העבירות על חוקי התכנון והבנייה, הבנייה הלא חוקית והפלישה לקרקעות המדינה הוגדרו כבר על ידי מבקר המדינה ובתי המשפט כ"מכת מדינה", כאשר בארץ קיימים כ-100 אלף מבנים לא חוקיים (כמעט שני שליש מהם במחוז הדרום).
אולם שורה של החלטות ממשלה והקמת מספר ועדות במטרה להביא להגברת הפיקוח והאכיפה של דיני התכנון והבנייה ומניעת שימוש שלא כדין במקרקעי ציבור, לא הועילה. המבקר מציין כי הטיפול המעשי בבעיות אלה נדחק לקרן פינה ומטופל באופן חובבני.
בחודשים מארס-ספטמבר 2008 בדק משרד המבקר את הטיפול של משרדי הממשלה וגורמים נוספים באכיפת דיני מקרקעין, בהם משרד הפנים, מינהל מקרקעי ישראל ומשטרת ישראל. בבדיקה גילה המבקר כי הנחיות מפורשות ומפורטות של הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה בעניינים אלה אינן מקוימות.
בדצמבר 2004 קיבלה הממשלה החלטה לשדרג את מערך האכיפה והקימה במשטרה את מתפ"א - יחידה ייעודית שחבריה הם מנהלי הגופים העוסקים באכיפת דיני מקרקעין, שמטרתה תיאום פעולות האכיפה - וכן הקימה יחידה מבצעית שתפקידה לסייע בפעולות האכיפה ובביצוע צווי ההריסה.
הקמת מתפ"א נועדה להוסיף שני רובדי פעילות חשובים למערך האכיפה: תכנון ותיאום ברמה המערכתית והגברת האפקטיביות של האכיפה ברמה הביצועית. אולם המבקר גילה כי מתפ"א היא חסרת אפקטיביות משום שהיא לא מילאה אחר הנדרש ממנה בתחומי פעילותה. היא לא שימשה גוף היגוי, לא הגדירה מדיניות אכיפה ולא גיבשה תוכנית פעולה מערכתית עם סדרי עדיפויות ולוחות זמנים. עובדה זה מקשה על גופי חקירה להתמקד בסוגיות העיקריות והמהותיות, בעלות אינטרס ציבורי, ולבצע אכיפה באופן שוויוני ומועיל.
משאבים לא מנוצלים לאכיפה
גם ביחידה הארצית לפיקוח על הבנייה במשרד הפנים התגלו ממצאים חמורים. בתשובתו מדצמבר 2008 למשרד מבקר המדינה הדגיש מנכ"ל משרד הפנים כי היחידה לפיקוח לא הוקמה כ"יחידת חקירות פליליות" ואף אינה בנויה כך היום, וכי המשאבים המצומצמים שניתנו ליחידה בעת הקמתה הלמו את תפקידיה דאז.
מאז הקמת המחלקה בפרקליטות נדרשים פקחי היחידה לבצע חקירות סבוכות, שלפחות חלק מהן אינן הולמות את היחידה, לא מבחינת גודלה ולא מבחינת מקצועיותה. "הכשרתם של מפקחי הבנייה לא נמשכת מספר חודשים כמו זו של חוקרי המשטרה ולכן הם אינם מתאימים לשמש חוקרים ולבצע חקירות סבוכות ואיכותיות".
מבקר המדינה מעיר כי מדובר בכשל מתמשך הפוגע באכיפת דיני התכנון והבנייה וכי לא נמצא שהמשרד פעל לתעל את משאביו - המוגבלים לטענתו - באורח יעיל ובסדרי עדיפויות מתאימים.
המבקר מציג שורה של מקרים בהם הנחיות היועהמ"ש לא מולאו ולא נענו. בין השאר, לא תמיד קיימה היחידה לפיקוח את הנחיותיה של המחלקה בפרקליטות להפעיל את סמכותה המקבילה לחקור במקום הוועדה המקומית עבירות על חוקי בנייה. כך למשל, בשנים 2007 ו-2008 הנחו כמה פעמים היועמ"ש ומנהל המחלקה בפרקליטות את היחידה לפיקוח לחקור חשדות להפרות חוק בפעילות חוות יחידים בדרך היין שבנגב או הטיפול ברוכלים בטיילת באילת. על אף הנחיות אלה לא חקרה היחידה את הנושא ורק בעקבות פנייה של היועהמ"ש לממשלה למנכ"ל משרד הפנים החלה החקירה.
היעדרה של תוכנית עבודה מושכלת ומסודרת של גופי האכיפה, חוסר ההכשרה המתאימה של החוקרים והמפקחים ואי הבנה של תפקידי המערכת וחוסר אפקטיביות פוגמת, לדברי המבקר, באכיפה והמשאבים אינם מנוצלים בצורה יעילה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.