למרות המאמץ הכביר שעושים שלטונות אירן למנוע ממידע על המתרחש במדינה להגיע לעולם, מספר רשתות שידור אירניות וערביות מצליחות להעביר שידור חי מההפגנות הענק באירן, הגדולות ביותר מאז המהפכה האיסלאמית לפני שלושים שנה.
מיליוני בני אדם מפגינים נגד תוצאות הבחירות במדינה, ודורשים בחירות חוזרות ללא זיופים. בתגובה, כוחות המשטרה ומשמרות המהפכה האירניים אינם בוחלים באמצעים.
הקהילה העסקית באיראן הגיבה בדאגה לבחירתו מחדש של מחמוד אחמדיניג'אד לנשיאות. המדדים המובילים בבורסת טהרן ירדו אתמול (ב') בחדות ובעלי דוכנים בבזאר של העיר איימו כי לא ימכרו את מרכולתם במחאה על התוצאות. כך מסר איש עסקים, שביקש לשמור על אנונימיות, לתקשורת של קטאר. על פי נתונים רשמיים מתוך אתר הבורסה של טהרן, מדד טפיקס של טהרן ירד היום ב-0.3% ל-9,271 נקודות.
מוקדם יותר היום, הגוף המחוקק העליון של איראן מסכים לספירה חוזרת של ההצבעות השנויות במחלוקת במירוץ לנשיאות איראן. הגוף המחוקק מסר כי הספירה מחדש של חלק מהקלפיות עשויה להוביל לשינוי בתוצאות.
ראש המוסד, מאיר דגן, העריך היום כי המהומות באיראן ידעכו בהדרגה - כך דווח בגלי צה"ל.
בדיון בועדת החוץ והביטחון של הכנסת אמר דגן: "מדובר בעניין איראני פנימי. המהומות מתרחשות בטהרן ובעוד מחוז אחד בלבד, והן לא צפויות להימשך עוד זמן רב".
יש לציין כי רבים מהגולשים המדווחים מאיראן ברשת האינטרנט מביעים סקפטיות באשר להצלחת המהלך ושינוי התוצאות.
התקשורת האיראנית מדווחת כי "הגורמים שאחראים למהומות ולחוסר היציבות החברתית" נעצרו היום. הסוכניות הזרות מדווחות על שבעה הרוגים במהלך המהומות.
יו"ר וועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ צחי הנגבי, התייחס היום למהומות הימים האחרונים באיראן, בצל הדיווחים על זיוף תוצאות הבחירות שם. ח"כ הנגבי ציין כי מוקדם לדעת לאן יוביל גל המחאה הנוכחי אך ציין שמשטר האייטולות שולט ביד ברזל על מוקדי הכוח במדינה.
לדבריו, "זה לא תהליך מהיר. זה לא כמו נפילת השאח, שקרס כי הוא איבד לחלוטין את הלגיטימציה ואת תמיכת ארה"ב והמערב, שלא היו מוכנים להיאבק עבורו. פה מדובר במשטר שיש לו אחיזת ברזל על כל הכוחות המרכזיים במדינה, אך עדיין אנחנו רואים מיליונים שמוכנים להתייצב מולו - תופעה שמעוררת השראה. במקומות מסוימים זה נכשל כמו בכיכר טיינאנמן בסין, במקומות אחרים זה הביא לתוצאות מדהימות כמו נפילת הקומוניזם. אני לא חושב שמישהו יודע באמת לאן זה יוביל".
על רקע ציפיות להתחדשות ההפגנות ההמוניות היום (ג') באיראן גינה אמש נשיא ארה"ב ברק אובמה, בפעם הראשונה, את האלימות וההרג במדינה, אך הוא נמנע מלהטיל אחריות ישירה לשפיכות הדמים על משטר אחמדיניג'אד והקפיד לא לנקוט עמדה במחלוקת האלקטורלית בין מחמוד אחמדיניג'אד למיר חוסיין מוסאווי.
הנשיא עשה מאמץ ניכר לא לתמוך באחד משני המחנות באיראן, וגם הבעת הצער שלו על שפיכות הדמים נוסחה בדיפלומטיות במאמץ לא להפנות אצבע מאשימה כלפי אחמדיניג'אד. אך הוא הצהיר, כי מאבק המפגינים מעורר השראה בעולם.

הנשיא הביע תקווה, שחקירות אי הסדרים באיראן לא יובילו לשפיכות דמים נוספת או להחנקת חירות ההבעה באיראן.
אובמה הכריז, כפי שהצהירו דוברי הממשל מאז פרוץ המהומות, כי הוא נחוש לממש את יזמת ההידברות עם איראן, "למרות ההצהרות המבחילות של אחמדיניג'אד, למרות חילוקי הדעות העמוקים בין ארה"ב לאיראן במגוון של נושאי ליבה".
בפנותו למפגינים ברחובות טהראן וערים אחרות, אמר אובמה: "הייתי אומר לאנשים האלה, שהשקיעו כל כך הרבה תקווה, אנרגיה ואופטימיות בתהליך הפוליטי, שהעולם צופה בכם, שאתם מעוררים השראה, יהיו אשר יהיו תוצאות הבחירות".
ההפגנות שזיעזעו ערים גדולות באיראן,ובעקר את טהראן, בשלושת הימים שחלפו הן ביטויי המחאה הקשים ביותר שידעה המדינה מאז מהפכת 1979, שהעלתה לשלטון את האייתאללה חומייני. אנליסטים בוושינגטון מעריכים, שההפגנות אינן רק אתגר לאחמדיניג'אד אלא גם, ובעיקר, למשטר האייתאללות כולו. הם מדגישים, כי האייתאללה חמייני, "המנהיג העליון" באיראן, שעל פי יישק כל דבר, גם הנשיא, העניק ברכת שמיים לבחירתו מחדש של אחמדיניג'אד. ההתרסה נגד אחמדיניג'אד היא אפוא התרסה נגד חמייני עצמו.
הבורסה שפתוחה גם בשבת
הבורסה בטהרן ("שוק מתעורר, הזדמנויות מלהיבות" הוא הסלוגן שלה) היא שוק המניות הגדול ביותר במדינה. מדד המסחר הבולט בה הוא הטפיקס (TEPIX) - שכן הוא כולל את כלל המניות הרשומות למסחר בבורסה שבבירה. היום (ג') ננעל המסחר כשהמדד ירד ב-0.3% ל-9,299 נקודות. מתחילת השנה עלה המדד ב-6.95%.
המדד הושק ב-21 במארס 1990, רגע לפני שעיראק פלשה לכווית בפעם הראשונה, בשער בסיס של 100 נקודות והגיע לשיא ב-13,882.3 נקודות, ב-4 במארס 2004. שווי השוק של המדד (ולפיכך של הבורסה כולה) מסתכם בכ-55 מיליארד דולר. המסחר בטהרן מתקיים 5 ימים בשבוע, בשבת עד רביעי, בשעות 09:00-12:00 שעון מקומי (לא כולל שלב טרום-פתיחה במשך חצי-שעה לפני כן). שעון טהרן מקדים את שעוננו בשעה וחצי.
אוכולוסייתה של איראן מונה כ-70.42 מיליון נפשות, וצפיפות אוכלוסין בה מזכה אותה במקום ה-17 בעולם. נכון לשנת 2005, הסתכם התוצר המקומי הגולמי במדינה ב-560.35 טריליון דולר; במונחי תוצר לנפש, מדובר במקום ה-18 בעולם.

לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.