רש"ת העסיקה עובדים שפרשו כיועצים חיצוניים במאות אלפי שקלים בניגוד לנהלים ובנוסף לתנאי פרישה חריגים

במסגרת הביקורת בדק המבקר בשנים 2007-2008 את הסדרי הפרישה של ארבעה מתוך חמישה עובדים בכירים שפרשו מהרשות

רשות שדות התעופה (רש"ת) העסיקה בניגוד לנהלים עובדים שפרשו כיועצים חיצוניים תוך שהיא משלמת להם מאות אלפי שקלים בגין שירותי ייעוץ, בנוסף על תנאי הפרישה החריגים שקיבלו. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה בנושא.

במסגרת הביקורת בדק המבקר בשנים 2007-2008 את הסדרי הפרישה של ארבעה מתוך חמישה עובדים בכירים שפרשו מהרשות. הביקורת בדקה את סדרי הפרישה מהרשות, סדרי מסירת עבודות ייעוץ לפורשים, סדרי הפעלת חוזה ייעוץ, את הבקרה על תוצרי הייעוץ, וכן את אישור החשבונות שהוגשו עבור הייעוץ.

מהממצאים עולה כי הסכמי הייעוץ נכרכו בהסכמי הפרישה כ"עסקת חבילה"; דהיינו ההתקשרות של הרשות עם הפורשים לשם מתן שירותי ייעוץ הייתה חלק בלתי נפרד מתנאי הפרישה שלהם, עובדה המהווה על פי החוק הטבת פרישה חריגה הכוללת שכר של מאות אלפי שקלים בנוסף לפיצויי הפרישה.

מהפרוטוקולים של רש"ת אף עלה כי אחת הסיבות העיקריות למתן הטבת פרישה חריגה זו הייתה רצונה של הרשות לרצות את הפורשים כדי שיסכימו לסיים את חוזי ההעסקה שנחתמו עמם בטרם עת. המבקר קבע כי מאחר שהרשות היא גוף מתוקצב, היה על הנהלת הרשות לבקש אישור להטבה חריגה זו מהממונה על השכר באוצר, אולם היא לא עשתה זאת.

המבקר מביא כדוגמה את פרישת מנהל נתב"ג בתקופה הרלוונטית לביקורת. על פי הדו"ח, העביר מנכ"ל רש"ת דאז, גבי אופיר, לאישור הממונה על השכר את תנאי הפרישה של המנכ"ל אולם לא מסר את ההתחייבות שכבר ניתנה לו בעניין חוזה הייעוץ שהיה חלק בלתי נפרד מהסכם הפרישה. הביקורת מצאה עוד כי התקשרויות אלה נעשו בפטור ממכרז שלא על פי חוק המכרזים.

בעקבות ממצאי הביקורת החליטה מועצת רש"ת כי עובדים בכירים שפרשו לא יועסקו עוד בתפקידי יועצים, אלא אם כן תחליט המועצה כי יש נסיבות מיוחדות וחריגות המצדיקות זאת.