למרות הסכנה לחיי אדם - משרדי הממשלה לא פעלו במשך שנים כדי להילחם בתופעת הבולענים בים המלח

אגן ים המלח הוא אוצר טבע חשוב וייחודי של המדינה. האזור מהווה מוקד תיירות, שהמדינה ויזמים פרטיים השקיעו בפיתוחו ובשיווקו מאות מיליוני שקלים

תופעת הבולענים בים המלח אינה חדשה וכבר כמה שנים, בעקבות ירידת מפלס ים המלח בקצב של יותר ממטר בשנה, מתגברת התופעה. דו"ח המבקר, שבחן את הנושא, קובע באופן חד-משמעי כי הטיפול של משרדי הממשלה והגופים הציבוריים - בהם משרדי התיירות, הגנת הסביבה, הפנים, והתשתיות - מאופיין בחוסר מעש ארוך שנים. לדברי המבקר, אי מציאת פתרון ממשי בתחומים אלה עלולה לגרום לסיכון לחיי אדם, לפגיעה באוצר טבע חשוב וייחודי ולהמשך הפגיעה בפיתוח ההתיישבות והתיירות המתוכננים באזור.

אגן ים המלח הוא אוצר טבע חשוב וייחודי של המדינה. האזור מהווה מוקד תיירות, שהמדינה ויזמים פרטיים השקיעו בפיתוחו ובשיווקו מאות מיליוני שקלים. אבל פני האזור עברו שינויים מרחיקי לכת ב-30 השנים האחרונות הכוללים את ירידת מפלס ים המלח, צמצום שטח הים והופעתם של מאות קמ"ר של שטחי קרקע במקומו. בד בבד עם ירידת המפלס מופיעים בכל שנה מאות בולענים (בורות גדולים) חדשים. הבולענים נפערים בפתאומיות ועלולים לסכן חיי אדם, מבנים ותשתיות.

הטיית מקורות הירדן על ידי המדינה ושכנותיה וכן הטיית ואידוי מים שהתנקזו בעבר לים המלח ושימוש במימיו לצורכי תעשיית הכימיקלים הביאו עם השנים להרעה חמורה במצבו של ים המלח. גורמים אלה מביאים ליצירת מאות בולענים בשנה, כשרק בחודש שעבר היינו עדים לסכנה בתופעה זו, כאשר צעיר ישראלי שטייל באזור ים המלח נפל לבור בגובה של 20 מטר ונפצע קשה.

אך, כאמור, דו"ח המבקר קובע כי הגופים הרלוונטים לטיפול בנושא אינם עושים מספיק בנושא. הדו"ח מצביע על שורה של ליקויים חמורים בהתנהלות הגורמים המעורבים שהביאו לכך שקיימת סכנה ממשית לעתידו של ים המלח. לדעת המבקר, על משרד התיירות, בשיתוף יתר משרדי הממשלה הנוגעים בדבר, לנקוט את הפעולות המתחייבות בהקדם, לפני שהמצב ייעשה בלתי הפיך.