שטייניץ: "זו שעת חירום; השליחות - למנוע שבר לאומי ומאות אלפי מובטלים"

שר האוצר בוועדת הכספים: "במקום שיש פשיטות רגל המדינה לא תתערב ותשאיר ללווים ולמלווים להסתדר ביניהם" ■ יו"ר ועדת הכספים: לא נכונה הביקורת ששטייניץ לא שר האוצר ■ התמ"ת: 14 מובטלים על כל משרה

"מי שלא מבין חייב להבין היום: אנו בעת חירום ואנו חייבים לנהל מלחמה נגד האבטלה, לשמירה על התעסוקה ולהכנה של יסודות של צמיחה עתידית". כך אמר היום (ב') שר האוצר, יובל שטייניץ, בסקירה בפני חברי ועדת הכספים.

"המטרה העיקרית שלי והשליחות העיקרית שלי, היא למנוע הצטרפות עשרות אלפי ואף מאות אלפי אזרחים למעגל האבטלה. תופעה כזו תביא פגיעה בחוסן הכלכלי, החברתי ולבסוף גם הביטחוני. זה עלול להיות שבר לאומי", אמר שטייניץ.

שטייניץ הוסיף: "אתמול התפרסמו נתוני הצמיחה לרבעון הראשון, שם התבררה חומרת המצב והתברר כי המשבר הוא קשה. אנחנו לא רואים את כל ההשלכות שלו. הנתון המדאיג הוא ירידה של יותר מ-40% בייצוא. זה חייב להדאיג כל מדינה, אבל במיוחד את ישראל, כי אנו מדינת מוטת יצוא. פירושו של דבר הוא פגיעה חמורה שאין כמותה. אלו נתונים טרם כינונה של הממשלה החדשה".

לדברי שטייניץ, לא קל לעשות סדר עדיפויות, שכן דבר אחד בא על חשבון דבר אחר. "אחרי חבלי לידה ממושכים וקשים העברנו תקציב. לוחות הזמנים היו בלתי אפשריים. תוך שישה שבועות העברנו תוכנית כלכלית שזכתה לתמיכה גורפת מכל כיוון, לרבות מבנק ישראל. בנוסף, גיבשנו עסקת חבילה. שמעתי הרבה ביקורת עליה ועל התהליך. חלקה מוצדקת, אבל אם אתם שואלים אותי, העסקה חשובה מאוד והיא חיובית. בנוסף, הצגנו והעברנו גם חוק הסדרים", הוסיף שטייניץ.

שטייניץ הבהיר כי הוא משנה את מדיניות קרנות המנוף: מהקצאה תקציבית לצורך טיפול במחנק האשראי למענק של ערבויות מדינה. כמו כן, הבהיר שר האוצר כי "במקום שיש פשיטות רגל - המדינה לא תתערב בזה ותשאיר ללווים ולמלווים להסתדר ביניהם".

"כלל נוסף לגבי הטיפול במחנק אשראי הוא כי הסיוע יינתן אך ורק לעסקים ולחברות שרלוונטיות לקידום התעסוקה בארץ. אין לי דבר נגד השקעות בנדל''ן בחו''ל, אך הקופה ריקה ואין לנו אפשרות לסייע להם, רק למשקיעים בישראל".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, אמר: "שר האוצר נמצא תחת מתקפה תקשורתית קשה מאוד. נכתב כי הוא לא מנהל את האוצר אלא רה''מ. אני מבקש לומר, מהיכרותי האישית עם יובל, כי הוא ינהל את משרד האוצר. אני שמח על כך שראש הממשלה מעורב בענייני הכלכלה".

גפני הוסיף: "לא יהיה קל בוועדת הכספים. עם כל הכבוד לאגף התקציבים, המדיניות הכלכלית מנוהלת מהממשלה ומהכנסת. תצטרכו לעשות סדר עדיפויות. כל מה שלא קשור למשבר או לתוכנית יצטרך לעבור חקיקה רגילה. יהיה קשה גם עם התקציב. נשאלת השאלה האם יש מקום להעלאת מע''מ והטלת מע''מ על פירות וירקות, ובמקביל להוריד מס הכנסה לעשירונים העליונים".

ח"כ אורון: "הטלתם מע''מ על העניים כדי לממן 4.7 מיליארד לעשירונים העליונים"

"אתם מפריטים את ארץ ישראל לבעלי הון" האשימה בדיון ח''כ שלי יחימוביץ' מהעבודה, אשר הצהירה כי תתנגד לרפורמה במנהל מקרקעי ישראל. "מה הקשר בין סיבוך ביורוקרטי לבין מכירת מדינת ישראל והפקרת קרקעות?"

ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר: "אמרתם 'את הפער נסגור עם העלאת מסים ומקיצוצי תקציב'. התקציב הוא תוצאה של תהליך שבו ברוש ועיני כופפו אתכם ומתפיסתו של ברק שביטחון זה חזות הכול. נדרש היה קיצוץ בביטחון. הטלתם מע''מ על העניים כדי לממן 4.7 מיליארד לעשירונים העליונים. זה התקציב, וכל השאר זה הצגות".

לדברי אורון, אין כל הצדקה להפחתת מס הכנסה, שכן לפי נתוני בנק ישראל, שיעור המס הישיר הוא בין הנמוכים בעולם לעומת המס העקיף (מע''מ), שבו ישראל נמצאת בראש הטבלאות, ובנוסף מדובר במיסוי רגרסיבי. "נאלצתם להוסיף 6 מיליארד לתקציב כי כופפו אתכם ואתם מתכוונים לממן את זה עם עלייה במע''מ. זה הכול, וזאת משמעות התקציב", חזר אורון. "הוא פוגע בחלשים ומכסח את המשרדים. אפשר להציג מצגות עד מחרתיים".