האם הראלי ריאלי? ביוקנסל, ביונדווקס, קמהדע - מניות הביוטכנולוגיה זינקו השנה במאות אחוזים

רוב החברות במגזר זה, שרשמו עליות דרמטיות, התחילו את השנה חבולות וחנוקות במזומנים ; האם אכן השתנה משהו אמיתי במצבן שיצדיק עלייה זו? כנראה שלא

הנתון הברור ביותר לגבי סקטור הביומד ב-2008 הוא ההפסד. הוא מאפיין כמעט את כל 33 החברות שהחלו להיסחר בתחום בתל אביב מ-2005.

חלקן מפסידות פי 10 מההכנסות שלהן, אחרות מפסידות רק קצת יותר מן ההכנסות שלהן, ויש גם מי שאוגרות שנים של הפסדים מבלי שרשמו מעולם הכנסות או עומדות לרשום כאלה בעתיד הנראה לעין.

גם מצב המזומן של חברות הביומד הוא לא מזהיר - 13 מהן מחזיקות בקופתן מזומן שמספיק לפחות משנה בקצב השריפה של 2008, ומקורות גיוס אין.

בחברות שרושמות הכנסות, בדרך-כלל מדובר בהכנסות נמוכות, כאשר רק 11 מבין החברות הצליחו להגדיל הכנסות השנה, אף שהן נמצאות בשלב החדירה לשוק. בהתאם, שוויי השוק של החברות הללו הם נמוכים: 19 נסחרות היום בפחות מ-50 מיליון שקל.

אבל, חרף הנתונים הללו על ההפסדים, מצוקת המזומן וקשיי הצמיחה, מסתמן נתון נוסף: רוב חברות הביומד רושמות תשואה חיובית דרמטית מתחילת השנה. 19 מתוך ה-33 שנסחרות באחד העם רושמות תשואה חיובית תלת ספרתית.

שני גלים

העליות העיקריות התרחשו בשני גלים - הראשון היה בינואר ובחודש האחרון אנו עדים לגל נוסף. בגל האחרון, העליות לא גורפות לכל חברות הביומד, אך הסנטימנט הוא לטובת החברות וברגע שפורסמה הודעה חיובית עבור אחת מהן - המניה שלה קפצה לעתים עד כדי מאות אחוזים. לעתים, קפיצות שנראו חסרות פרופורציה לאיכות ההודעה. דוגמה בולטת היא זו שפרסמה היום חברת ביוקנסל על הצלחה בניסוי בחולה יחיד (ראו מסגרת), שגרמה לעלייה של מאות אחוזים במניה במהלך היום. בסוף המסחר המניה עלתה ב-143%.

הראלי של ינואר במניות הביומד היה מעט שונה מזה של החודש האחרון, שכן הוא היה פחות מתואם עם כלל השוק וגם היה גורף יותר - כל המניות עלו בבת-אחת, לא בהכרח בתלוי להודעות שלהן.

אחרי הגל הזה היה תיקון, אך רוב החברות לא צנחו בחזרה למחירים של סוף 2008. בסיבוב הזה העליות ממוקדות יותר בחברות שמפרסמות חדשות חיוביות, ויש גם חברות שלא "נדבקות" במגיפה.

המגמה בשני הגלים נובעת בעיקר מכך שמניות הביומד נפגעו כל-כך חזק בסוף 2008, שפשוט לא הייתה להן ברירה אלא להתאושש. בסוף 2008 נסחרו לא מעט מהחברות הללו, אליהם הוזרמו מיליוני עד עשרות מיליוני דולרים בעבר, בשוויים של פחות מ-10 מיליון שקל. התחזית לגביהן הייתה אז שלילית - החברות חנוקות במזומן ורובן לא ישרדו את השנה.

יש להניח כי העובדה שאף אחת מן החברות לא נסגרה באופן רשמי, היא אחת מן הסיבות לכך שהשוק החליט להחזיר מעט מן האמון לחברות הביומד. יש לציין גם כי רוב החברות הצליחו להגיע להסדרים עם בעלי האג"ח שלהן, כך שהאיום המיידי לפירוק קטן.

נתון זה עלול להיות מתעתע. חלק מן החברות אמנם לא מתו, אבל הן נושמות בקושי ומנסות לזוז כמה שפחות ולדמם כמה שפחות מזומן, עד שתגיע מכונת ההנשמה בדמות גיוס נוסף. השאלה היא, כמה זמן יצליחו להחזיק מעמד כך.

גם הגדולות עלו

החברות שרשמו מתחילת השנה תשואות נמוכות יותר (אם כי גם רובן עלו בעשרות אחוזים) הן חברות שמלכתחילה נפגעו פחות, כמו אבוג'ן ובריינסוויי ; חברות שהאכזבה מהן הייתה באמת קשה, כמו טי.אר.די וטופספין, או חברות שמשקיעים מובילים בהן סבלו מקשיים ולכן מכרו את המניה ללא תלות בביצועי החברה, כמו למשל במקרה של מזור.

מעניין, כי גם חברות שפרסמו הודעות שליליות, כמו למשל אלוטקס וכן פייט , נהנות בסך-הכל מעלייה לא קטנה מתחילת השנה. כלומר, נראה כי המשקיעים מאמינים שבסוף 2008 הן באמת תומחרו בשפל של השפל.

תופעה מעניינת אחרת היא שגם חברות כבדות יותר מבחינת שווי השוק, שקשה יותר להזיזן, נהנו מעליות משמעותיות - למשל של 107% מתחילת השנה במקרה של כת"ב.

למרות התנועה במניות, חלק נכבד מחברות הביומד עדיין נמצא במצוקה. אמנם יש הטוענים כי השוק מתחיל להריח את סוף המשבר, אולם ייקח עוד זמן רב עד שמוסדיים וקרנות הון סיכון יחזרו להשקיע. או אז תעלה השאלה האם נשאר בכלל מהחברות הללו גרעין שמשתלם להשקיע בו, או שמא אחרי הפיטורין והקיצוצים וההקפאה, כבר נותר רק זיכרון עמום של מה שהיה פעם חברה פעילה.

ישנן כמה חברות יוצאות דופן אשר ניצלו את הזמן להתקדם באופן משמעותי, וחלק מהחברות המוכרות גם הגדילו את המכירות. כך למשל חברת MCS שסיימה במהלך תקופת המשבר ניסוי מהותי והחלה לחדור לבתי חולים מובילים מחו"ל ואף קיבלה השקעה ממורי ארקין; איתמר מדיקל, שהצליחה במספר ניסויים וקיבלה כמה החלטות לטובתה מחברות הביטוח בארה"ב; ובריינסווי שממשיכה לבצע עוד ועוד ניסויים ולאחרונה אף החלה בשיווק המוצר שלה באירופה ואחרות.

אם יש משהו אירוני בעליות החדות של חברות הביומד, הרי זה העובדה שלאו דווקא החברות הללו, שסיפקו חדשות טובות, הן שרשמו את העליות המהותיות ביותר בשני גלי העליות האחרונים.

ביוקנסל עלתה ב-143% בעקבות ניסוי בחולה בודד

חברת ביוקנסל נהנתה מעליות משמעותיות בעקבות הודעה על הצלחת טיפול חמלה בחולה בסרטן שלפוחית השתן באגן הכליה. מניית החברה נסקה היום בשיא ביותר מ-300% אך התאזנה וסיימה עם עלייה של 143%. גם חברת כת"ב, המחזיקה ב-23% מביוקנסל, נהנתה מעליות של 12.7% במנייתה.

החולה בו טיפלה ביוקנסל עמד בפני כריתה של הכליה השנייה שלו לאחר שהראשונה נכרתה באותן נסיבות. לאחר טיפול בשש מנות מהתרופה של ביוקנסל ולאחר המתנה של שנה, נמצא כי הגידולים בכליה שלו לא חזרו, כפי שצפו הרופאים שיתרחש אם לא יתבצע טיפול, והכריתה בוטלה.

טיפול חמלה הוא טיפול הניתן לחולה אשר כל הטיפולים האחרים בו נוסו ללא הצלחה והוא הגיע למצב בריאותי קשה. חולים אלה מתנדבים לקבל טיפול שעדיין לא אושר בניסוי שלא נעשה על-פי פרוטוקול מסודר, מתוך הערכה כי הברירות הקיימות הן קשות יותר.

לכאורה, תוצאה טובה בטיפול חמלה נראית כהוכחה חד-משמעית לפעילותה החיובית של תרופה, כי הרי טרם מתן התרופה ההערכה הייתה שקטן מאוד הסיכוי שהחולה יבריא.

בפועל, כיוון שמדובר בנתון בודד, הרי שכושר הניבוי של טיפולי חמלה להצלחת ניסויים עתידיים באוכלוסיות גדולות, הוא מוגבל, ולכן אינו נחשב לניסוי קליני. כמובן שניסוי כזה מוסיף מידע, אך פחות מאשר ניסוי קליני ראשוני (שלב I/II) בהיקף החולים המקובל. *