אובמה: אני יודע שזה קשה, אבל ישראל צריכה להפסיק את ההתנחלויות

הנשיא אמר שהוא מתנגד לתאריך יעד מלאכותי לסיום ההידברות עם איראן, אך אמר שעד סוף השנה "יהיה לנו מושג" מה כוונת טהראן לגבי הנושא הגרעיני ■ הערכות: אובמה קבע למעשה דדליין לסיום השיחות, לפי בקשת ישראל ■ נתניהו: אובמה ידיד אמת של ישראל

השיחות בין הנשיא ברק אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו הסתיימו הערב ומהתבטאויות ראשונות של שני המנהיגים עולה, כי הם הסכימו לא להסכים בשאלת המדינה הפלסטינית. בעוד שאובמה חזר כמה פעמים על על דבקתו בחזון הקמת מדינה פלסטינית, נתניהו דיבר רק מצב עתידי שבו הפלסטינים ייזכו בממשל עצמי בצד ישראל. הוא לא השתמש במינוח מדינה פלסטינית.

אולם, בצעד שמתפרש כסימן להכרה הדדית בהצלחת השיחות, הודיע הלילה דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי הנשיא אובמה הורה לכמה מיועציו להמשיך הלילה (ב') בדיונים עם המשלחת הישראלית.

בפוטו-אופ של שני המנהיגים, כתום שני סבבי שיחות ביניהם, שנמשכו כמעט שעתים, 30 דקות מעבר למתוכנן, אמר אובמה כי הוא מתנגד לתאריך יעד מלאכותי בתהליך ההידברות הצפוי עם איראן, אך אמר, כי עד סוף השנה יתברר לאן נושבת הרוח בטהראן, או, כדבריו, "יהיה לנו מושג" מה עמדה האיראנית בסוגיה זו. הוא הדגיש, כי אין בכוונתו "למשוך את השיחות ללא קץ".

בכך קבע למעשה נשיא ארה"ב תאריך יעד, בלי לכנותו ככזה. זו התפתחות שנחשבת כמחווה לישראל, שמתנגדת לשיחות ממושכות עם איראן, שיחות שיאפשרו למשטר האייתאללות להרוויח זמן.

"נשק גרעיני מהווה איום לא רק על ישראל אלא גם האזור ועל הקהילייה הבינלאומית כולה", אמר אובמה. "נשק גרעיני עלול לערער את היציבות ולחולל מירוץ נשק גרעיני במזה"ת. אנו ננסה לשכנע את איראן לשנת כיוון, אך אם לא נצליח, אנו נהיה מוכנים לנקוט מגוון צעדים, לרבות סנקציות בינלאומיות".

כשהוא ישוב לצדו של נתניהו, בלשכה הסגלגלה, ציין אובמה שהוא אמר לנתניהו דברים שאותם אמר בפומבי: ישראל צריכה "לנקוט כמה צעדים קשים", לרבות הפסקת ההתנחלויות והקלת תנאי המחיה של תושבי עזה.

"אנו חייבים להשיג התקדמות לגבי ההתנחלויות", אמר אובמה. "ההתנחלויות צריכות להיבלם".

הנשיא אמר, שהפלסטינים "צריכים לעשות עבודה טובה יותר" בבלימת התקפות טרור על ישראל, בבניית לגיטימציה למערכת השלטונית שלהם ובמתן שירותים לאזרחים הפלסטיניים. "אני קורא לשני הצדדים לנצל את ההזדמנות ואת הרגע", קרא אובמה.

הוא אמר, כי נרשמה התקדמות בנושא שתי המדינות בעבר "והצעתי לראש הממשלה היא לנקוט צעדים בתקופת כהונתו לקדם רעיון זה... מדוע לא לנצל אתההזדמנות הזו כבר עכשיו".הנשיא קרא להפסיק את הרחבת התנחלויות ולפתוח את מעברי הגבול בעזה כדי לתת תקווה לפלסטינים".

נתניהו התקרב מאוד לעמדת אובמה לגבי הקמת מדינה פלסטינית, אך לא חצה את הקו שהציב לעצמו. "אנחנו רוצים שהם (הפלסטינים) יהנו מממשל עצמי, למעט כמה תנאים שעלולים לסכן את ביטחונה של ישראל", אמר ראה"מ. "אני רוצה להתחיל במו"מ שלום עם הפלסטינים מייד".

"אנו מוכנים לעשות את חלקנו, ואני מקווה שהפלסטינים יעשו את חלקם", אמר נתניהו. "אם הפלסטינים יכירו בזכות הקיום של ישראל כמדינה יהודית ויעמדו בתנאים מסוימים הנוגעים לביטחון ישראל, אני יכול לחזות הסדר שבו הפלסטנים והישראלים יחיו אלה בצד אלה".

עוד אמר נתניהו, כי הוא רוצה "להרחיב את מעגל השלום" ולכלול בו את כל העולם הערבי. ראש הממשלה המטיר שבחים על אובמה: "אני מעריך מאוד את מחוייבותך להבטיח שאיראן לא תפתח יכולת גרעינית צבאית ואף את הצהרתך שאתה משאיר את כל האופציות על השולחן".

אובמה חזר על השקפתו כי קיימת זיקה בין בין בעיית ההתמשות הגרעינית של איראן לבין הבעיה הפלסטינית, אך אמר, ברור מאלו שאפשר להתקדם במקביל בשני הערוצים. אפשר להקדם בנושא הפלסטיני כאילו לא קיימת הביעה האיראנית, ואפשר להתקדם בבעיה האיראנית כאילו לא קיימת בעיה פלסטינית, אמר הנשיא. נתניהו הביעה הסכמה להשקפה זו.

נתניהו כינה את אובמה "מנהיג גדול של ארה"ב, מנהיג גדול של העולם החופשי" והביע הערכה לעובדה שהנשיא מכיר בחומרת האיום האיראני. לדבריו, אובמה הוא "ידיד אמת של מדינת ישראל".

אובמה מצדו שיבח את "תבונתו ונסיונו" של נתניהו ואמר שהאתגרים שניצבים לפניו הם הגדולים ביותר שבהם התנסה אי פעם מנהיג ישראלי.

"נתניהו נמצא בעמדה שמאפשרת לו להשיג את יעדיה הביטחוניים של ישראל גם לחולל שלום היסטורי ואני משנע שהוא ינצל את ההזדמנות הזו", אמר אובמה.

הוא תיאר את ישראל כ"מקור של השראה והערצה" לארה"ב והדגיש כי לוושינגטון יש מחויבות לישראל ולבטחונה ושהתחייבות זו אינה מוטלת בספק.