אם תביטו לרגע על הגרף של מדד S&P 500 מתחילת השנה, קשה יהיה לפספס את התמונה החיובית שהוא מציג: מדד הדגל האמריקאי חזר להיסחר כמעט ברמות השיא שבהן היה בסוף חודש פברואר, כחודש לאחר השבעתו של הנשיא דונלד טראמפ. ההתאוששות המרשימה של המדד מצטרפת על פניה לשורת חדשות טובות עבור המשקיעים בוול סטריט. כך, לבד ממדד הדגל שעבר לטריטוריה חיובית מאז תחילת השנה ומשלים עלייה של 1.3% עד היום, מדד נאסד"ק עבר מטריטוריה דובית לשורית כאשר רשם עלייה של יותר מ-20% מאז השפל אליו צלל בחודש אפריל, לאחר הכרזת "יום השחרור" (תוכנית המכסים) של טראמפ.
● המנהל שמשרטט את המדריך למשקיע שחושש מ"מלכודת דובים" בוול סטריט
● הדוחות אכזבו את המשקיעים: הישראליות שנופלות בוול סטריט
הסיבה למגמה החיובית הזו טמונה כמובן באופטימיות סביב הסכם הסחר הזמני שעליו חתמו סין וארה"ב, שתוקפו עתיד לפוג בחודש יולי, מה שהחזיר את המשקיעים להגדיל את חשיפתם לנכסים בעלי סיכון גבוה. אך למרות החדשות הטובות, עוד ועוד כלכלנים ממשיכים להזהיר את המשקיעים מפני הסיכונים הצפויים בכלכלת ארה"ב, שבתורם יחלחלו גם לשוק המניות האמריקאי. ריכזנו עבורכם את שלושת הסיכונים המרכזיים שעל המשקיעים להביא בחשבון בחשיפה לוול סטריט.

1 "היום שאחרי מחר"
כאמור, הסכם הסחר הזמני בין סין לארה"ב נתן רוח גבית לשוק המניות האמריקאי. במסגרת ההסכם, הסינים הפחיתו דרמטית את המכסים על סחורות אמריקאיות מיובאות מ־125% ל־10%, והאמריקאים יורידו את המכסים על יבוא סחורות מסין לארה"ב ל־30% בלבד, במקום 145% - וזאת לפרק זמן של 90 יום. זו נראית כמו בשורה חיובית, אך מומחים בשוק מזהירים כי התנודתיות בשוק צפויה לחזור ככל שנתקרב לתאריך התפוגה של ההסכם בין שתי המעצמות.
מייקל גרהם, אנליסט מחברת Canaccord Genuity, טוען כי על המשקיעים אף להיערך לטלטלה נוספת בשוק לקראת מועד התפוגה של ההסכם ביולי. "לא נופתע לראות תנודתיות בשוק המניות שתלך ותגדל", אמר והוסיף כי לתפיסתו כי גם אם שיעור המכסים המופחת יישאר, מדובר עדיין בשיעורים גבוהים מאוד שישפיעו לשלילה על כלכלת ארה"ב והחברות המקומיות.
2 החוב והחשש למיתון
הסכמי הסחר המרוככים יותר שטראמפ מקדם כיום סיפקו צפירת הרגעה לשוק ביחס לחשש ממיתון בארה"ב, אך ישנם גם קולות שמזהירים כי הסיכונים המאקרו כלכליים עודם נוכחים. אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, אומרת בשיחה עם גלובס כי החשש הגדול ביותר בנוגע לכלכלת ארה"ב הוא החוב הממשלתי והיחלשות הדולר מול סל המטבעות.
"החוב האמריקאי הוא 36 טריליון דולר, מהווה כ-122% מהתוצר, והגירעון השנתי מתקרב ל-2 טריליון דולר. המשמעות היא שהחוב בארה"ב מתנפח כל שנה ב-2 טריליון דולר, וזאת בזמן שהתשואה על אג"ח ל-10 שנים עומדת על 4.5%, מה שאומר שעלויות המימון של הממשל האמריקאי גבוהות מאוד", מציינת גימן.
היא מסבירה כי למעשה אחת הסיבות שטראמפ לוחץ על נגיד הבנק המרכזי (פד) להוריד את הריבית, נובעת משאיפתו להוריד את עלויות המימון של ארה"ב, זאת בזמן שהוא מקדם את תוכניות קיצוצי המס שמקטינות את הכנסות הממשל. ומאחר שהמכסים המקוריים עליהם הכריז יהיו ככל הנראה נמוכים משתוכנן, מקווה טראמפ לצמצם את הגירעון גם מצד ההוצאות, להערכתה.
גם מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, הזהיר השבוע כי "יש לנו גירעונות עצומים, וגם מה שאני מחשיב כבנקים מרכזיים כמעט שאננים. כולכם סבורים שהם מסוגלים לנהל את כל זה, אבל אני לא חושב שהם יכולים". דיימון הביע חשש שחברות S&P 500 ייאלצו להוריד את תחזיות הרווח שלהן על רקע חוסר הוודאות, אחרי שחלקן כבר עדכנו תחזיות כלפי מטה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ. בעקבות זאת הוא צופה שגם מחירי המניות עשויים לרדת. כך ש"הסיכויים לסטגפלציה, שזה בעצם מיתון עם אינפלציה", כפולים לערך ממה שהשוק חושב.
3תמחור גבוה
המפלה הגדולה במניות בתחילת חודש אפריל יצרה לא מעט הזדמנויות קנייה עבור משקיעים, שניצלו את המחירים האטרקטיביים. עם זאת, הראלי שנרשם בוול סטריט בשבועות האחרונים הקפיץ גם את המכפילים על המדדים המרכזיים. כך, כשמסתכלים על מכפיל הרווח העתידי של מדד S&P 500, שעומד כיום על 23, נראה שהמשקיעים משלמים מחיר גבוה ביחס לכל דולר שהם מרוויחים, בהשוואה למה ששילמו בעבר.
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, התייחס לכך בסקירתו וכתב כי "רמת מכפיל הרווח העתידי ב-S&P 500 נמצאת באחוזון 90% לאורך 15 השנים האחרונות". עוד ציין כי, מכפיל הרווח העתידי של מדד S&P 500 במשקל שווה עומד על 18.6 (אחוזון 77%) והנאסד"ק נסחר במכפיל 29 (אחוזון 70%).
האם בכל זאת זהו זמן טוב להיחשף לשוק המניות האמריקאי, ואיך מומלץ לעשות זאת?
חרף הסיכונים והתמחור הגבוה, בשוק ניתן עדיין למצוא הזדמנויות מעניינות. אמילי היל, מייסדת חברת Bowersock Capital Advisors, ציינה באתר הכלכלי מרקטווץ' שלושה סקטורים שלהערכתה צפויים לעלות גם במקרה של הסלמה במלחמת הסחר או בתנודתיות בשווקים: ראשית הטכנולוגיה, שלמרות שהוא נחשב כ"יקר" צפוי להמשיך ליהנות מהגידול בפרודוקטיביות של תחום הבינה המלאכותית שתומכת בצמיחה בענף, וסביר להניח שלא ייפגע ממדיניות הסחרר. מגזר שני הוא הפיננסים, שצפוי להערכת היל ליהנות מאימוץ תשלומים דיגיטליים וצמיחה על רקע דה-רגולציה וסביבת ריבית נוחה. שלישי הוא סקטור שירותי הבריאות, שהיא מגדירה כמגזר הגנתי (דפנסיבי) אשר נסחר במחיר נמוך יחסית.
גימן מלידר שוקי הון מוסיפה כי היחלשות הדולר מול סל המטבעות בסופו של יום תומכת בחברות האמריקאיות, וכי למשקיעים ישראלים שמעוניינים להיחשף ל-S&P 500 באמצעות תעודות סל, עדיף לבחור בקרנות מגודרות מט"ח לאור הערכתה כי הדולר ימשיך להיחלש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.