קרנות הנאמנות ממשיכות לצמוח: הוסיפו 3.3 מיליארד שקל באפריל

כמחצית מהסכום נובעת מגיוסים חדשים ; המשקיעים נדדו מהקרנות השקליות לקרנות האג"ח מדינה, בדגש על האפיק הצמוד ; פסגות ומגדל בלטו בגיוסים

גם החודש הוסיף ענף קרנות הנאמנות לצמוח. כעת כבר עומדים נכסיו על 112.3 מיליארד שקל, לא מאוד רחוק מרמת השיא של 118 מיליארד שקל, שנרשמה במאי אשתקד. לנכסי הענף התווספו בחודש 3.3 מיליארד שקל, כאשר כמחצית מהסכום נובעת מגיוסים נטו, והמחצית השנייה מיוחסת לעליית הערך של רוב הנכסים בשוק.

התפלגות הגיוסים השתנתה באפריל, ובחודש החולף הם הגיעו בעיקר מאפיק האג"ח מדינה, כשהנתח העיקרי שייך לאג"ח הצמודות. עד לאפריל הגיעו מרבית הגיוסים מהקרנות השקליות, אך צפי למדדים גבוהים, העלה את האטרקטיביות של האפיקים הצמודים. סיבה נוספת למעבר כספים מהאפיקים השקליים אל הצמודים נובעת מהתיקון שביצע השוק לתגובת היתר שלו ברבעון האחרון של 2008. אז הסברה הרווחת הייתה כי אנו בפתחה של שנה דפלציונית, מה שהגביר את הריצה לאפיקים השקליים.

בשורה התחתונה, בכל מקרה, צמחו נכסי קרנות האג"ח מדינה, ב-1.9 מיליארד שקל, לסך של 20.8 מיליארד שקל. הקרנות השקליות צמחו ב-550 מיליון שקל בלבד, והן מנהלות כעת 32 מיליארד שקל, ועדיין מהוות את האפיק הגדול ביותר בענף.

על רקע סביבת הריבית הנמוכה, ממשיכות הקרנות הכספיות לדמם, והחודש קטנו נכסיהן ב-2.5 מיליארד שקל, בעיקר בשל המשך הפדיונות. באפיק הכספיות, שבשיאו ניהל מעל 35 מיליארד שקל, נותרו כעת רק 27.7 מיליארד שקל.

אפיק "קרנות האג"ח-אחר", שחלק ניכר מהקרנות שנכללות בו הן קרנות אג"ח הקונצרניות, צמח באפריל ב-2.1 מיליארד שקל. ואולם צמיחת האפיק מיוחסת בעיקר לעליית הערך שנרשמה באג"ח הללו, והגיוסים שם עדיין מועטים, מה שמלמד כי הציבור עדיין נזהר ומעדיף את האפיקים הסולידיים ביותר.

מבין מנהלי הקרנות הגדולים בלטה פסגות, שגייסה מעל מיליארד שקל. גם קרנות מגדל שוקי הון, הראל ודש, בלטו בגיוסים נאים. מבין מנהלי הקרנות הבינוניים בולטות קרנות גאון וישיר, ומבין המנהלים הקטנים ניתן לציין את קרנות אלומות ואיילון.

1.2 מיליארד שקל - זהו היקף הגיוסים שרשמה פסגות בקרנות המסורתיות שלה. קרנות פסגות, בניהול רועי ורמוס, אמנם סבלו מפדיונות של 767 מיליון שקל בקרנות כספיות, אך הגיוסים בקרנות המסורתיות, ובעיקר בקרנות האג"ח הצמודות, חיפו על כך.

גם קרנות הראל פיננסים, בניהול סמי בבקוב, ממשיכות לצמוח, ובחודש אפריל הן הוסיפו 390 מיליון שקל לנכסיהן. זאת, בזכות גיוסים של 480 מיליון שקל בקרנות המסורתיות, ולמרות פדיונות של סכום דומה בכספיות.

קרנות מגדל שוקי הון, בניהול רונן טורם, המנכ"ל, שטיפסו אל המקום השלישי במארס, צמחו בחודש החולף ב-627 מיליון שקל. קרנות החברה הן כמעט היחידות שגייסו החודש גם בקרנות הכספיות, זאת תודות לעובדה שהחברה אינה גובה בהן דמי ניהול. מתחילת השנה צמחו קרנות מגדל שוקי הון ב-38%.

אחריהן, במקום הרביעי, נמצאות קרנות פריזמה, שסבלו מפדיונות של 145 מיליון שקל, שלא הצליחו לחפות על גיוסים של 111 מיליון שקל בקרנות המסורתיות.

קרנות כלל פיננסים, בניהול גיא חכמי, קטנו החודש ב-50 מליון שקל וסבלו מפדיונות של 250 מיליון שקל. זאת, בעיקר בשל פדיונות של 420 מיליון שקל בקרנות הכספיות, שהגיוסים בשאר האפיקים לא הצליחו לחפות עליהם.

6.77% זהו נתח השוק של קרנות דש ואיפקס יחד, בניהול אסף אלדר. בחודש אפריל אוחדו הקרנות והן מנהלות כעת 7.6 מיליארד שקל. קרנות דש אמנם גייסו 346 מיליון שקל, אך סבלו מפדיונות בקרנות הכספיות.

קרנות אי.בי.אי, בניהול עודד גל, צמחו ב-174 מיליון שקל, בזכות גיוסים של 30 מיליון שקל בלבד. קרנות מנורה, בניהול רונן אביגדור, גייסו 159 מיליון שקל, אך סבלו מפדיונות של 130 מיליון שקל בכספיות, ולכן בשורה התחתונה מסתכמים גיוסי בית ההשקעות ב-29 מיליון שקל בלבד.

4.44 מיליארד שקל - זהו היקף נכסי קרנות אקסלנס, בניהול גלעד שמעוני. מתחילת השנה בלטו קרנות החברה בגיוסים, ובמהלך התקופה הזו הן צמחו בכ-62%. גם באפריל נמשכה מגמת הצמיחה של הקרנות והן גייסו 98 מיליון שקל. למרות שאקסלנס אינה גובה דמי ניהול בקרנות הכספיות שלה, היא סבלה החודש מפדיונות של 64 מליון שקל בהן.

קרנות גאון, בניהול הראל שי, בלטו החודש בגיוסים של 176 מיליון שקל, וצמחו ב-233 מיליון שקל בנכסיהן. מתחילת השנה הוסיפו קרנות גאון 40% לנכסיהן.

קרנות אפסילון, בניהול עידן אזולאי, גייסו 45 מיליון שקל לסך של 1.7 מיליארד שקל. גם קרנות ישיר, בניהול רפי ניב, בלטו הבגיוסים של 160 מיליון שקל, והן מנהלות כעת 1.67 מיליארד שקל.

26.2% זהו היקף הקיטון בנכסי קרנות מרכנתיל. קרנות החברה, בניהול עופר מריאש, חוו כמה חודשי צמיחה מרשימים במחצית הראשונה של 2008, בעיקר תודות לקרנות הכספיות. אך כעת, כשהקרנות הללו כבר אינן אטרקטיביות, סובלות קרנות מרכנתיל מפדיונות, כשבאפריל נפדו מהן 110 מיליון שקל.

קרנות אפריקה שמרו החודש על יציבות וגייסו 3 מליון שקל בלבד, וקרנות יובנק סבלו מפדיונות של 12 מליון שקל. קרנות אלומות בלטו בחודש החולף בצמיחה של 162 מיליון שקל, מתוכם 85 מליון שקל בגיוסים. גיוסים של 5 מליון שקל נרשמו החודש בקרנות רוטשילד, בזמן שקרנות קואטרו קטנו ב-70 מליון שקל. במהלך אפריל, קרנות פאי, שהיו בהוסטינג אצל קואטרו עברו למנורה, וחלק מהקיטון בקרנות קואטרו נובע מכך.

272% זהו שיעור הגידול בנכסי קרנות איילון מתחילת השנה. גם באפריל צמחו הקרנות בניהולו של יונתן דולברג, ב-55 מיליון שקל - סכום הדומה להיקף הגיוס שלהם בחודש זה.

בקרנות רמקו נרשמו גיוסים של 14 מליון שקל ובקרנות כוון היקף הגיוסים עמד על 18 מליון שקל. גם קרנות הלמן אלדובי, צמחו באופן משמעותי מתחילת השנה, והן מנהלות כיום 114 מליון שקל. באפריל, הן גייסו 34 מליון שקל.

גרף