[הרשמה לניוזלטר סביבה]
השמאי הממשלתי הראשי, אייל יצחקי, פרסם חוות דעת הקובעת כי שטחי קרקע בנגב שיוקצו על-ידי מינהל מקרקעי ישראל למיזמים של אנרגיה סולארית, יחויבו בדמי שימוש של 120 שקל לדונם לשנה. זאת, בהמשך להחלטות הממשלה ולמדיניות הרשות לחשמל הפועלת להרחבה משמעותית של ייצור החשמל הסולארי בישראל.
קביעה זו היא בבחינת הסרה של מכשול מרכזי בדרך להקמת תחנות כוח סולאריות שמצויה עדיין בחיתוליה. בהחלטות הממשלה בנושא אנרגיה מתחדשת, בהן נקבע כי לפחות 10%מהחשמל המיוצר בישראל יופק מאנרגיות מתחדשות עד לשנת 2020, קבעה הרשות לחשמל תמריצים לייצור חשמל סולארי. תמריצים אלה הביאו חברות פרטיות רבות להתעניין בענף חדש ומתפתח זה. מלבד ההכנסה שעשויה לצמוח ליצרן הפרטי, צומחת תועלת רבה לכלל הציבור, וניתן מענה ליעדים מאקרו כלכליים ואחרים, כגון הקטנת התלות של המשק הישראלי ביבוא דלקים, שיפור באיכות הסביבה בכלל ובזיהום אוויר בפרט, פיזור סיכונים בענף האנרגיה ועוד.
התנאי הכרחי ליישום המדיניות שקבעה הממשלה ולהצלחתה הוא איתור שטחי קרקע נרחבים, שניתן יהיה לאשרם ולהקצותם לצורך הקמת תחנות כוח אלה (לייצור מגוואט אחד חשמל דרושים כעשרים דונם). כאמור, בחוות דעת ששלח יצחקי למינהל מקרקעי ישראל נקבע כי דונם קרקע בנגב (מדרום לקו באר שבע) יוקצה במחיר של 120 שקל לדונם לשנה. כמו כן, נקבעו עקרונות לקביעת המחיר בחבלי ארץ אחרים וכן המלצות הקשורות בדרך ההתקשרות עם היזמים הפרטיים. זאת, לנוכח אי הוודאות ששררה מאז קבלת החלטות הממשלה ועד היום, בנוגע לתשומות בהם ישאו היצרנים הפרטיים לצורך שימוש בקרקע כגורם ייצור.
השמאי הממשלתי הראשי קובע עוד שהמצב המיוחד שבו מצויה מדינת ישראל, שלפיו 93% מקרקעות המדינה מנוהלות על-ידי ממ"י, מהווה "הזדמנות נדירה" ליישום החזון של ייצור חשמל סולארי בקנה מידה נרחב. לדבריו, בעוד שבכל מדינה אחרת, נדרש היצרן לאתר ולבוא במשא ומתן עם בעלי קרקע פרטיים רבים ושונים, שאינם מביאים בחשבון את התועלת לכלל הציבור שצומחת מייצור חשמל סולארי ועשויים לדרוש דמי שימוש מופקעים, הרי שבישראל - בעלת הקרקע העיקרית היא המדינה עצמה, שמתנהלת מתוך מניעים ממלכתיים לטווח ארוך. אם מוסיפים לכך את ייחודיותה של מדינת ישראל בכל הקשור לעוצמת קרינת השמש בנגב והיותו חבל ארץ נרחב המיושב בדלילות, "מתבקשת המסקנה כי מדינת ישראל יכולה וצריכה להיות המובילה בתחום זה בעולם".
בהקשר זה יצוין שתהליך דומה של הגדלת חלקו של החשמל הסולארי בייצור הכולל מתרחש גם בחלק ממדינות אירופה. במדינות אלה לא מצויים היתרונות העצומים שקיימים בישראל (קרינת שמש ומבנה בעלות קרקעי מתאים) ואף על פי כן, הן מצליחות להגביר את הייצור.
יו"ר איגוד חברות האנרגיה המתחדשת, עו"ד איתן פרנס : "היום הוסר מכשול נוסף מהיזמים ואנו מברכים על פעילות המנהל ועל עמדת השמאי הממשלתי שסללו היום את הדרך להקמה של תחנות סולאריות רבות בדרום הארץ".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.