החלטת בנק ישראל להתערבות בשוק האג"ח הממשלתי מיושמת עד כה בהיקפים מזערים: רק 33 מ' ש' ליום

בנק ישראל רכש בחודש פברואר כ-260 מיליון שקל באג''ח ממשלתי - סכום נמוך משמעותית מהציפיות ; הרכישות בוצעו במהלכם של 8 ימי מסחר בסוף החודש

בשבוע שעבר החליט בן ברננקי, נגיד ה'פד', להתערב בשוק אג''ח הממשלתי בארה"ב. על מהלך דומה החליט נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לפני חודש אך מתברר שבמשק הישראלי המהלך לא תופס תאוצה ונעשה בהיקפים מזעריים.

בנק ישראל רכש בחודש פברואר כ-260 מיליון שקל באג''ח ממשלתי, כך עולה מניתוח והצלבת נתונים שביצעו הכלכלן יונתן כץ בשיתוף עם כלכלני לידר שוקי הון. הנתונים פורסמו על ידי בנק ישראל בשבוע האחרון. מדובר בפעילות שהתקיימה במשך 8 ימי המסחר האחרונים של חודש בפברואר, שכן בנק ישראל החל את התערבותו בשוק האג''ח ב-17 לחודש. לפי נתונים אלו עולה כי קצב הרכישה היומית של בנק ישראל בשוק המשני עומד על כ-32.5 מיליון שקל ליום מסחר.

"מדובר בסכום נמוך משמעותית לציפיות בקרב שחקני שוק האג''ח וגם סכום נמוך יחסית לסך הכול הנפח המסחר היומי" מסר קץ ל"גלובס". לדבריו, בנק ישראל מתחיל לפעול בשוק האג''ח בדומה לראשית ההתערבות שלו בשוק המט''ח. הם התחילו על ידי רכישה מינורית והגבירו את הקצב עם הזמן. נזכיר כי התוכנית המקורית של בנק ישראל דיברה על רכישה של 25 מליון דולר בלבד ליום ומאוחר יותר החל לרכוש בנק ישראל 100 מיליון דולר ליום גם ביום שישי. "בקרוב צפוי בנק ישראל להקטין משמעותית את מעורבותו בשוק המט''ח דרך רכישות היומיות, זאת כתוצאה מהישג יעד יתרות המט''ח שקבע לעצמו ושיפור משמעותי ברווחיות היצוא כתוצאה הפיחות המואץ בשקל בחצי השנה האחרונה".

לדברי כץ, הקטנת ההזרמה הנובעת מרכישת המט''ח תגדיל את חופש הפעולה של בנק ישראל בשוק האג''ח הממשלתי. "הבנק מתקשה לפעול בכל החזיות בו זמנית, קרי הזרמת כספים גם כתוצאה מרכישת מט''ח וכעת גם הזרמת כספים שנובעת מרכישת אג''ח ממשלתי. חשוב לזכור כי ברקע, הזרמה גדלה ממילא עקב פעילות הממשלה כתוצאה מגידול הגרעון הממשלתי ומימונו" הסביר קץ. לדבריו, רק הקטנת פעילות הבנק בשוק המט''ח יאפשר לו להגדיל את הרכישות היומיות בשוק האג''ח הממשלתי ובכך לתמוך בירידה של התשואות הארוכות טווח, שזה בעצם המטרה של בנק ישראל במהלך.

נזכיר כי בנק ישראל מזרים כ-400 מיליון שקלים לשוק הכסף באמצעות רכישת 100 מיליון דולר ליום. מדובר בסכום גדול פי 12 לעומת הסכום שמקדיש לרכישת אג''ח. בבנק ישראל סירבו להגיב לנתונים.