"הצעדים של ממשלת סין והמשך הצמיחה של המשק הסיני יוצרים הזדמנויות רבות עבור חברות ישראליות, על אף ההאטה ותחושת המשבר", אומר פטריק הורגן, מומחה לשוק הסיני. לדעתו, "אם חברות ישראליות יפעלו נכון, הן יוכלו להשתלב בתהליכי השינוי שהמשק הסיני יתחיל לעבור כבר השנה. ההשקעות בשירותי בריאות, בחדשנות, בחינוך ובתשתיות טכנולוגיות, ייתנו את הטון, וחברות ישראליות יצטרכו לנצל את ההזדמנות הזו. ההזדמנות עבור חברות ישראליות נכונה במיוחד גם בקשר להשקעות המתוכננות בסין בשנים הקרובות בפרויקטים של שיפור איכות הסביבה. לכן, האתגר הוא להתמקד, לאתר את ההזדמנויות ולתכנן היטב כיצד לממש אותן. שום דבר אינו קל בסין, אבל במבט על התמונה הגלובלית, סין היא עדיין ההזדמנות החשובה והריאלית ביותר".
כנראה שהורגן יודע על מה הוא מדבר. במשך 12 שנה ועד העת האחרונה היה הורגן מנהל הפעילות בסין של חברת הייעוץ הבינלאומית אפקו (חברת הייעוץ הרביעית בעולם בתחום חדירה לשווקים ודיפלומטיה עסקית, ה' מ'). הוא סקוטי-אירי במוצאו, שהגיע לסין בשנות ה-80 כדי לעבוד כמורה מתנדב. באותה תקופה החלה סין להיפתח לעולם החיצוני ורק זרים מעטים יחסית התגוררו בה. הורגן התאהב בסין, הפך לבקיא בשפה המנדרינית וצבר ניסיון וידע שהובילו אותו להשתקע בה בתום לימודיו באוניברסיטת אוקספורד באנגליה. מאז עבד בסין עבור חברות בינלאומיות, והפך למומחה לשוק הסיני. בשנים 2004-2006 הוא אף כיהן כיו"ר לשכת המסחר הבריטית בסין וב-2007 קיבל גם עיטור ממלכת בריטניה.
בשנה שעברה, לאחר שניהל את ארבעת המשרדים של אפקו בסין (מתוך 30 משרדיה ברחבי העולם, ה' מ'), עבר הורגן לבריסל, רק כי נאלץ: זיהום האוויר בבייג'ין הפך בלתי נסבל למשפחתו. כיום הוא מנהל באפקו את המחלקה האחראית על העסקים בין אסיה לאזור אירופה, המזה"ת ואפריקה.
* הורגן, האם אתה יכול לתאר בכמה מילים את העבודה שעשית באפקו בסין?
"יעצתי לחברות רב-לאומיות על כניסה לשוק הסיני, וכן לחברות ישראליות (כמו קומברס, אלווריון ואי.סי.איי, ה' מ') וחברות משווקים מתעוררים כמו הודו, על השקעות ישירות והתרחבות בשוק הסיני. היבט נוסף בעבודתי היה להבין את המערכת הפוליטית, וזה היה חלק קריטי על מנת לייעץ באחריות על השקעות במדינה. זה נכון בכל שוק שאתה פועל בו, וכדאי שתבין את ההקשר הספציפי, אבל במדינות מסוימות זה קריטי יותר כמו סין שעוברת לכלכלת שוק. בתקופה זו, הבנת הממשלה והפוליטיקה בסין קריטית, היות שבסין מפתחים רגולציות, חוקים והלכות מקובלות בקצב מואץ, עליך להיות מבין בתחום זה כדי לייעץ לפעילות כלכלית.
"בסין, כל עסק שאתה מקים צריך להצהיר מה יהיה היקף פעילותו הצפויה בעתיד כדי לבדוק את התאמתו לגודל ולקטגוריה בתחומי פעילות עסקיים שונים, עוד בטרם החל לפעול. זה נושא מורכב ביותר, שכן לפי הסיווג מראש שאתה נותן לעסק שלך הוא יקבל החלטה ממשלתית שתקבע האם יהיה זכאי לעידוד להקמתו, לאישור בלבד או לשלילה. אלה שלוש הקטגוריות הקיימות בסין, ולפי הקטגוריה שבה אתה מבקש והיקף הפעילות שתצהיר עליו, הממשלה מחליטה אם לאשר אותו ואת האופן בו יורשה לך להשקיע במדינה. למשל, אם אני רוצה להקים עסק לשירותי אינטרנט אסווג אותו כך שאאלץ להקים ג'ויינט וונצ'ר עם חברת תקשורת סינית".
* מה האופציה האחרת?
"עליך לעבוד עם ההנחיות באופן קריאטיבי. בכל מקרה לא תייעץ ללקוחותיך לעבור על החוק אבל הרגולציות נמצאות בהשתנות, ולכן החברה העסקית יכולה להשפיע על הרגולציה המתגבשת על-ידי הממשלה".
* האם חברה זרה שמשפיעה על רגולציה מתגבשת של הממשל הסיני היא המקבילה הסינית ללובינג מערבי?
"לובינג הוא מושג של דמוקרטיה רבת מפלגות. אני מדבר על מעורבות בשוק, לפעול בו ובמקביל להיכנס לדיאלוג עם הממשלה הסינית ועם חברות סיניות. התוצאה דומה אבל התהליך שונה ואחר בשוק הסיני. מבחינתי, סך-הכול העבודה היא להראות לחברות בינלאומיות מהן המכשלות בשוק הסיני ואיך להימנע מהן".
"תהליך המודרניזציה ימשיך שנים וגם הצמיחה"
לאנשי עסקים ישראלים המתעניינים במגמות בשוקי סין ובמזרח בכלל אומר הורגן, שלמרות מגמת ההאטה הקשה בייצוא למערב, ההאטה המשמעותית בצמיחה (הצפי הוא לצמיחה של פחות מ-6% בסין) וההשפעות הצפויות על היציבות החברתית, שוקי המזרח הם עדיין השווקים היחידים שבהם כדאי להשקיע בימים אלה, בגלל שלוש מגמות מואצות המתקיימות בסין: אורבניזציה, תיעוש ומודרניזציה, שיש להן השפעה חיובית מאוד על עתיד הפיתוח הכלכלי בשנים הקרובות.
* באמת כדאי להשקיע היום בסין?
"כשמסתכלים על כלכלות העולם היום - דרום-אמריקה, אירופה, ארה"ב ויפן - הן נמצאות במיתון קשה ופוגעני, שעל-פי רוב ההערכות ההתאוששות ממנו לא תהיה מהירה. בניגוד לכל אלה, הרבה יותר בסין ופחות מזה בהודו, אלה שתי כלכלות שב-2009 עדיין נראה בהן צמיחה גדולה למדי של 5%-8% בשנה (הצמיחה בסין אשתקד הייתה של 11%). אז מה שאנו רואים הוא צניחה של הצמיחה בסין מכ-10%-11% כל שנה בשנים האחרונות לכ-5%. זה כמובן יגרום בעיות, אבל הממשלה הסינית נוקטת צעדים מרחיקי לכת כדי לעודד צמיחה וביקושים מקומיים.
"הבעיה של סין היא הסתמכות יתר על יצוא, שתופס 37% מהתל"ג הסיני. כשבו-זמנית מתרחשת צניחה בכל השווקים המרכזיים שלך, זה יוצר בעיות אמיתיות בכל מגזר יצוא. במקביל, פרויקטים של תשתית ונדל"ן נפגעים גם הם, אבל תוכנית הזירוז של הממשלה תגביר גם את ההשקעות בפרויקטי נדל"ן, כהשקעות של המדינה.
"בכל מקרה, הפקטור העיקרי שכדאי לזכור כששוקלים השקעה בסין הוא לא התשואה ב-2009 אלא האופק האפשרי של שני עשורים. מנועי הצמיחה של סין ימשיכו לתמוך בצמיחה כזו כל עוד יימשכו הגורמים העיקריים של תיעוש, אורבניזציה ומודרניזציה".
* מדוע לדעתך מנועי הצמיחה של סין - תיעוש, אורבניזציה ומודרניזציה - ימשכו בוודאות בשני העשורים הבאים?
"סין נמצאת, עדיין, במהפכה תעשייתית. זהו תהליך שלעתים קרובות יוצר מתח חברתי, אך במקביל גם צמיחה. בה בעת, לממשלת סין יש מדיניות ברורה של העברת אזרחים מהכפרים לערים בתוכנית החמש שנתית של הממשלה, שתמשיך גם הלאה כמגמה מתמשכת לפי תוכנית הממשלה לעוד שנים הלאה. אלה אנשים שאין להם עבודה בפריפריה, שבה רמת האבטלה גבוהה מאוד והתעסוקה בחקלאות עונתית, גם אם אין נתונים רשמיים מוסמכים של שיעור האבטלה. כשהאנשים האלה עוברים לערים, והממשלה יוצרת עבורם תשתיות, שירותים, נדל"ן ותעסוקה - בהכרח נוצרת צמיחה.
"תהליך המודרניזציה, משמעו שהסינים מעבירים טכנולוגיות מחלקים מתקדמים בסין לאזורי הספר. למשל, מכשור אוטומטי לצורכי ייצור שמחליף עבודה ידנית. כמובן, שגם המעבר לכלכלה מודרנית שהיא יותר מאוזנת ובה יותר מההכנסות מגיעות משירותים ויזמות ולא כמעט בלעדית מתעשייה, משמעו צמיחה. היות שהפקטורים האלה ימשיכו בסין לעוד שנים רבות, גם הצמיחה העתידית בה מובטחת".
"דווקא כשהצמיחה נמוכה צריכים אותך"
* אז אם ההשקעה בסין כל-כך קשה ומורכבת, ושיעור הצמיחה ירד גם בה בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, למי בכל זאת כדאי להיכנס לשוק הזה כעת?
"אין ספק שהשקעה בסין היא קשה, כרוכה בעבודה מפרכת, בכניסה לשוק תחרותי ולקונטקסט זר ולא מוכר לרוב העסקים בעולם מחוץ לסין. כל אלה הם אתגרים משמעותיים.
"אבל אם אתה מסתכל על העולם היום ושואל את עצמך 'מאיפה תבוא הצמיחה בעולם בשנים הקרובות?' יש מעט מקומות בעולם שאתה יכול להצביע עליהם ולדעת בוודאות מה מנועי הצמיחה הבטוחים. לעומת זאת, בסין אנחנו יכולים לסמוך על זה לשנים הבאות. לכן, אם יש לך חברה עם תוכנית רווח לטווח הארוך את זה ודאי כדאי לך לבדוק. אם אתה חברה עם תוכנית לרווח בטווח הקצר, עליך לשקול את האפשרויות הספציפיות לקטגוריה ולמוצר שלך, ולו רק כי זה לא בהכרח יהיה קל יותר בעתיד.
"צריך לבדוק כל עסק בפני עצמו, כי אם אומר 'כן' כללי אתן הערכה לא שקולה ואחראית, ואם אומר 'לא' כללי ארחיק חברות שעבורן יש הזדמנות אמיתית היום בסין.
"עוד כדאי לקחת בחשבון שכשבסין יש 13% צמיחה (כמו בשנים הקודמות), יש נטייה לא להזדקק להון זר, ואילו דווקא עתה, כשסין תהיה בצמיחה של 5% עד 8% 'בלבד', צריכים אותך ואז יש לך כמשקיע גם יתרונות נוספים. למשל, אפשרות לקבל אחוזים גבוהים יותר בשותפות. לכן, הכדאיות להשקעה בסין באמת תלויה בכל חברה או עסק שצריכים לבדוק את הכדאיות בהשקעתם או בכניסתם לשוק הסיני".
* איך תומכת ממשלת סין בכלכלה שלה בתקופת המשבר הכלכלי העולמי המתרחש?
"בשל ההאטה של החודשים האחרונים החליטה ממשלת סין למקד את מאמציה בהשקעה מסיבית של משאבים ממשלתיים בכמה סקטורים. מדובר בתוכנית האצה חסרת תקדים בהיקפיה, כ-600 מיליארד דולר (4 טריליון RMB), שנועדה להבטיח המשך של צמיחת התוצר בשיעור של 8% ב-2009. חלק מהסכום שיושקע הוא כסף חדש שעל הזרמתו הוחלט לאחר המשבר, וחלקו הפניית תקציבים שכבר תוכננו והוחלטו בעבר.
"הממשלה הסינית תומכת בצמיחה בהיקף זה, שכן היא מאמינה ששיעור צמיחה של 8% יבטיח את המשך היציבות החברתית, שהיא כה חיונית עבור הממשל. ברור, שלממשלת סין יש ניסיון רב, אותו הוכיחה בעבר, ויכולת לנווט את המשק הן לכיוונים של צמיחה והן לכיוונים של ריסון.
"אגב, אנליסטים עצמאיים נוטים להיות פסימיים יותר לגבי שיעורי הצמיחה הצפויים השנה בסין. למשל, הכלכלן הראשי של סטנדרט צ'רטרד חוזה צמיחה של 5% השנה בסין. עם זאת, אני מאמין שבהשוואה לכלכלות אחרות בעולם, גידול בתוצר של בין 5% ל-8% בסין הוא אולי נקודת האור הבודדת במציאות בינלאומית קשה במיוחד. צריך להבין, שממשלת סין איננה מסתפקת רק בתוכנית לתמרוץ כספי והיא נקטה בשורה של צעדים משלימים.
"כך, למשל, הוחלט בסין על הגמשת ההתנהלות הבנקאית תוך גידול משמעותי בהלוואות ישירות שניתנות על-ידי הבנקים הממשלתיים, הקלות בתשלומי מע"מ לחברות מייצאות, סובסידיות שהממשלה נותנת לרכישות ציוד חשמלי ביתי וציוד אלקטרוני באזורים כפריים מרוחקים, על מנת להמריץ את הפעילות הכלכלית באזורים אלה, וכן - הגמשה במדיניות הפיסקאלית. כמו-כן, מתכוונת ממשלת סין לבצע השקעות מסיביות בתשתיות במדינה ויש לה רזרבות אדירות של מטבע חוץ שיאפשרו לה לבצע השקעות מסוג זה".
"אחד האתגרים שהממשלה הסינית עומדת בפניהם כיום, הוא הצורך בשינוי של מודל הצמיחה, שהתבסס עד לחודשים האחרונים על יצוא מסיבי של מוצרים בני קיימא לשווקים המפותחים ובעצם לכל העולם. קברניטי הכלכלה בסין מכירים בצורך לעשות את השינוי הנדרש ולהתחיל להשקיע הן בחינוך, הן בתשתיות והן במערכות בריאות מודרנית, כדי לעודד אנשים להוציא את חסכונותיהם ולהגדיל את הצריכה המקומית באורח משמעותי".