תוספת תקציבים לרשויות המגזר הערבי וקואוצ'ינג לראשיהן

שר הרווחה: "מצאנו בפירוש פער הולך ומתרחב בשירותי הרווחה הניתנים במגזר הלא יהודי, ואנו הולכים לכיוון של העדפה מתקנת ברורה"

"מצאנו בפירוש פער הולך ומתרחב בשירותי הרווחה הניתנים במגזר הלא יהודי ואנו הולכים לכיוון של העדפה מתקנת ברורה" - כך אמר היום (ג') שר הרווחה, יצחק הרצוג, במהלך ביקור באום אל-פאחם. הרצוג הציג תוכנית שיזם מאז נכנס לתפקיד במארס 2007, במסגרתה הוגדלו המשאבים שמופנים אל מחלקות הרווחה ברשויות הערביות, הוקמו מועדונים לקשישים, פותחו תוכניות לטיפול בבני נוער בסיכון ושולבו נכים בשוק העבודה.

במספר תוכניות שמפעיל משרד הרווחה ברחבי הארץ עמד תקצובן במגזר הערבי על למעלה מ-30% מסך התקציב, בעוד שמשקל המגזר עומד על 20% בלבד ביחס לכלל אוכלוסיית המדינה. כך למשל, מתוך 40 מועדונים לקשישים שנבנו בשנה האחרונה על ידי משרד הרווחה בעלות של 150 מיליון שקל, 21 מתוכם נבנו במגזר הערבי. "זה שינוי חברתי אמיתי", אמר הרצוג. "זה מאפשר לראשונה לקשישים במגזר הערבי לצאת מהבית". גם בתוכנית הלאומית למען נוער בסיכון, שאומצה בתקופת ממשלת אולמרט, חלקן של הרשויות הערביות שמסתייעות בה עומד על 32%.

הרצוג חשף כי אחת התוכניות החדשות שמופעלות במגזר הערבי כוללת "אימון אישי" (קואצ'ינג) לראשי רשויות. "במגזר מפחדים מבירוקרטיה ומניירת ולכן במקרים רבים הם לא פונים אלינו ולמעשה לא מנצלים זכויות שמגיעות להם", הסביר הרצוג. על פי התוכנית, עובדים סוציאליים ידריכו ראשי רשויות ומנהלי מחלקות במגזר כיצד למצות את כל הזכויות ולהשתמש בכל הכלים שמעמיד לרשותם משרד הרווחה.

דבריו של הרצוג מתיישבים עם דברים שאמר במהלך הביקור מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', לפיהם הפערים במגזר נובעים לא רק מאפליה ממושכת במשאבים אלא גם מבעיות ניהוליות וארגוניות. הרצוג הסביר עוד כי בחלק ממחלקות הרווחה במגזר הערבי לא היו אפילו מחשבים. "לא יכול להיות שבימינו לא יהיה לעובד סוציאלי מחשב לעבוד איתו", הוא הבהיר.