יותר מ-40 מדינות משתמשות בטיל מתוצרת ישראל. עכשיו הוא מגיע לאזור סכסוך נוסף

צבא ליטא ביצע שיגור של טיל נ"ט מתוצרת רפאל, קונצרן הודי משלב זרועות עם חברה־בת של אלביט בלחימה נגד צוללות, חברת סמארטשוטר פיתחה מערכת המיועדת לתת מענה לאיום הרחפנים • השבוע בתעשיות הביטחוניות

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל
טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

מבצע מרכבות גדעון בעיצומו, התעשיות הביטחוניות הישראליות דואגות להזין את צרכי צה"ל, אך גם ממשיכות לפעול גם בחו"ל. חברת בקרת הירי סמארטשוטר מפנה את תשומת ליבה לשוק האמריקאי, בעת שחברה־בת של אלביט משלבת זרועות עם תאגיד אדאני ההודי בלחימה נגד צוללות. ובאירופה, צבא ליטא ביצע שיגור ראשון של טיל מתוצרת רפאל. על כל זאת בפינת התעשיות הביטחוניות על טהרת הכחול־לבן.

התעשיות הביטחוניות | מערכת הנשק הישראלית שזוכה לביקושים גדולים במיוחד
שאלות ותשובות | תקיפה באיראן? טיל השיוט האמריקאי שעשוי לסייע לישראל

שיגור הטיל של רפאל סמוך לרוסיה

צבא ליטא הודיע כי ביצע לראשונה שיגור של טיל נ"ט מדגם ספייק LR2 מתוצרת רפאל. השיגור התבצע ממערכת ספייק שהוטמעה ברכבי וילקאס, שייצרה עבור הליטאים הענקית הביטחונית הגרמנית ריינמטאל. במהלך התרגיל שביצעו הכוחות ניכר השילוב בין הניידות של וילקאס ליכולת הפגיעה המדויקת בטווחים הארוכים שמאפיינת טילים שונים מסדרת ספייק הישראלית.

בסדרת ספייק משתמשות כיום יותר מ־40 מדינות, מתוכן 21 מדינות האיחוד האירופי ומדינות ברית נאט"ו. זו מערכת טילים מתקדמת, רב-תכליתית, רבת פלטפורמות שמוכחת מבצעית, ונועדה לתת מענה לצרכים של לוחמה מודרנית ואתגרי קרב מורכבים. ספייק LR2 היא חלק ממשפחת טילים אלקטרואופטיים חדשניים שניתנים לשיגור מכ־45 פלטפורמות ביבשה, בים ובאוויר, כשהדגם הספציפי כולל ראש נפץ של 5.5 ק"ג וטווח של עד 10 ק"מ מפלטפורמה אווירית.

ספייק היא מערכת אחת של רפאל מבין שתיים שמוטמעות ברכבי וילקאס, לצד עמדת נשק נשלטת מרחוק מדגם סמסון MK II. הליטאים נדרשים ליכולת הקטלנית ולניידות של וילקאס בשל הגבול המשותף עם מובלעת קלינינגרד של רוסיה, וכן החשש מהמתרחש במסדרון סובאלקי: שטח בין ליטא לבין פולין שמהווה את הדרך הקצרה ביותר בין קלנינינגרד לבין בלארוס.

אדאני משלב זרועות עם חברה־בת של אלביט בלחימה נגד צוללות

אלביט מקיימת פעילות נרחבת בהודו, כשבולט בתוכה שיתוף הפעולה עם זרוע הביטחון והחלל של גאוטם אדאני, המיליארדר והבעלים של נמל חיפה. במסגרת העבודה המשותפת, מיוצרים, בין השאר, מל"טים מדגמי הרמס 900 ו־450. השבוע, למערכת היחסים הקרובה הזו בין התאגידים התווסף הסכם חדש ומסקרן בין זרוע הביטחון והחלל של אדאני לבין ספרטון, חברה־בת של אלביט, לפיתוח וייצור מערכות ללחימה נגד צוללות על אדמת הודו.


המטרה של הצדדים היא לקחת את הטכנולוגיה המוכחת של ספרטון ללחימה נגד צוללות, ולשלב אותה עם יכולות הייצור והתחזוקה של תאגיד אדאני, שעובד כדבר שבשגרה עם כלל זרועות הצבא ההודי - כולל הצי. מבחינת אלביט ככלל וספרטון בפרט זהו פרויקט שמשתלב היטב במדיניות Make in India שמוביל ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, ששואפת להעביר ייצור וידע טכנולוגי בכל התחומים אל מדינתו.

ג'יט אדאני, בנו של גאוטם אדאני שמכהן כסגן נשיא אדאני אנטרפרייסס, הסביר כי בתווך הימי שהופך לשברירי יותר ויותר, חיזוק יכולת הלחימה התת־ימית של הודו היא הכרחית לשמירה על האינטרסים הלאומיים שלה. דונלי בוהאן, מנכ"לית ספרטון, הוסיפה כי שיתוף הפעולה נועד לאפשר להודו עצמאות מקומית ביכולת לוחמת הצוללות: "נספק פתרונות לחימה נגד צוללות, שמותאמים לצרכי הצי ההודי".

סמארטשוטר מפנה תשומת לב לשוק האמריקאי

חברת סמארטשוטר מפתחת ומייצרת את סדרת סמאש, מערכות בקרת ירי מתקדמות שמתחברות לנשק קל ומשפרות באופן דרמטי את סיכויי הפגיעה. היא החלה את דרכה ב־2011 בקיבוץ יגור, שם ממוקם מטה החברה - וכיום יש לה נציגויות באירופה, באוסטרליה ובארה"ב. הנשיא דונלד טראמפ עם מדיניות America First טלטל, גם, את התעשיות הביטחוניות, אלא שחברות שמחזיקות בחברות בנות אמריקאיות, כמו סמארטשוטר, נמצאות בעמדה טובה בהרבה.

סקוט ת'ומפסון, סגן נשיא סמארטשוטר לפעילות בארה"ב, סיפר לאתר הביטחוני ZM, כי המיקוד העיקרי של החברה נמצא באינטגרציה של המערכות. בתערוכת MDM (Modern Day Marine) שהתקיימה בוושינגטון בתחילת החודש הציגה החברה את מערכת סמאש דום, שהיא חשפה בתחילת השנה. המערכת הזו מיועדת לתת מענה לאיום הרחפנים עם הגנות נוקשות נגד שיבושי מערכות ניווט לווייניות.

המערכת כוללת עמדת נשק קלת־משקל שנשלטת מרחוק, וכוללת רובה ומערכת בקרת אש, כשכל המערך מיועד ספציפית להתמודדות עם כטב"מים. ככלל, תשומת לב עיקרית בארה"ב מושכת את טכנולוגיית הסמאש הייחודית שפיתחה החברה, ומקנה לה יכולת פגיעה במטרות קרקעיות ואוויריות, נייחות ונעות. משפחת המוצרים כוללת מערכות המותקנות על רובה אישי, מערכות הנשלטות מרחוק ומערכות הנישאות על ידי רכבים, רובוטים ורחפנים.

אימקו אוספת חוזים בתחומי החימוש הטקטי וההגנה האווירית

אימקו, שעוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות ופתרונות לתעשיות הביטחונית והתעשייתית, הודיעה היום (ה') כי במהלך הרבעון השני לשנת 2025 ועד לאתמול התקבלו כמה הזמנות מלקוח ביטחוני מהותי של הקבוצה בתחומי החימוש הטקטי וההגנה האווירית. היקפן המצטבר של כל ההזמנות יחד עומד על כ־20 מיליוני שקל.

במסגרת ההזמנות החדשות, תספק הקבוצה רכיבים אסטרטגיים חיוניים למערכות טילים מתקדמות ולמערכי הגנה אווירית חדשניים. בין הרכיבים שיסופקו: תיבות בקרה והפעלה מתקדמות בעלות עמידות גבוהה, מערכות כבילה מורכבות ורכיבים ייעודיים למיירטים מתקדמים.

החברה רואה בהרחבת פעילותה בתחומי החימוש הטקטי וההגנה האווירית כצעד אסטרטגי, בשל הביקוש הגלובלי הגובר בהם, בין היתר עקב התפתחויות גאו-פוליטיות והצורך הגובר של צבאות בעולם במערכות הגנה אווירית ואקטיבית. פיתוח וייצור המכלולים דורש מומחיות הנדסית וטכנולוגית, יכולת עמידה בתנאי סביבה קיצוניים (טמפרטורות ולחצים משתנים, זעזועים וויברציות) ועמידה בדרישות אבטחת איכות קפדניות.