וצרי המדדים השונים הולכים ותופסים לאחרונה תאוצה ופופולריות בשוק ההשקעות המקומי. החלטתה של חברת הפניקס לעבור לניהול השקעות באמצעות מדדים, והשקת הקרנות המחקות של כלל פיננסים, הם רק שניים מהאירועים הבולטים שנרשמו בתחום בתקופה אחרונה, ומבססים אותו כאחד הטרנדים החמים בשוק.
זאת, כמובן, לא תופעה ייחודית לישראל. עבודת מחקר לסיכום הרבעון הראשון של ענף ה-ETFs (הגרסה האמריקנית לתעודות סל) העולמי, שפרסמה לאחרונה דברה פור, מנהלת מחלקת מחקר ה-ETF של ברקליס קפיטל, מצביעה אף היא על התחזקות מעמדן של תעודות הסל ברחבי העולם.
על פי פור, שביקרה באחרונה בישראל, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה נסחרו בעולם 1,635 תעודות סל, שניהלו יותר מ-633 מיליארד דולר, והונפקו על ידי 87 חברות שונות. סך נכסי התעשייה ברבעון הראשון אמנם רשם ירידה חדה יחסית של 10.9%, אך את זה ניתן לייחס לירידות השערים במדדים הגלובליים. עם זאת, היקף הירידה היה נמוך מהירידה שרשם מדד ה-MSCI העולמי בתקופה זו - 12.5% במונחים דולרים.
במהלך הרבעון הראשון לבדו הושקו בעולם 66 תעודות סל חדשות ונפח המסחר היומי בתחום צמח ב-10.4%. עדות נוספת להתחזקות המגמה ניתן לקבל מהעובדה שישנן כיום תוכניות להשקתן של 729 תעודות סל חדשות. נכון לסוף הרבעון הראשון נסחרו בשווקים עוד 276 מוצרי מדדים אחרים (ETPs), בהיקף כולל של 72.59 מיליארד דולר.
מהנתונים של פור עולה עוד כי חברת iShares, שנמכרה לאחרונה על ידי ברקליס לקרן הפרייבט אקוויטי CVC קפיטל פרטנרס תמורת 4.4 מיליארד דולר, היא חברת ניהול תעודות הסל הגדולה בעולם עם 369 מוצרים וסך נכסים של 296.8 מיליארד דולר, המהווים 46.8% מהתעשייה. חברת SSGA היא הספקית השנייה בגודלה עם 102 מוצרים ו-103.5 מיליארד דולר מנוהלים (נתח שוק של 16.3%). אחריהן נמצאת חברת הקרנות Vanguard המחזיקה נתח שוק של 7%.
ארה"ב מובילה
עיקר החשיפה של תעשיית תעודות הסל העולמית נכון לסוף מארס הוא לשוק המניות האמריקני, עם 474 מוצרים, המנהלים 275.71 מיליארד דולר ומהווים 43.5% מכלל המוצרים בעולם. החשיפה השנייה בגודלה היא לשוק ה-Fixed Income, שוק איגרות החוב (לא כולל מוצרים כספיים) שמסתכמת ב-16.4% מהתעשייה. החשיפה השלישית בגודלה היא למניות בשווקים מתעוררים (11.7%).
התחום הצומח ביותר מתחילת 2009 במונחים כספיים הוא תחום ה-Fixed Income, אליו נוספו 12.8 מיליארד דולר בנכסים מנוהלים. באחוזים, הצמיחה הגבוהה ביותר נרשמה בתחום הסחורות (33.6%). החשיפה לשוק המניות האמריקני ברבעון הראשון ירדה ב-67.06 מיליארד דולר, כתוצאה מהירידה בחשיפת המשקיעים לאפיקים מסוכנים. חברת המדדים המובילה בעולם במוצרים עוקבים היא חברת S&P, ש-24.9% מתעודות הסל בתעשייה עוקבות אחרי מדדים שהשיקה. אחריה ברשימה נמצאת MSCI (19.6%) וברקליס קפיטל (9.3%).
אחד הנתונים המעניינים שחושפת פור נוגע לחשיפה לתעודות הסל בשורט, שהייתה לדבריה הגבוהה ביותר במהלך 2008, כתוצאה מהמשבר הגלובלי. חלק מהחשיפה לשורטים הייתה במסגרת אסטרטגיות גידור לונג/שורט.
כצפוי, ארה"ב היא מובילת שוק תעודות הסל העולמי, שמנהלות שם 430.15 מיליארד דולר. באירופה, מנגד, מנוהלים רק 135.6 מיליארד דולר במוצרים אלה. עיקר החשיפה של תעודות הסל בארה"ב היא למניות גדולות (large cap), בעוד באירופה החשיפה העיקרית היא דווקא לאפיקי ה-fixed income.
באסיה נחשבות תעודות הסל למוצרים בשלב חדירה ראשוני בלבד, והן מנהלות 23.53 מיליארד דולר בלבד (לא כולל השוק היפני). באמריקה הלטינית מנוהלים 5.03 מיליארד דולר בלבד בתעודות סל.
על פי הערכות שפרסמה חברת BCG Global Asset Management ומצוטטות על ידי פור, המוצרים המנוהלים צפויים להמשיך ולנגוס בנתח השוק של הקרנות האקטיביות המסורתיות, דוגמת קרנות הנאמנות.
שקיפות ונזילות
את חלקה השני של עבודת המחקר מקדישה פור לשאלה איך ומתי כדאי להשקיע באמצעות תעודות סל. היא מונה מספר סיבות המעודדות את השימוש בתעודות סל, כשבראש ובראשונה היא מציינת את השקיפות שלהן עבור המשקיעים, שיכולים לדעת בכל רגע נתון באילו ניירות הן מחזיקות ומהו מדד היחס אחריו הן עוקבות.
תעודות הסל משמשות גם כמקור לנזילות עבור המשקיעים, הן בזכות נפח המסחר הגבוה והן דרך מנפיקי התעודות. הגמישות במסחר בתעודות סל היא סיבה תומכת נוספת לשימוש בהן, על פי פור. התעודות יכולות להיסחר בכל נקודת זמן בה השוק פתוח, ומציעות דרך זולה יחסית לחשיפה מפוזרת לשוק.
היתרונות הללו (יחד עם אחרים המוזכרים במחקר) הפכו את השימוש בתעודות הסל לפופולרי בקרב גופים מוסדיים בעולם. נכון ל-2008, על פי הנתונים של ברקליס, השתמשו בהן 2,717 מנהלים מוסדיים ברחבי העולם, לעומת 165 בלבד עשר שנים לפני כן - נתון הממחיש היטב את המגמה בניהול ההשקעות ברחבי העולם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.