הממשלה מתנתקת מחברת החשמל: תרכוש חשמל מיצרנים פרטיים ב-500 מיליון שקל בשנה עד 2013

בתנאי המכרז ניתנה אופציה גם לגופים הנתמכים או מתוקצבים על ידי המדינה (כדוגמת קופות החולים, אוניברסיטאות, עמותות וכו') להצטרף להסכם לרכישת החשמל, כך שההיקף הפוטנציאלי של המכרז עשוי אף לגדול

הממשלה עושה צעד נוסף לקידום התחרות בחברת החשמל ועידוד היצרנים הפרטיים. ל"גלובס" נודע, כי משרד האוצר, באמצעות מינהל הרכש הממשלתי, יצא היום (ב') במכרז מקדים (RFI) לרכישת חשמל על ידי משרדי הממשלה וגופים ממשלתיים נוספים החל משנת 2013 או מוקדם יותר.

מתנאי המכרז עולה כי ההוצאה הכספית הצפויה עבור צריכת החשמל הממשלתית הכוללת נאמדת בלמעלה מ-500 מיליון שקל בשנה (לא כולל משרד הביטחון). היקפו הכספי של ההסכם לאספקת חשמל למשרדי הממשלה בחוזה ל-5-10 שנים עשוי להסתכם ב-2.5-5 מיליארד שקל, ויהיה אחד הגדולים בשוק החשמל הפרטי.

בתנאי המכרז ניתנה אופציה גם לגופים הנתמכים או מתוקצבים על ידי המדינה (כדוגמת קופות החולים, אוניברסיטאות, עמותות וכו') להצטרף להסכם לרכישת החשמל, כך שההיקף הפוטנציאלי של המכרז עשוי אף לגדול.

ההחלטה של משרד האוצר לצאת במכרז לרכישת חשמל מיצרנים פרטיים נועדה בין השאר להפחית את ההוצאה הממשלתית על רכישת חשמל, וכן לעודד את כניסת היזמים לשוק החשמל הפרטי.

בתנאי המכרז נדרשו היצרנים הפרטיים לעמוד בשורה ארוכה של דרישות בהן, הצגת רישיון מותנה לייצור חשמל, הסכם או מזכר הבנות לרכישת גז טבעי, יכולת מימון וזיקה לקרקע עליה מתוכננת הקמת תחנת הכוח.

היזמים צפויים להתחרות במכרז על גובה ההנחה שיעניקו למשרדי הממשלה מתחת לתעריף חברת החשמל שנקבע על ידי הרשות לחשמל.

במשרד האוצר הגבירו בתקופה האחרונה את הלחץ על חברת החשמל, ובין השאר, החלו בהקמת חברת ייצור החשמל החדשה (חברת החשמל השנייה) וחברת ניהול מערכת החשמל החדשה. מדובר בשתי חברות ממשלתיות שעל הקמתן הוחלט עקב כישלון יישום הרפורמה בחברת החשמל ביולי 2008, שבאחרונה מונו להן רשמית דירקטורים והם התכנסו לישיבה ראשונה. במשק החשמל מעריכים, יחד עם זאת, כי המכרז שפרסם האוצר מיועד בראש ובראשונה ליזמים מהשוק הפרטי. *