לופוליאנסקי לנתניהו על התוכניות להשקעה בתשתיות: "20% מהכסף מגיע ליעדו ו-80% הולך לבני-דודינו"

(עדכון) - נתניהו הצליח להרשים את ראשי הארגונים החברתיים: "רואים שהוא לא רוצה לחזור על טעויות העבר" ; רה"מ המיועד בפתח הפגישה: "אנו עומדים בפני משבר כלכלי קשה מאוד שישפיע וכבר משפיע על המצב החברתי"

ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, הצליח להרשים היום (ב') את ראשי הארגונים החברתיים בפגישה שקיים עימם בכנסת - אותם ארגונים שמתחו נגדו לא מעט ביקורת בעת שכיהן כשר האוצר. "במשך שלוש שעות הוא עבר אחד אחד והקשיב למה שהיה לנו לומר", סיפר ל"גלובס" רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד. "רואים שביבי לא רוצה לחזור על הטעויות של 2003, אבל את זה נדע רק במבחן התוצאה", הוסיף מלמד.

בפגישה השתתפו בין היתר עמותת הקרן החדשה, המרכז לחקר המגזר השלישי, הקרן לידידות, ארגון מנהיגות אזרחית וארגון הנכים. נתניהו ציין כי "המשבר הכלכלי הוא גם הזדמנות לביצוע שינויים מבניים, כאשר אחד מהם הוא מתן שירותים חברתיים בחינם ובצורה יעילה יותר". נתניהו הסכים עם המשתתפים כי הבירוקרטיה הממשלתית מהווה חסם בפני פעילות העמותות, וציין כי לממשלתו יהיה קל יותר לסייע לעמותות בצורה של הקלות במס ובמתן רישיונות, על פני סיוע בכסף ישיר.

נתניהו דיבר במפגש על מה שהוא מכנה "ציבורי-פרטי", וציין כי ישנם שירותים שהעמותות יכולות לנהל בצורה טובה יותר מהממשלה. לדבריו, "לעמותות האלה יש תשוקה, ועובד שפועל מתוך תשוקה הוא עובד עם יותר יעילות ויותר תפוקות". דבריו של נתניהו אמנם החמיאו מצד אחד לעמותות, אולם מצד שני העלו חשש כי הוא מעוניין להמשיך בקו שלו משנת 2003, שהעביר לעמותות אפילו את ניהולם של מעונות לילדים עם מוגבלויות. "הקו הזה בהחלט יכול להיות מסוכן", אמר על כך מלמד.

מי שעורר סערה במהלך המפגש הוא אורי לופליאנסקי, לשעבר ראש עיריית ירושלים וכיום מנכ"ל יד שרה. לופליאנסקי אמר לנתניהו כי התוכניות להשקעה בתשתיות אינן מיטיבות עם המצב הכלכלי, משום שלטענתו 20% מהכסף מגיע ליעדו ואילו 80% "הולך לבני דודנו" - כאשר הוא מתכוון ככל הנראה לפועלים הערבים. נתניהו התנער יותר מפעם אחת מדבריו, ואמר: "אנחנו לא באים לעשות אפליה בין אזרחי ישראל. השוויון האמיתי נובע מהיכולת של האדם ומשפחתו לממש את הפוטנציאל שנמצא בכל אחד מהם".

נתניהו סקר בפני המשתתפים את מפגשיו עם ראשי המעסיקים והעובדים, והביע נכונות לשלב את המגזר השלישי בתוך מודל "השולחן העגול". לדבריו, פגישותיו האחרונות נועדו למצוא פתרונות כדי לעצור את האבטלה, אותה כינה "הרעה שמתפשטת".

מנכ"ל ארגון "לתת", ערן וינטרוב, שלא הוזמן לפגישה, אמר ל"גלובס" כי הוא שבע מהבטחות וכי הוא מצפה שנתניהו יביא לצעדים של ממש. "הדבר המיידי שצריך לעשות זה לתת ערבויות מדינה לעמותות, משום שבזמן משבר יש יותר נזקקים ופחות כסף מתרומות", אמר וינטרוב.

בתגובה לדברים הגיבו מטעמו של לופליאנסקי: "בהתייחס לצורך למצוא מקומות עבודה חדשים ובהמשך להצעתו של המיועד לראשות הממשלה בנימין נתניהו להשקיע בתשתיות, אמר לופוליאנסקי, יו"ר יד שרה, כי יש לבדוק לאן הולך הכסף בסופו של דבר. לדוגמא, השקעה בסלילת כבישים לא תייצר הרבה מקומות תעסוקה לישראלים. "רק חלק קטן מההשקעה יגיע למהנדסים, עורכי דין, מנהלים וכדומה. חלק הארי מהתקציב יגיע בסופו של דבר לפועלים שהם תושבי השטחים. מדינת ישראל צריכה לדאוג בראש ובראשונה למקומות תעסוקה לתושבי ישראל ולא לתושבי השטחים. לכן יש צורך לחשוב היטב על הפרויקטים שיאיצו את התעסוקה לתושבי ישראל".

"לופוליאנסקי הוסיף כי השקעה בארגונים החברתיים היא ההשקעה הטובה ביותר. "הארגונים החברתיים הם הראשונים שמרגישים את המיתון, הן מגידול במספר הנזקקים המבקשים את שירותיהם והן מירידה בהיקף התרומות", הוא הוסיף. לופוליאנסקי הציע לבטל את מס השכר במלכ"רים ולאפשר הגדלת ההכרה בתרומות לצורכי מס. "המצב הוא אבסורדי. סכומי המיסים של הארגונים החברתיים גדולים יותר מכל התמיכות של הממשלה. לא מדובשך ולא מעוקצך", הוא אמר לנתניהו".