ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הצהיר הערב (ג'), כי הושגה הסכמה בין ישראל לארה"ב בבעיית ההתחמשות הגרעינית של איראן. הוא תיאר את ההסכמה כ"התפתחות חשובה מאוד לישראל".
בהצהרה בלתי מתוכננת לכתבים ישראליים, אמר נתניהו: "קיימתי שיחות משמעותיות מאוד עם הנשיא אובמה, שרת החוץ קלינטון ומחוקקים בקונגרס. הושגה הבנה מרכזית מאוד וחשובה מאוד: ישראל וארה"ב מסכימות ביניהן ורואות עין בעין לגבי הצורך לבלום את התכנית הגרעינית של איראן".
לדברי ראש הממשלה, אמר אובמה, שהוא מוכן לנקוט את כל הצעדים הנחוצים כדי להביא לבלימת תכנית הגרעין של איראן.
הצהרתו של נתניהו לא נכללה בלוח הזמנים המקורי של הביקור. כתבים ישראליים זומנו בבהילות לפגישה עם ראה"מ בבניין הקונגרס, שם הוא נפגש עם מחוקקים שונים, לרבות ועדת החוץ של הסנט. נשמעו הערכות, כי נתניהו ביקש להדגיש שוב את הישגי הפגישה בעקבות ידיעות בתקשורת הישראלית על "משבר" ו"קרע" שהתחוללו כביכול בסבבי שיחותיו עם אובמה בבית הלבן.
מדברי נתניהו לא ברור אם הוא התייחס להצהרות הפומביות של אובמה אחרי הפגישה ביניהם או לדברים שאמר לו הנשיא בשיחתם בארבע עיניים, קודם לכן.
במעמד פוטו-אופ משותף לאובמה ולנתניהו, אחרי פגישתם אמש, הכריז הנשיא, שהוא מתנגד לקביעת "דדליין מלאכותי" לסיום תהליך ההידברות המתוכנן עם איראן, אך הוסיף מיד שממשלו מצפה לדעת עד סוף השנה האם איראן "עושה מאמץ כן ליישוב חילוקי הדעות" הנובעים מתכנית הגרעין שלה. "איננו עומדים להמשיך בשיחות לנצח", הדגיש הנשיא.
אנליסטים רבים בוושינגטון אומרים, שאובמה קבע למעשה תאריך יעד למגעים עם איראן, בלי לכנותו בשמו. ייתכן שישראל היתה מעדיפה תאריך מוקדם יותר, אך זה עדיין תאריך יעד שפקיעתו תחייב את ארה"ב לנקוט צעדים קונקרטיים יותר נגד איראן אם זו לא תזנח את מאמצי ההתחמשות הגרעינית שלה.
נתניהו אמר עוד בהצהרתו הערב, כי ישראל וארה"ב מחפשות עתה דרכים כדי לחדש את תהליך השלום ולהביא גורמים נוספים לתוכו. הכוונה אינה רק לישראל ולפלסטינים, אלא גם למדינות ערב, אמר ראה"מ. לנשיא יש מחויבות ברורה להרחיב את מעגל השלום. החידוש הוא שאובמה עצמו גורס שלא רק ישראל צריכה לתת אלא גם הערבים.
לדבריו, אמר אובמה שהציפיה היא שמדינות ערב ינקטו צעדים קונקרטיים, כלומר מחוות לישראל, כבר עכשיו, בתחילת התהליך, ולא בסופו.
"ההבנות שהושגו חשובות וטובות לישראל", סיכם ראה"מ. "מה שמנחה אותי הוא התייחסות ברורה לצרכי הביטחון הלאומי של ישראל".
קודם לכן, בפגישת נתניהו עם חברי ועדת החוץ של הסנט, אמר יו"ר הוועדה, ג'ון קרי, כי בעוד שחשוב שישראל תעמוד בהתחייבויותיה להסרת ההתנחלויות, גם מדינות ערב צריכות לנקוט צעדים שיתנו ביטוי לתמיכתן בתהליך השלום.
נתניהו אמר כתום הפגישה, כי ישראל מתכננת להמשיך בתהליך השלום, ללא קשר להתפתחויות במאמצים להפסיק את תהליך ההתגרענות של איראן.
מאוחר יותר יפגש נתניהו עם שר ההגנה, רוברט גייטס. הוא ישוב מחר (ד') לישראל.
שרת-החוץ, הילארי קלינטון נתנה הערב תהודה מחודשת לדרישתו הפומבית של אובמה, מאתמול, וקראה לישראל לשים קץ להתנחלויות. זה יהיה צעד להחייאת תהליך השלום, אמרה קלינטון.
במסיבת עיתונאים בוושינגטון אמרה קלינטון: "בהודעתו אתמול נתן הנשיא ביטוי ברור מאוד לכך שהוא רוצה לבלום את ההתנחלויות. ארחתי את ראש הממשלה לארוחת ערב בסטייט דיפרטמנט והדגשנו (באזני נתניהו) שזו העמדה והמדיניות של ממשלת ארה"ב".
קלינטון הוסיפה, שארה"ב "מחויבת לרעיון שתי מדינות וברור שביסוד המחויבות הזו נמצאת אמונה שהפלסטינים ראויים למדינה בת קיום".
"לכן, אסור שייעשה שום דבר שיחתור תחת המאמץ להשגת שלום וימנע מימוש הפיתרון של שתי מדינות", אמרה שרת חוץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.