כלל פיננסים: התערבות בנק ישראל בשוק האג"ח הממשלתי תעודד משקיעים להפנות השקעות לאג"ח קונצרניות

המהלך יגרום להשקעות באפיקים הסולידיים להיות פחות אטרקטיביות ובכך עשוי לגרום לבנקים להזרים יותר אשראי למשק ; מזרחי-טפחות: "חברות ומשקי בית ייהנו בעקבות המהלך, מעליה חיונית בהכנסתם הפנויה ומנזילות משופרת"

אורי גרינפלד, כלכלן מאקרו בכלל פיננסים פירסם היום סקירה בעקבות ההודעה של בנק ישראל מאתמול לפיה הוא יחל החל מהיום להתערב בשוק האג"ח הממשלתי. גרינפלד ציין כי על ידי הגדלת הביקושים לאג"ח ממשלתי בטווחים הארוכים גורם בנק ישראל לתשואות על האג"ח לרדת ובכך תיגבר השפעת הפחתות הריבית של בנק ישראל גם לטווחים הארוכים.

הורדת התשואות לאג"ח הממשלתי לטווח הארוך תגרום לאפיק הממשלתי להיות פחות אטרקטיבי למשקיע ומכן בהחלט ייתכן כי משקיעים יעדיפו להגדיל מעט את רמת הסיכון על מנת לקבל תשואות גבוהות יותר ויעשו זאת על ידי השקעה באג"ח קונצרני במקום באג"ח הממשלתי.

גרינפלד הוסיף כי ירידה ברמת התשואות שניתן להשיג בהשקעה סולידית יכולה לתמרץ את הבנקים לקחת סיכונים ולהזרים יותר אשראי למשק, מטרה אליה חותר בנק ישראל. עוד ציינו בכלל פיננסים כי קניית אג"ח ממשלתי על ידי בנק ישראל מהווה בעצם מימון של החוב הממשלתי, חוב שצפוי לצמוח בשנה הקרובה ולכן מעדיפים בבנק ישראל כי מחיר חוב זה יהיה נמוך ככל הניתן.

גרינפלד סיכם את דבריו ואמר כי סביר מאוד כי בתקופה הקרובה נראה עליות מחירים באפיק הממשלתי, הן השקלי והן הצמוד, כאשר בהחלט יתכן כי לצעד תהיה השפעה על האפיק הקונצרני. עם זאת, בנק ישראל לא פירט את היקף ומועדי הרכישות. בנק ישראל מחוייב להקל על מחנק האשראי במשק ויפעל לשם כך בהתאם כשנרמז בפרסום של הבנק כי הוא עשוי גם להתערב באפיק הקונצרני במידה והוא יראה צורך בכך.

רונן מנחם ממזרחי-טפחות: מדובר בצעד חשוב ורצוי, הננקט בעיתוי נכון

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות אמר כי "הודעת בנק ישראל, לפיה ירכוש בשוק המשני אג"ח ממשלתיות מסוגים שונים ולתקופות שונות לפדיון, לא התקבלה בהפתעה, שכן לבד מהתיישבותו עם צעדים דומים הננקטים בידי ה'פד' בארה"ב, אותת על כך בנק ישראל בהודעת הריבית האחרונה שלו.

להערכת מנחם, מדובר בצעד חשוב, רצוי, הננקט בעיתוי נכון ומשתלב היטב במכלול הצעדים האחרים שנוקט בנק ישראל, לרבות הפחתת מכרזי המק"מ, הוספת מכרזי אשראי מוניטארי לתקופות ארוכות יותר, הפחתת המרווח סביב ריבית בנק ישראל, המשמש בחלון האשראי ובחלון הפקדות הבנקים, והארכת תקופות מכרזי הריפו. על צעדים אלה, שתחילה נטען כי לא היו תכליתיים דים, הוכרז כזכור ב-24 בדצמבר אשתקד.

במזרחי-טפחות ציינו כי הצעד מטפל היטב במספר נושאים המטרידים את המשק ושוק ההון כשבראשם - שיפוע עקום התשואה לפדיון שהוא תלול מדי. תשואות הפדיון על איגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות נעות, בממוצע, בין 1.1% באג"ח עד שנתיים לפדיון ל-4.4% באג"ח בעלות 5 שנים לפחות לפדיון. הפרש זה גבוה משמעותית ממדינות אחרות, כגון ארה"ב, בה עומד ההפרש על 1.9%, גרמניה, בה עומד ההפרש על 1.8%, או יפן, המחזיקה בהפרש בשיעור 0.9%. זאת, למרות שריבית בנק ישראל, ששיעורה 1%, קרובה יחסית לריביות הבנקים המרכזיים במדינות אלה.

"בנק ישראל מוצא בכך, בצדק, בעיה, שכן למרות שהפחתות הריבית האחרונות היו מהירות וחסרות תקדים (שיעורה הנוכחי של ריבית בנק ישראל, כמו שני קודמיו, הוא הנמוך בתולדות המשק), לא עלה בידו להשפיע באמצעותן על קצה העקום הארוך יותר. בנק ישראל מעוניין שתשואות הפדיון לטווח ארוך ככל שניתן תפחתנה אף הן, כדי להפחית את עלות ההון הכרוכה בגיוס אשראי ולהמריץ בכך את הפעילות במשק. חברות ומשקי בית ייהנו, בעקבות המהלך, מעליה חיונית בהכנסתם הפנויה ומנזילות משופרת", אמרו במזרחי-טפחות.

מנחם ציין, שאחת הסיבות שבעטיין פיגרו הירידות בתשואות הפדיון על איגרות החוב הלא צמודות לטווח ארוך בארץ אחר ירידתן בעולם, הייתה שההאטה הכלכלית אצלנו הופיעה באיחור בהשוואה למדינות אחרות. במובן זה, נקיטת הצעד כעת מתבצעת בתזמון נכון, שכן היה ויתברר כי ההאטה העולמית גולשת במלוא חריפותה גם למשק הישראלי, יהווה הדבר כוח נוסף, משלים, לדחיפת תשואות הפדיון לטווח בינוני - ארוך כלפי מטה.

כזכור, קדמה להודעת בנק ישראל הודעה של משרד האוצר, לפיה יוצע לבנקים המסחריים להפקיד יתרות מטבע חוץ בפיקדון ייעודי בחשב הכללי. צעד זה מהווה מקור מימון נוסף עבור הממשלה, לצד גיוס אג"ח בשקלים. בדרך זו מסייע המהלך להפחתת הנטל על שוק האג"ח המקומי. ככזה, משתלב הצעד שנקט האוצר עם הכרזת בנק ישראל. להערכתנו, מדובר בתמהיל נכון, שלבד מהמענה שהוא מספק, בערוצים שונים, לצרכים שפורטו לעיל, ניתן לראות בו עדות לשיתוף פעולה ותיאום בין הרשויות השונות נושא חיוני ביותר להתמודדות המשק עם האתגרים מבית ומחוץ.

כמו כן, סבור מנחם כי הצעדים החדשים ימצאו חן בעיני משקיעים זרים, כך שתנועות ההון לתוך המשק עשויות אף הן להיתמך על ידם.

במזרחי-טפחות ממשיכים להמליץ על אג"ח צמודות מדד בעלות 5-2 שנים לפדיון, בצוותא עם אג"ח לא צמודות בעלות 5-7 שנים לפדיון, אך מדגישים כי בהשוואה למצב הקודם, תמהיל הסיכוי - סיכון לגבי אג"ח לטווח ארוך יותר השתפר.