ערב פגישתו עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבית הלבן, אומר הנשיא ברק אובמה, כי איננו מצפה שהישראלים יימנעו מנקיטת פעולה חד-צדדית נגד איראן.
בראיון בגיליון החדש של ניוזוויק, שחלקים מממנו מתפרסמים באתר האינטרנט של השבועון, נשאל אובמה האם הוא מצפה שהישראלים, כבעלי ברית, יתמכו בתכניתו להידברות עם איראן ויימנעו מנקיטת פעולה (צבאית) חד-צדדית נגדה.
תשובת הנשיא: "לא. ראה, אני מבין בצורה הברורה ביותר שישראל רואה באיראן איום קיומי, ובהתחשב בכמה מההצהרות שהשמיע הנשיא אחמדיניג'אד, אתה יכול להבין מדוע. חישובי העלויות והתועלות של ישראל יהיו תמיד חמורים יותר. הם נמצאים שם בדיוק בטווח (הטילים האיראניים) ואינני חושב שראוי לי לקבוע בשביל הישראלים מה צורכי הביטחון שלהם".
אובמה הוסיף: "אני יכול לומר לישראל, כבעלת ברית, שהגישה שאנו נוקטים (הידברות תחילה) היא גישה שצריך לתת לה סיכוי ושהיא טומנת בחובה הזדמנות לביטחון, לא רק לארה"ב אלא גם לישראל, ושזו גישה שעולה על חלופות אחרות".
שאלה: כיצד אתה מצפה לדון עם נתניהו על האפשרות של פעולה צבאית ישראלית נגד איראן? יש אנשים שטוענים שארה"ב אינה צריכה להוריד את האופציה (של פעולה צבאית) מעל השולחן.
הנשיא: "הבהרתי באופן הברור ביותר שאינני מוריד שום אופציה מעל השולחן בכל מה שנוגע לאיראן. אינני מוריד מעל השולחן שום אופציות כאשר מדובר בבטחונה של ארה"ב. נקודה. מה שאמרתי הוא, שאנו רוצים להציע לאיראן הזדמנות לדבוק בנורמות ובחוקים הבינלאומיים. אני חושב, שמבחינת העם האיראני, מהלך כזה רק ייטיב עמו.
"אני חושב שהרפובליקה האיסלמית של איראן מסוגלת לשמור על צביונה האיסלמי ובה בעת להיות חברה במעמד טוב בקהילייה הבינלאומית ולא להיות איום על שכניה. אנו עומדים להידבר עם האיראנים ולשנות בכך דפוס פעולה שבמשך 30 השנים שחלפו לא הפיק שום תוצאות באזור".
"האם זה יעבוד? אינני יודע", הוסיף אובמה. "אני יכול להבטיח לך שאינני נאיבי לגבי הקשיים של תהליך כזה. אם זה לא יעבוד, העובדה שניסינו תחזק את מעמדנו במסע לגייס את הקהילייה הבינלאומית, ואיראן תמצא עצמה מבודדת, וזאת בניגוד לתפיסה שהיא מנסה לקדם שלפיה היא קורבן כביכול של ממשלה אמריקנית שאיננה מכבדת את הריבונות האיראנית".
פקיד בכיר בבית הלבן אמר אמש בתדרוך לעיתונאים, כי התכנית הגרעינית של איראן תהיה נושא מרכזי בשיחת אובמה נתניהו, אך ניסה למעט בחשיבות חילוקי הדעות הפוטנציאליים בין שתי המדינות בסוגיה זו.
לגבי איראן, אובמה "אינו מעוניין בדיבורים רק לשם דיבורים", אמר הפקיד, שדרש לא לנקוב בשמו. "... אינני חושב שנקבע לוח זמנים מפורט, אך נראה לי שיש הכרה בדחיפות הבעיה, כפי שהיא נוגעת באינטרסים שלנו ובאלה של ידידנו".
הפקיד הותיר רושם שהממשל נסוג מעט מקביעת זיקה ישירה בין התקדמות בנושא הפלסטיני לבין הבעיה האיראנית ואמר, כי שתי הסוגיות נעות בערוצים מקבילים.
"זו אינה שאלה של הסוגיה הזו או הסוגיה האחרת", אמר הפקיד. "אלה שתי סוגיות חשובות... יזמת השלום והתאגר של איראן; יש קשרים ביניהן פשוט מפני שבאיזור הזה אין מטפלים בבעיות בבידוד מנושאים אחרים".
כמה פקידים אמריקניים, שמצוטטים באתר החדשות הפוליטיות "פוליטיקו", אמרו כי אינם מצפים שנתניהו יציע לאובמה הבטחות שישראל לא תפציץ את מתקני הגרעין האיראניים.
לכל היותר, אמר פקידים אלה, נתניהו עשוי להבטיח לאובמה לא לפעול בלי התייעצות, וגם זאת רק לאחר שיינתן מספיק זמן לאסטרטגיית ההידברות האמריקנית לפעול את פעולתה.
בתדרוך לכתבים ניסה הפקיד הבכיר להפיג חששות כאילו הפגישה בין אובמה לנתניהו נדונה מראש לכישלון ואמר כי הנשיא פיתח יחסי עבודה טובים עם נתניהו וכי פתרונן של הסוגיות שיעלו בשיחתם ישרת את האינטרסים של שתי המדינות.
"הפגישה ביום ב' היא המשך של היחסים הקרובים מאוד בין ישראל לארה"ב והיא תהיה צעד נוסף להעמקת שיתף הפעולה בין שתי המדינות", אמר הפקיד.
הפגישה בין אובמה לנתניהו תחל מחר (ב') ב-10:30 בבוקר (17:30 אחה"צ לפי שעון ישראל) ותימשך 90 דקות לפי המתוכנן. לאחר מכן יסעד נתניהו על שולחנו של הנשיא.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.