מדד המחירים לצרכן לחודש מארס עלה ב-0.5% כך מדווחת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בהפתעה גמורה, שכן תחזיות האנליסטים דיברו על עלייה של בין 0% ל-0.3% לכל היותר.
הסעיף שתרם הכי הרבה לעלייה במדד הכללי וגרם להפתעה הגדולה היה סעיף הדיור שעלה ב-1.6% לעומת תחזית לעלייה של 1% בלבד לכל היותר.
נזכיר כי סעיף, הדיור מהווה 21% ממדד המחירים לצרכן והוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר, בנוסף נרשמה עלייה משמעותית בסעיף פירות וירקות.
העלייה במדד התמתנה עקב ירידה צפויה בסעיפי ההלבשה וההנעלה שירדו בכ-2% ו-4% בהתאמה.
כתוצאה ממדד מארס עומדת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (אינפלציה שנתית) על 3.66%, כ-0.5% יותר מעל לגבול העליון שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%).
נזכיר כי זו הפעם הראשונה אחרי ארבעה חודשים בה פורסם מדד מחירים לצרכן שאינו שלילי. מדד מארס הושפע בעיקר מעלייה חדה במחירי הפירות והירקות הטריים ומהתייקרות בבשר העופות.
למרות המדד המפתיע, מעריכים בשוק ההון כי לא צפויים שינויים במדיניות המוניטרית של בנק ישראל, ואם יהיו כאלו הם לא יושפעו מנתוני המדד לחודש מארס. לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אין בעיה של אינפלציה בטווח הקצר-הבינוני והדבר מעניק לו מרחב תמרון גדול מאוד.
יכול להיות שהכלכלנים ייאלצו לעדכן כלפי מעלה את תחזית האינפלציה לכל 2009.
בפרוטוקולים של הדיונים המוניטריים האחרונים הובהר היטב כי כלי הריבית מיצה את עצמו לעת עתה לכן היא צפויה להישאר ברמה הנוכחית. אך קיימת אפשרות נוספת שלא נפסלת על הסף: פישר, בדומה לעמיתו האמריקני בן ברננקי, יכול לקבוע "רצועה" של ריבית. קרי, שיעור ריבית שנע סביב 0% לחצי או רבע אחוז. למהלך שכזה הסתברות נמוכה יותר.
"אסור בשלב זה לטעות בעליית המדד ברמה בלתי צפויה של חצי אחוז, שכן היא מושפעת בחלקה מעליית מחירים עונתית", אמר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר בתגובה לפרסום מדד מרס 2009.
"עלייה זו עדיין לא משקפת גידול בצריכה ואין לראות בה את תחילתו של התחזקות המשק. יחד עם זאת, יש להתחשב בעובדה כי במהלך 12 החודשים האחרונים הסתכמה עליית המחירים ב- 3.5%, המהווה איתות ברור לבנק ישראל שלא להפחית את שיעור הריבית, שכן להפחתה זו אין כרגע תועלת אמיתית והיא תהווה פגיעה מיותרת בציבור החוסכים".
מזרחי טפחות: "פישר לא יוריד את הריבית בגלל המדד הגבוה"
רונן מנחם מבנק מזרחי טפחות הגיב למדד חודש מארס ואמר כי "קצב האינפלציה עולה זה חודשיים ואפשר שימשיך לעלות, בתוך מספר חודשים, לנוכח התאוששות במחירי התשומות וגידול בהיצע הכסף. אפשר שמחירי הדיור וההאטה במשק יקזזו, לעת עתה, חלק מהשלכות אלה. ריבית בנק ישראל נמוכה דיה ולהערכתנו תישאר על כנה ב-27 באפריל. בנק ישראל יתחשב בכך גם בעלייה הניכרת באינפלציה הבסיסית בחודש האחרון".
מנחם ציין כי עיון בנתונים מצביע על כך שהמחירים המקומיים ממשיכים להיות גבוהים. לולא כן, היה קצב האינפלציה נמוך יותר. עוד ציינו במזרחי טפחות כי נרשמה עלייה ניכרת באינפלציה הבסיסית כשהמדד ללא מוצרי מזון ואנרגיה עלה ב-4.6% ב-12 החודשים האחרונים, בהשוואה ל-4.1% בחודש הקודם. למוצרים אלה נתח נכבד (כ-20%) במדד. לפיכך, עלייה במחירים המקומיים ממשיכה לקזז את הירידה במחירי התשומות בחו"ל.
עוד הגדישו במזרחי טפחות כי הדומיננטיות של סעיף הדיור נמשכת - המדד ללא דיור עלה ב-0.5% בלבד ב-12 החודשים האחרונים, כמו בחודש הקודם כשלעומת זאת, סעיף הדיור עצמו קפץ ב-16.2%. בניגוד לחודשים קודמים, הייתה עלייתו הפעם נמוכה מהפיחות בשער השקל כנגד הדולר (18.5%). כמו כן, בחודש מארס עלה רכיב שכר הדירה בשיעור נמוך משמעותית מהפיחות בשער השקל כנגד הדולר. יצוין, כי סעיף הדיור מהווה 1/5 מהמדד, אך רק 15% מהחוזים המשמשים לחישובו נקובים במט"ח כיום.
התאחדות התעשיינים: "מצב המשק והגידול באבטלה יתמכו באינפלציה נמוכה"
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום בתגובה לפרסום מדד המחירים לצרכן של חודש מארס 2009 כי "מצב המשק והגידול באבטלה יתמכו באינפלציה נמוכה. האינפלציה תסתכם השנה באחוז בלבד. ממשלת ישראל צריכה להתגייס לטיפול במשבר הכלכלי".
יהודאי הוסיף כי "מחנק האשראי של המגזר העסקי עדיין לא זוכה לטיפול אפקטיבי. הן בנק ישראל והן ממשלת ישראל צריכים למקד פעילות על מנת להקל מהותית באופן מהיר על מצוקת מחנק האשראי ממנה סובל המגזר העסקי, זאת במטרה למנוע את המשך הגידול באבטלה ולעודד צמיחה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.