ממתינים ליום שאחרי המיתון: המשקיעים בוול סטריט יחפשו סימנים המצביעים על האצת קצב האינפלציה

ביום ה' יפורסמו המכירות הקמעונאיות לחודש מאי שצפויות לעלות ב-0.3%, לעומת ירידה של 0.4% באפריל ■ ביום ד' יפורסם המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש אפריל

המניות בוול סטריט ינסו לרכב על הגל של נתוני התעסוקה הטובים מהצפוי שפורסמו ביום ו', בשבוע דל יחסית בנתונים כלכליים ובחדשות מחברות מובילות.

"זה לא מטוס, זו לא סין וזאת לא אירופה - זאת ארה"ב שמושכת את כלכלת העולם אל מחוץ למשבר", אומר אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים. "המצב הכלכלי בארה"ב משתפר, מספר המפוטרים יורד, עוד אנשים מוכנים ללכת ולעבוד וגוברות הציפיות להעלאת ריבית. שורה תחתונה - זה נראה כמו שלב מתקדם מאד בהתכווצות כלכלית, שלב שממנו המפנה להתרחבות אינו רחוק".

העלאת ריבית?

בוול סטריט מתחילים להיערך ליום שלאחר המיתון, ולפיכך אין זה פלא שביום ו' התחילו הסוחרים בשוק להעריך כי הפדרל ריזרב יעלה את ריבית הבסיס המשק האמריקני עד סוף השנה. "קיימים אומנם אין סוף נתוני מאקרו, אך גובה הריבית של ה'פד' נקבע בעיקר עפ"י שיעור האינפלציה ושיעור האבטלה, לכן, כאשר הגיעו נתונים חיוביים על שוק העבודה והאינפלציה מהווה חשש מרכזי, על רקע הזרמות הכספים האגרסיביות לשווקים במהלך המשבר, יחד עם הריבית האפסית כיום ועליית הציפיות המגולמות בשוק (הציפיות לאינפלציה ל-10 שנים עלו מ-1.4% לשנה באפריל ל-2% לשנה כיום), החשש מהצורך בהעלאת ריבית עולה", מסביר כהנוביץ מכלל פיננסים.

מנגד, רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב, מסביר כי ה'פד' רואה לנגד עיניו את ציפיות האינפלציה המגולמות בשוק ההון, וציפיות אלו עומדות כעת על 1.1% בלבד ל-3 השנים הקרובות, כך שהבנק המרכזי יכול להמשיך להרשות לעצמו לנקוט במדיניות מוניטרית מרחיבה. "מוקדם מדי לדבר על העלאת ריבית בארה"ב", אמר אייכל בשיחה עם "גלובס". "עד שלא נראה צמיחה מובהקת במשך 2 רבעונים - לא נראה את הריבית שם עולה. 3 גורמים עומדים לנגד עיני ה'פד': אינפלציה, צמיחה ואבטלה. ציפיות האינפלציה נמוכות כעת, ומנגד האבטלה גבוהה והצמיחה שלילית, כך שאין לבנק המרכזי שום סיבה לנסות לקלקל את ההתאוששות הכלכלית".

"מבחני הלחץ" - הסוף

מחר יחול הדד ליין של 10 בנקים אמריקנים, שיצטרכו להסביר לרגולטורים את תוכניותיהם לגיוס הון. הבנקים צופים שהמרת מנות בכורה למניות רגילות תכסה 22% מגיוס ההון, בגלל שהיא תשחרר אותם מהמחויבות לחלק דיבידנד - הכרוך בוויתור על נתח מהונם העצמי. בנק אוף אמריקה צריך לגייס את ההיקף הגדול ביותר - 33.9 מיליארד דולר - וישתמש בהמרת מניות ל-9.5 מיליארד דולר מסכום זה, כך לפי נתונים שנאספו על-ידי סוכנות הידיעות "בלומברג". בעקבות "מבחני הלחץ", הרגולטורים בארה"ב הורו לעשרת הבנקים לגייס במצטבר 74.6 מיליארד דולר והם כבר הצהירו על תוכניות של 70.6 מיליארד דולר, כשחלקם, כולל בנק אוף אמריקה, צופים שהם יעקפו את היעד.

מחליפים את הדולר?

קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הודיעה אתמול (ש') כי מהלך "מהפכני" ליצירת מטבע חדש שיחליף עם הזמן את הדולר כמטבע היתרות העולמי, הוא אפשרי בהחלט. זאת לאחר ששבוע שעבר, בנקאי סיני בכיר אמר כי "אין תחליף לדולר כמטבע היתרות העולמי". "זכויות המשיכה המיוחדות (SDR) של ה-IMF יכולות להוות את הבסיס ליצירת מטבע חדש", אמר סגן נשיא קרן המטבע הבינלאומית, ג'ון ליפסקי, בפורום שדן ביתרות המטבע בעולם, שנערך בסנט פטרסבורג. "בטווח הארוך, ישנם יתרונות רבים ומגוונים ליצירת מטבע מסוג זה", אמר ליפסקי. "אך לא מדובר בהחלטה מהירה, קצרה או קלה".

ביום ו' ננעל המסחר באווירה מעורבת: מדד הדאו ג'ונס ננעל בעלייה של 0.14% ל-8,762.77 נק' ■ מדד ה-S&P 500 ננעל בירידה יומית של 0.24% ל-940.19 נק' ■ מדד הנאסד"ק ננעל בירידה של 0.03% ל-1,849.42 נק'. בסיכום שבועי, עלה מדד הדאו-ג'ונס ב-3.1%, ה-S&P 500 התחזק ב-2.3% והנאסד"ק הגדיל לעשות כשהוסיף 4.2%.

נתוני מאקרו לשבוע הקרוב

■ ביום ג' יפורסם דו"ח שעניינו המלאים הסיטונאיים לחודש אפריל. כלכלנים צופים ירידה של 1%, בהמשך לקיטון של 1.6% במארס.

■ ביום ד' יפורסם המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש אפריל. הגרעון צפוי להתרחב ל-28.7 מיליארד דולר מ-27.6 מיליארד במארס.

■ כמו כן, יפורסם התקציב הממשלתי החודשי למאי. הגרעון התקציבי צפוי להתרחב משמעותית ל-180 מיליארד דולר, לעומת 20.9 מיליארד באפריל.

■ עוד ביום ד' - ספר הבז', הסוקר את המצב הכלכלי בארה"ב ב-12 המחוזות של הפדרל ריזרב.

■ ביום ה' יפורסמו המכירות הקמעונאיות לחודש מאי, כשהן צפויות לעלות ב-0.3%, לעומת ירידה של 0.4% באפריל. להוציא מכוניות, המכירות הקמעונאיות צפויות לעלות ב-0.2%, לעומת ירידה של 0.5% באפריל.

■ הדו"ח השבועי בדבר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צפויות להראות עלייה ל-625 אלף תביעות חדשות מ-621 אלף בשבוע שלפני כן.

■ בנוסף, יפורסמו המלאים העסקיים לחודש אפריל, הצפויים לרדת ב-1%, בדומה למארס. * ביום ו' יפורסם מדד מחירי היבוא והיצוא לחודש מאי.

■ הנתון האחרון לשבוע זה - מדד הסנטימנט של אוניברסיטת מישיגן, נתונים מקדימים, לחודש יוני. הצפי הוא לעלייה ל-70 נקודות.

במסחר ביום ו' בבורסת הסחורות בניו-יורק, החוזים העתידיים על הנפט הגולמי למסירה ביולי ירדו ב-0.47% ל-68.49 דולר לחבית

מניות בכותרות

ה"וול סטריט ג'ורנל" מסר כי בנק אוף אמריקה מינה ארבעה דירקטורים חיצוניים עם נסיון בבנקאות ומימון לדריקטוריון של הבנק, וזאת כדי לעמוד בדרישות של הרגולטורים הפדרליים. העיתון התבסס על מקורות אשר סירבו לחשוף את זהותם.

היועץ הכלכלי של ג'נרל מוטורס , Evencore Partners, העריך כי GM תפסיד השנה 17.5 מיליארד דולר לפני שתציג רווח של כ-3 מיליארד דולר בשנת 2011. ההערכות מסתמכות על מכירה של 16 מיליון כלי רכב בשנה, לשוק הרכב האמריקני, מרמה נוכחית של 10 מיליון רכבים.

מחר ייפתח כנס הפיתוח של אפל , בו היא עשויה להציג תוכנה מעודכנת ל-iPhone וגרסאות חדשות למכשיר. מקור המקורב לנושא אמר שסטיב ג'ובס, מנכ"ל החברה שנמצא בחופשת מחלה, היה שותף מלא בהכנות לכנס.

טקסס אינסטרומנטס צפויה לפרסם מחר עדכון חצי-רבעוני.

ישראליות מעבר לים

על-פי שבועון התעופה והחלל הבינלאומי AviationWeek, חברת אלביט מערכות הישראלית ממוקמת כרביעית בעולם מבין החברות ששיפרו את ביצועיהן בשנת 2008 בקטגוריית החברות בעלות הכנסות שנתיות של בין מיליארד ל-5 מיליארד דולר. ברמת שיפור הביצועים על פני חמש שנים, תופסת אלביט מערכות את המקום השישי בעולם מבין החברות בקטגוריה שלה.

טבע , המחזיקה ב-15.6% מכלל ביוטכנולוגיה ויש לה הסכם משותף עם החברה הבת די-פארם, עשוי לבלוט, על רקע הודעה כי די-פארם, קיבלה מה-FDA אישור לבקשת IND לניסוי בתרופה לשבץ. אישור זה מתחייב לפני תחילת ניסוי קליני בארה"ב.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]