המדינה מאבדת 5 מיליארד שקל בשנה מהונאת הביטוח הלאומי - אך המוסד עצמו נותר פאסיבי

בדיקת המבקר מעלה כי חוקרי המוסד לביטוח לאומי מסתפקים בעיקר באיסוף מידע על חשודים במרמה לצורך שלילת זכאותם לקצבה, אך לא ממצים את הסמכויות שניתנו להם כחוק כדי להעמידם לדין פלילי

המדינה מפסידה מדי שנה כ-5 מיליארד שקל בשל מקרים בהם אזרחים מקבלים קצבאות במרמה או שנמנעים מתשלום דמי ביטוח לאומי, ולמרות זאת המוסד לביטוח לאומי נותר פאסיבי למדי באשר לאכיפת החוק. כך קובע מבקר המדינה בפרק שעשוי לעניין במיוחד את שר האוצר, יובל שטייניץ, שעסוק לאחרונה בעיקר בקיצוצי תקציב.

בדיקת המבקר מעלה כי חוקרי המוסד לביטוח לאומי מסתפקים בעיקר באיסוף מידע על חשודים במרמה לצורך שלילת זכאותם לקצבה, אך לא ממצים את הסמכויות שניתנו להם כחוק כדי להעמידם לדין פלילי. במרבית המקרים לא מתקבלת אפילו המלצה לפתוח בחקירה ומעטים המקרים שבהם ממוצה הדין עם עבריין - כאשר החוק קובע שנת מאסר על קבלת גמלה במרמה.

המבקר טוען כי מיצוי ההליכים הפליליים יכול להרתיע את הציבור מפני עבירות שכאלה, אולם בכמחצית התיקים שנבדקו באחד המדגמים שערך המבקר עלה אמנם חשד לביצוע עברה פלילית, אך החקירה בעניין זה לא מוצתה. "זאת ועוד", נאמר בדו"ח, "מאחר שלא נקבעה מדיניות חקירה, ההחלטה באילו מקרים תתבצע חקירה נמצאת בידי החוקר".

המבקר טוען כי על אף שבשנים האחרונות הוקמו מספר ועדות שונות לבחינת הנושא, רוב הדו"חות שהוגשו על ידן לא נדונו כלל במוסד לביטוח לאומי וההמלצות בהם לא יושמו. "המוסד לא בחר אפוא לפנות לדרך חדשה ולהוביל שינוי כדי להתמודד ביתר עוצמה והצלחה עם תופעות המרמה, אף שהיו בפניו הצעות והמלצות בעניין", קובע המבקר. במילים חריפות יותר הוא מוסיף: "בכך הנציח המוסד את המצב הקיים ותרם למעשה לבזבוז כספי ציבור".