הגירעון התקציבי בארה"ב זינק לשיא של 956.8 מיליארד דולר בששת החודשים הראשונים של השנה הפיסקלית הנוכחית, לאחר שהממשל האמריקני הרחיב מאוד הוצאותיו בניסיון להתמודד עם המיתון בשווקים והנפילה בהכנסות ממיסים. כך מסר ביום שישי משרד האוצר האמריקני.
לפי הערכת האוצר האמריקני, הגירעון יטפס ל-1.75 טריליון דולר עד סוף השנה הפיסקלית שתסתיים בספטמבר 2009, קרי: 12.3% מהתוצר המקומי הגולמי (GDP) של ארה"ב. אם אכן כך יקרה, יהיה זה הגירעון הגדול ביותר בארה"ב מאז 1942, בעיצומה של מלחמת העולם השניה.
הגירעון בששת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית גדול פי שלושה מהגירעון שנרשם בכל השנה הפיסקלית הקודמת כולה. לשם השוואה, במארס 2009 לבדו נרשם בארה"ב גירעון של 192.3 מיליארד דולר, לעומת 48.2 מיליארד דולר במארס 2008.
ההוצאות הממשלתיות בחודש מארס הוסטו בעיקר לשיקום בנקים בבעלות ממשלתית וענקיות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק. במארס לבדו, פאני מיי קיבל 15.2 מיליארד דולר, פרדי מאק 30.8 מיליארד דולר ואילו התשלומים למובטלים הסתכמו ב-10.6 מיליארד דולר. במקביל, נרשמה במארס צניחה של 57% בתקבולי מסים מחברות וירידה של 15% בתקבולי מסים מיחידים.
אובמה: "מתחילים לראות התקדמות"
למרות הנתונים הקשים, נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ממשיך להפגין אופטימיות. בתדרוך עיתונאים ביום שישי לאחר יציאתו ממפגש עם שר האוצר, טימותי גייתנר, ועם יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי, אמר אובמה: "אנחנו מתחילים לראות התקדמות ואם נשמור על זה ולא ניפול לנוכח קשיים לאורך הדרך, נראה גם שיפור".
עם זאת, אובמה הודה כי לכלכלה האמריקנית צפויה דרך ארוכה עד להתאוששות. "הכלכלה עדיין תחת לחצים קשים, הגידול באבטלה יוצר קשיים ואי ודאות גדולה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.