קבוצת עבודה משותפת בין ישראל לארה"ב: על השולחן - חילופי מידע מודיעיני על איראן

המשימה האחרת תהיה מעקב אחר התקדמות מאמצי ההידברות עם טהראן ■ הסכמה על קבוצת העבודה הושגה בפגישת אובמה נתניהו ביום ב'

חילופי מידע מודיעיני בין ישראל לארה"ב על מאמצי ההתחמשות הגרעינית של איראן יהיו אחת משתי המשימות המרכזיות של קבוצת עבודה משותפת לשתי המדינות, שעל הקמתה הוחלט בפגישה בין הנשיא אובמה לראה"מ נתניהו ביום ב'. המשימה האחרת תהיה מעקב אחר התקדמות ההידברות המתוכננת בין וושינגטון לטהראן. כך מוסר היום (ד') העיתון וושינגטון טיימס.

הידיעה, המיוחסת לגורמים רשמיים, בכללם פקידים ישראליים, מציינת שקבוצת העבודה תפתח לארה"ב ערוץ תקשורת ישיר לממשלה החדשה בישראל ותאפשר לה לפקוח עין על כל תכנית צבאית שישראל עשויה ליזום אם המהלכים הדיפלומטיים שמתכננת ארה"ב לא יבלמו את התקדמותה הגרעינית של איראן.

בתגובה אמר היום ל"גלובס" גורם מדיני ישראלי, כי בשיחה בין אובמה לנתניהו הוחלט על הקמת שלוש קבוצות עבודה להמשך ליבון הבעיות שהועלו בפגישה: קבוצה לעניני איראן, קבוצה לנושא הפלסטיני וקבוצה להרחבת מעגל השלום למדינות ערב. "אין ספק שהקבוצה לטיפול בנושא האיראני היא החשובה ביותר", אמר המקור.

ההערכה בקרב גורמים ישראליים היא, שהקמת הקבוצה לענייני איראן מצביעה על המשך, אם לא הידוק, שיתוף הפעולה האסטרטגי בין ישראל לארה"ב בתקופת ממשל אובמה, ועל הדחיפות שבה מתחייחסת וושינגטון לאיום האיראני, למרות נכונותה ליזום הידברות עם איראן.

כזכור, אמר השבוע ראש סי.איי.איי, ליאון פאנטה, כי הוא משוכנע שישראל לא תתקוף את איראן במהלך חד-צדדי, בלי אור ירוק מארה"ב. "נתניהו מבין שאם ישראל תפעל לבדה, היא תיקלע לבעיה; הוא יודע שלמען ביטחון ישראל, הישראלים חייבים לפעול בשת"פ עם אחרים", אמר פאנטה.

נתניהו עצמו אמר לאחר הפגישה עם אובמה, כי ישראל וארה"ב הגיעו להבנות חשובות לגבי איראן.

מקורות ישראליים רשמיים, שביקשו לא לנקוב בשמם, אמרו כי קבוצת העבודה תחל לבחון תכניות חירום במקרה שאיראן תוסיף לפעול להשגת נשק גרעיני. הפרטים הסופיים שקשורים בפעילות הקבוצה טרם גובשו, אך כבר נקבע שהצד האמריקני ייוצג ע"י סגן היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, תומאס דונילון, או היועץ עצמו, ג'יימס ג'ונס. ישראל תיוצג ע"י היועץ לביטחון לאומי, עוזי ארד. הקבוצה תיפגש לפחות פעם בחודש.

"מאז ומתמיד היה קיים דו-שיח אסטרטגי בין ישראל לארה"ב, וחלק ניכר ממנו הוקדש לאיראן", אמרה לוושינגטון טיימס סוזאן מאלוני, מומחית לענייני איראן במרכז סבן למדיניות מזרח-תיכונית במכון ברוקינגס. "ייתכן שהקמת הקבוצה רק ממסדת דו-שיח שכבר קיים. אם הקבוצה תעניק לישראלים תחושה חזקה יותר של השתתפות בתהליך הדיפלומטי, זה דבר חיובי. אבל לא מן הנמנע שהקמת הקבוצה תחריף את הפרנויה האיראנית לגבי כוונות ארה"ב ולגבי חלקה של ישראל בעיצוב המדיניות האמריקנית".

ג'ון האנה, שהיה היועץ לביטחון לאומי של סגן הנשיא לשעבר, דיק צ'ייני, העלה את השאלה הבאה בראיון לטיימס: "היו דיווחים שהישראלים ביקשו מארה"ב, בשנתו האחרונה של ממשל בוש, אמצעי לחימה מסוימים למקרה של עימות עם איראן, לרבות פצצות חודרות בונקרים, יכולות תדלוק אווירי והיתר לטוס במרחב האווירי של עיראק. ממשל בוש הותיר את הבקשות תלויות ועומדות. האם קבוצת העבודה תהיה המנגנון שבאמצעותו תוכל ישראל להחיות בקשות אלה"?