"אנחנו מוכנים למגפת שפעת יותר מבעבר, אבל עוד אי-אפשר לישון בשקט"

ד"ר ג'סי גודמן, המדען הראשי של ה-FDA, בראיון ל"גלובס": "למרות האצת כושר הייצור של התרופות והחיסונים לשפעת, אין כמות מספקת לכל עולם"

זמן קצר לפני שפרצה שפעת החזירים, מונה ד"ר ג'סי גודמן למדען הראשי של ה-FDA, רשות המזון והתרופות בארה"ב, אחד התפקידים הבכירים בארגון. גודמן מתעסק כבר שנים בטיפול במחלות זיהומיות והתריע בעבר על כך שהן איום משמעותי, ושאם ארה"ב לא תטפל במחלות של מדינות העולם שלישי, הן יגיעו אליה בגרסאות עמידות ומחוזקות.

אף שהרוחות נרגעו סביב שפעת החזירים, גודמן אומר בראיון ל"גלובס" שהוא עדיין לא ישן טוב בלילה. "העולם הרבה יותר מוכן היום לשפעת מכפי שהיה לפני חמש שנים", הוא אומר, "אבל אי אפשר להגיד שהוא מוכן לגמרי. התעשייה הגבירה את כושר הייצור של התרופות והחיסונים לשפעת, אבל אין מספיק לארה"ב כולה, ודאי שלא לכל העולם".

גודמן מקווה שהתעשייה תראה את ההזדמנות שבתחום הזה, שלעיתים מקבל מעט מדי השקעות, כיוון שהביקוש בו אינו קבוע ומסובך להערכה מראש. "הממשל האמריקני הבין כעת שהתשובות - אם בדמות הגדלת כושר ייצור ואם בדמות חיסונים חדשים שיחליפו את הקיימים במקרה שתיווצר להם עמידות - לא יגיעו אך ורק מכוחות השוק, אלא יש לעזור להם".

גודמן טוען כי החיסון הכולל לכלל סוגי השפעת - כפי שמפתחת חברת ביונדווקס הישראלית - הוא ה"גביע הקדוש" של התחום, ומציין לטובה גם את תחום משפרי החיסונים - כמו אלה שבהם מתמקדת חברת נסווקס. הוא אינו מזכיר בהכרח את החברות הישראליות ורק מציין כי יש מתחרים רבים המפתחים מוצרים בתחום.

פער דורות גם ב- FDA

גודמן ביקר באחרונה בישראל במסגרת כנס ביומד-ILSI שהתקיים בשיתוף "גלובס". טיפול במגפות הוא רק חלק קטן מהפעילות של גודמן. התפקיד שלו הוא חדש יחסית ובמקביל אליו ממשיך גודמן לנהל את המרכז המטפל באישורים למוצרים ביולוגיים. "אני רוצה לחזק את השימוש במדע ב-FDA. אנחנו צריכים להיות בעלי ידע עדכני ברמה הגבוהה ביותר בבואנו לבדוק מדע שנעשה על-ידי אחרים - כמו אנליזות ביולוגיות וניתוחים סטטיסטיים".

ל-FDA גם מכון מחקר משלו המשוייך ל-NIH, המכון הלאומי האמריקני לבריאות. "אנחנו עושים מדע בסיסי וגם מתמקדים במדע של איך לחקור. למשל השיטות לבדיקת המינון הדרוש לחיסון לשפעת הן בנות 40 שנה, ולכן יש לפתח חדשות".

"הממשל הבין את המצוקה"

לדבריו, עד היום לא היה תקציב לבצע את המחקר, אך לאחרונה המצב השתפר מעט. "הממשל הבין את המצוקה. כעת מתרחש ברשות תהליך של החלפת דור - מגיעים הרבה מדענים חדשים שפתוחים גם לצורות חשיבה חדשות.

לא תמיד אנחנו מצליחים להסביר את המהלכים שלנו לציבור ולחברות וגם לא את ההנחיות, אבל אנחנו עובדים על זה".

מה הן הטכנולוגיות שעשויות לחולל מהפכה בעולם הרפואה?

"תאי גזע הם תחום מדהים. אנחנו קרובים ליום שבו נוכל לבנות לב פועם, ואיברים חיים אחרים כבר נוצרים.

"מדידת גלוקוז רציפה תשנה את תחום הסוכרת ויש גם התפתחויות במכשירים ניתוחיים זעיר-פולשניים - לפני עשור כמעט שלא בוצעו ניתוחי הסרת אפנדיציט בלפרוסקופיה והיום כבר כמעט אין מי שיודע לבצע את הניתוח הקלאסי.

"הרפואה המותאמת אישית תשנה את החיים שלנו והשינוי הכי גדול יהיה אולי השילוב בין הרפואה למדעי ההתנהגות, מה שיאפשר מניעה טובה יותר".