הלוואי שהייתי יכול לדעת מראש גם מתי המשבר יתחיל. זה לא הולך להיות קצר. הסוגיה הקשה ביותר היא המבנה. זה לא שהייתה פה בועה כמו בועת האינטרנט, בה המחירים היו יקרים מדי. יש כאן מצב שכל שוקי האשראי התהפכו (upside down""), קשה להשיג אשראי ויש הרבה מאוד נכסים רעים".

כתומך של ברק אובמה, קיפהארט מקווה שהממשל החדש בארה"ב יצליח לסייע לכלכלה, אך לא משלה את עצמו שזה יקרה מיד. "אני לא בטוח שאיש אחד או תוכנית אחת יוכלו לפתור את המצב", הוא אומר. "אני גם לא בטוח שאובמה יעשה משהו שלא נעשה בימי בוש. שוקי האשראי מאוד קשים היום, וצריך זמן. זה לא עניין של ייסוד בנק לנכסים רעים (bad bank). הממשלה אולי תצליח אם היא תתערב בתהליך ההלוואות עצמו".

ובכל זאת, קיפהארט מוצא את הצד החיובי במצב. "אחד הדברים היפים בכלכלת ארה"ב הוא הגמישות והיכולת להסתגל. אני מעריך שארה"ב תצא ראשונה מהמשבר, וישראל כמובן תושפע מכך", הוא מציין.

"עם הכסף שלנו - אנו שמרנים"

בניגוד לבנקים אחרים, וויליאם בלייר אינו ציבורי כך שהוא אינו מחויב לפרסם דיווחים על מצבו. ובכל זאת, קיפהארט ואביב מבטיחים שהמשבר, שהיכה ברובו ככולו של ענף הבנקאות להשקעות, לא פגע משמעותית בוויליאם בלייר. הסיבה המרכזית, לדבריהם, היא השמרנות של הבנק. "בבנקים אחרים היה הרבה מאוד מינוף. הם עסקו בקניית מניות, מימנו הרבה מאוד עסקאות בעצמם ולצורך זה לוו כסף. אנחנו לא עשינו זאת", אומר קיפהארט. "אני חושב שהדעה שלך לגבי מה שאתה מוכן לעשות שונה אם זה הכסף שלך או של אחרים, ואצלנו זה הכסף שלנו".

אביב מוסיף כי וויליאם בלייר ספג לאורך השנים ביקורת, ובמקביל קיבל מחמאות, על המינוף הנמוך. קיפהארט מציין שבניגוד לבנקים אחרים, שצמחו בקצב גבוה, וויליאם בלייר צמח בקצב נמוך יותר, אבל כך גם הנפילה כואבת פחות.

גם שינויים צפויים ברגולציה ישפיעו פחות על הבנק, להערכת קיפהארט. "הבנקים הגדולים יושפעו כמובן, וכשהם פועלים כבנקים מסחריים הם לא יכולים למנף כמו קודם", הוא אומר (גולדמן זאקס ומורגן סטנלי, שהיו בנקי השקעות, הפכו לבנקים רגילים בפיקוח מלא לפני מספר חודשים, ש.ח.ו). "היכולת למנף יורדת משמעותית, אבל אנחנו ממילא לא עשינו זאת, כך שאני לא חושב שזה ישפיע עלינו".

*בשנה האחרונה בנק אוף אמריקה רכש את מריל לינץ', ברקליס רכש חלק מהפעילות של ליהמן ברדרס שקרס, ובר סטרנס נמכר ל-JP מורגן. איך משפיעה עליכם הקונסולידציה בתעשייה?

"מבחינתנו, זה יותר מצב חיובי (favorable). תמיד יש תחרות, אך הקונסולידציה גורמת לכך שבנקים גדולים יוצאים מהשוק. במקביל, יש גם בנקים קטנים שפעילותם נפגעת. כשהמצב הכלכלי ישתפר, אנחנו נהיה במצב תחרותי טוב מאוד".

*ואין סיכוי שוויליאם בלייר יירכש או ירכוש?

"אנחנו לא מתעסקים במיזוגים ורכישות, אנחנו צומחים בצורה אורגנית".