השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו השנה ב-2.5% - וימשיכו לעלות ביתר שאת ברבעון השני

הנתונים - על סמך בדיקת 3,200 עסקאות ב-15 ערים בארץ ■ הסיבות לעליית מחירים למרות המיתון: ירידה בשיעור הריבית ומלאי הדירות הבלתי מכורות קטן ■ עלייה נומינלית של של עד 6% בת"א ובנתניה לעומת קיפאון במחירים בבת ים, פ"ת וב"ש

לאחר שהקבלנים והלמ"ס דיווחו על עלייה מפתיעה במחירי הדירות בתחילת 2009, כעת גורמים אלה מקבלים חיזוק נוסף לקביעתם מצד אייל יצחקי, השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים.

לדברי יצחקי, בעבודת סקירה של מחירי עסקאות בדירות שבוצעה באגף שומת מקרקעין במשרד המשפטים, "נמצא כי למרות המיתון והשפעתו החזויה על מחירי הדירות, לא זו בלבד שרמת המחירים לא ירדה, אלא אף עלתה ברבעון הראשון של השנה בשיעור ממוצע נומינלי שקלי של 2.5%".

לדברי יצחקי, מאז יולי 2008, מועד תחילת השפעתו של המשבר הכלכלי העולמי על המשק הישראלי, "התפרסמו הערכות שונות בדבר ההשפעה הצפויה של המשבר על מחירי הנדל"ן בישראל בכלל ועל שוק הדירות בפרט. הערכות אלה לא נסמכו על סקר מחירי שוק ממשי, אלא, על הערכות וציפיות של מומחים ושל שחקנים מרכזיים בענף הנדל"ן. לפיכך התעורר הצורך באספקת נתוני אמת על מנת לצמצם את רמת אי הוודאות".

לפי סקירת המחירים שערך השמאי בלמעלה מ-3,200 עסקאות ב-15 ערים בארץ, נרשמה ברבעון הראשון עליית מחירים נומינלית של עד 6%, למשל בתל אביב ובנתניה. גם בראשון לציון (5%) ובאשקלון (4%) נרשמו עליות מחירים נאות, אך בירושלים הייתה עלייה מתונה של 2% ובבת ים, פתח תקווה ובאר שבע לא השתנו מחירי הדירות ברבעון הראשון.

השמאי הממשלתי הראשי מוסיף כי המשבר הכלכלי העולמי ותחושת אי הוודאות שנלווית אליו מביאים ללחץ של ירידות מחירי דירות, אולם, לחץ זה מקוזז על ידי שני משתנים כלכליים: ירידה בשיעור הריבית לרמה הנמוכה ביותר מאז קום המדינה ומלאי הדירות הבלתי מכורות קטן משמעותית מזה שהיה בשנים האחרונות.

להערכת יצחקי, גם ברבעון הנוכחי, השני של 2009, נמשכת מגמת העלייה במחירי דירות, אף ביתר שאת. אולם הערכה זו אינה נסמכת בשלב זה על סקירת מחירי עסקאות.