בקטגוריית חו"ל כללי: פרפקט מצטיינת בטווח הקצר וישיר בטווח הארוך

מנהלי הקרנות הקטנים בולטים - לחיוב ולשלילה - בקטגוריה ; בטווח הקצר רוב הקרנות היכו את מדד היחס, חלקן בשיעורים נאים, ובטווח הארוך רובן התקשו בזה ; הקרנות החלשות בכל התקופות הן של קואטרו וכוון

במהלך השבוע האחרון סקרנו מדי יום את המתרחש בתעשיית קרנות הנאמנות הישראליות המתמחות בשוקי המניות בחו"ל. אחרי שעברנו את האזורים הגיאוגרפיים השונים, הגיע הזמן לבחון מי באמת יודע לבצע הקצאת נכסים נכונה בפריסה גלובלית. לשם כך בחנו את הקרנות שמסווגות כמניות כללי בחו"ל.

מנהלי הקרנות האלה נהנים, כמו מנהלי הקרנות הגמישות, מחופש בחירה מוחלט לגבי האזורים בהם ישקיעו ובאיזה אחוז מהתיק - כלי יוצא מן הכלל לניהול השקעות. המשבר הראה שלעתים אין פינה מוגנת בעולם ושהשווקים עשויים לפעול בקורלציה די גבוהה, אולם גם בנסיבות האלה, אופיין של קרנות חו"ל כללי מאפשר למנהלי השקעות איכותיים להתבלט על פני אחרים.

כדי לבחון מי הם המנהלים הטובים ביותר בקטגוריית חו"ל כללי, השווינו את הביצועים של 37 הקרנות בקטגוריה, כפי שהם מופיעים במערכת ה-Hindsight של ליפר, מול מדד MSCI World. הנתונים נבדקו במונחים שקליים, כדי לנטרל את השפעות השינויים בשערי המטבעות השונים אליהם יכולה להיות חשופה קרן כזו, במשך תקופות הבדיקה השונות.

שוב, תעשייה קטנה למדי

שני המאפיינים הבולטים בקטגוריה, כמו בקטגוריות חו"ל האחרות, הם גודלן הקטן יחסית של מרבית הקרנות, וההחלטה של המנהלים לאחד קרנות על מנת לחסוך בעלויות.

בקטגוריה פועלות בסך הכול 37 קרנות שמנהלות יחד 566 מיליון שקל. הקרן הגדולה ביותר היא פסגות מניות גלובלי, שמנהלת כמעט 150 מיליון שקל. הבאות בתור מנהלות היקף נמוך משמעותי - אלטשולר מניות גלובלי (84.7 מיליון שקל) ואי.בי.אי מניות זרות (49.2 מיליון שקל). 21 קרנות מנהלות פחות מ-5 מיליון שקל ושש מהן מנהלות כמה מאות אלפי שקלים.

והנה תובנה נוספת: בקטגוריות השונות של קרנות חו"ל, הקרנות של פסגות בלטו בהיקף הנכסים הגדול שהן מנהלות, למרות שבחלק מהתקופות לא הובילו בתשואות.

הגודל הצנוע של חלק מהקרנות לצד המשבר הגלובלי, הביאו כאמור חלק מהגופים לצמצם את מספר הקרנות שהם מנהלים, על ידי מיזוגן לקרן אחת (כמו במקרה של מנורה מבטחים) או פירוקן (איפקס).

קרנות פרפקט מובילה מהמשבר

תקופת הבדיקה הראשונה אותה בחנו היא משיא המשבר, שנרשם באמצע ספטמבר 2008, ועד פברואר האחרון. על פי נתוני מערכת ה-Hindsight, שתי הקרנות המובילות במונחי תשואה בתקופה זו משתייכות לבית ההשקעות פרפקט - הקרנות XXL ומניות חו"ל, עם תשואות שליליות של 2.8% ו-3.3% בהתאמה, בלבד. בתקופה זו ירד מדד MSCI העולמי ב-36.2% במונחים שקליים, כך שהקרנות הצליחו להכות את המדד בשיעור גבוה מ-30%.

אך גם את הנתונים הללו צריך kראות בפרספקטיבה הנכונה, שכן שתי הקרנות ביחד מנהלות רק 1.7 מיליון שקל (בחלוקה כמעט שווה), וייתכן שמשחק לידיהן היתרון לקוטן - מיעוט נכסים מאפשר מהירות תגובה ושינויי פוזיציות מהירים.

הקרנות בהמשך טבלת התשואות, אחרי פרפקט, ספגו ירידות כבדות יותר, דו-ספרתיות, בטווח של 15.5%-49.1%. עם זאת, מרבית הקרנות (32) הצליחו להכות את מדד הייחוס מאז שיא המשבר. את התשואות הנמוכות ביותר בתקופה רשמו קרנות קואטרו All Stars (44.2%-) וכוון חו"ל (49.1%-).

המצטיינות ל-3 שנים: קרנות ישיר

כשמאריכים את תקופת הבדיקה ל-12 החודשים האחרונים אין שינוי רב ורוב הקרנות שומרות על מיקומן היחסי בטבלת התשואות.

שוב קרנות פרפקט מובילות את הדירוג, עם תשואות שליליות של 2.7% ו-2.9%, לעומת מדד הייחוס, שנפל ב-43.8% בתקופה זו. קואטרו All Stars וכוון חו"ל שוב סוגרות את הרשימה, עם תשואות שליליות של 59.9% ו-63.4% בהתאמה.

בפרק זמן של שלוש שנים מספר הקרנות מצטמצם מ-37 ל-26. הקרנות של פרפקט כבר אינן מופיעות ברשימה, והקרנות הטובות ביותר הן של ישיר: ישיר פוקוס עולמי 30 וישיר גלובלית, שסיימו את 3 השנים האחרונות עם תשואות שליליות של 28.2% ו-28.5%, בהתאמה. אחריהן מתברגת דש מניות חו"ל, שאיבדה בתקופה 29.9%.

מדד הייחוס, MSCI העולמי, איבד בתקופה הזו 43% במונחים שקליים, ורק 14 מתוך 26 הקרנות הצליחו להכות אותו. הקרנות הגרועות ביותר בתקופה, שמציגות ביצועים חלשים במיוחד, הן שוב קואטרו All Stars (67.3%-) וכוון חו"ל (66.1%-), ואחריהן פיא מניות גלובלית (60.1%-).

בבחינת סטיות התקן של הקרנות נרשמת שונות גדולה. הקרן של מיטב מובילה את הקטגוריה עם סטיית תקן של 4.31 בלבד, לעומת הקרן של כוון, עם סטיית תקן של 9.36, יותר מכפולה, ומצביעה על תנודתיות גבוהה. *

גרף