התאוששות השווקים הפיננסיים במחצית הראשונה של השנה החזירה לחיים גם את תעשיית קרנות הנאמנות המקומית. לאחר תקופה ארוכה של הידרדרות בגיוסים לקרנות הוותיקות (לא כולל הקרנות הכספיות) חזרו המשקיעים להאמין במנהלים בתעשייה.
באמצעות מערכת Lipper Hindsight של רויטרס נבחן בימים הקרובים את הביצועים של הקטגוריות הנבחרות בענף.
הקטגוריה הראשונה אותה בחרנו לבדוק היא הקרנות הגמישות. יש לנו חיבה מיוחדת אליהן מפני שהן לא קשורות באזיקי מדיניות השקעות מוגדרת, אלא נותנות למנהל יד חופשית לייצר ערך מוסף אמיתי למשקיעים. הקרנות האלו אמורות לשקף באופן הטוב ביותר את יכולות ניהול ההשקעות של המנהל, ואת המעוף הזה אנחנו נהנים לראות.
בגלל המאמץ המיוחד שנדרש מהמנהל בקרן הגמישה, הקטגוריה מאופיינת בדמי ניהול גבוהים יחסית, ואלו, בתורם, מעצימים את חובת ההוכחה של המנהלים כלפי המשקיעים.
מבחן התשואה מראשית השנה
הבדיקה הראשונה שביצענו היא הפשוטה ביותר: תשואת הקרנות במהלך המחצית הראשונה של השנה. הקרן המנצחת בקטגוריה הזו היא הלמן אלדובי הזדמנות ישראלי. הקרן הצליחה להניב תשואה פנומנלית של 165.8% בששת החודשים הראשונים של השנה, כשהיא מותירה את יתר הקרנות הרחק מאחור.
מבט על הרכב האחזקות של הקרן, כפי שהוא מדווח באתר המאי"ה של הבורסה, מלמד כי כ-60% מנכסיה מושקעים במניות והמירים, עם עדיפות למניות בתחום חיפושי הנפט והגז הטבעי. הצלחת החברות הישראליות בקידוח תמר 1 מוקדם יותר השנה סחפה עימה את מניות השותפות בקידוח וגם את הקרן של הלמן אלדובי, שנהנתה מפירות ההשקעה.
הצלחה נוספת של הקרן היה בזיהוי הזדמנויות בשוק האג"ח הקונצרניות. מנהלי הקרן לא חששו להשקיע בשיא המשבר באג"ח מסוג High Yield - למשל של אפריקה ישראל ואלבר. עליית השערים בשוק האג"ח תרמה אף היא רוח גבית להצלחת הקרן.
עם זאת, להצלחה יש גם מחיר, ועל תשואה משלמים בנטילת סיכון. במקרה שלנו, הסיכון נמדד על ידי בחינת סטיית התקן של הקרן, שעמדה בשנה החולפת על 18.93 - הגבוהה ביותר מבין הקרנות בקטגוריה. לשם השוואה, סטיית התקן הממוצעת בקטגוריה עמדה בתקופה זו על 9.75, כלומר פחות ממחצית הסטייה בקרן של הלמן אלדובי.
קרנות נוספות שבלטו בתשואה במחצית הראשונה של השנה הן פיא גמישה היובל ופיא גמישה קלע, שתיהן של הראל פיננסים, שהניבו תשואות של 117.3% ו-98.7%, בהתאמה.
במקום הרביעי נמצאת קרן ההשקעות של אנליסט, עם תשואה של 98.11% במחצית הראשונה. ההישג של אנליסט מתעצם כשבוחנים את היקף הנכסים המנוהל על ידי הקרן - 104.2 מיליון שקל. הסכום הזה הופך אותה לקרן השנייה בגודלה בתעשייה, שנכסיה גדולים פי 3 ויותר מאלו שמנהלת הקרן של הלמן אלדובי, לשם ההשוואה.
התשואה הגבוהה של אנליסט, חרף גודלה, שוברת את הקלישאה בשוק לפיה קיים חיסרון לגודל בניהול ההשקעות בקרנות נאמנות.
הקרן הגדולה בתעשייה, גם היא של אנליסט (גמישה), מדורגת במקום השמיני עם תשואה של 73.9%. באנליסט ממשיכים בכך את הקו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של הבית, שספגו אשתקד מהלומה כבדה בעקבות המשבר, ורשמו התאוששות מרשימה מתחילת השנה. את החמישייה הראשונה סוגרת כלל גמישה עם תשואה של 79.1%.
התעלומה הגדולה בקטגוריה שייכת לנובה סטאר. בית ההשקעות הקטן, שכבר עלה לכותרות בעבר בהזדמנויות שונות הקשורות בעיקר לקרן הממונפת שלו, הצליח להתברג למקום האחרון בטבלת התשואות למחצית הראשונה, עם תשואה שלילית של 27.5%.
זו הקרן היחידה שהצליחה להפסיד בתקופה זו. הקרן, אגב, מנהלת כ-1.1 מיליון שקל, גובה דמי ניהול של 3%, ולפי המידע העדכני באתר המאי"ה, מחזיקה היום בעיקר במק"מים לטווח של עד שלושה חודשים.
מבחן התשואה המצטברת מ-2008
בדיקה נוספת שביצענו הייתה השוואה של ביצועי הקרנות במחצית הראשונה מול תפקודן בשנת 2008 כולה. הקרנות המובילות במחצית הראשונה, במפתיע - או שלא במפתיע - לא אכלסו את המקומות הראשונים בתשואות אשתקד. ב-2008, כזכור, התשואות היו דו-ספרתיות שליליות ברובן.
הקרן הבולטת ביותר היא של בית ההשקעות MORE - היחידה שהצליחה להניב תשואה חיובית של 5.3% אשתקד. זאת, בזכות ניהול שמרני של מנהלי הקרן. הניהול השמרני הזה פגע בקרן בגל השורי של ראשית 2009, והיא הצליחה לצבור מתחילת השנה תשואה נמוכה יחסית של 6.9% בלבד לעומת 47.2% לקטגוריה כולה.
המשבר האחרון בשווקים מוגדר כאירוע חריג וכמשבר של אחת למאה שנים, ולכן הבדיקה הבאה אותה שביצענו בדקה את תשואות הקרנות משיא המשבר, באמצע ספטמבר, אז קרס בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, והשוק כולו נכנס לסחרור.
גם בבדיקה זו קרן ההזדמנות של הלמן אלדובי בולטת לחיוב, עם תשואה של 43.55% בתקופה שחלפה מאמצע ספטמבר ועד סוף המחצית הראשונה של 2009. האתגר שעומד כיום בפני מנהלי הקרן גדול הרבה יותר: לשמור על עקביות בביצועים לאורך זמן. המשימה קשה בהנחה שהמחצית השנייה תהיה קשה יותר בשווקים מאשר הראשונה. *
roee-b@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.