שש קרנות נאמנות נהדרות לטווח הארוך

בזכות ביצועים סולידיים לטווח ארוך, סטוק פיקינג נבון, שקיפות והשקעה ממושמעת

למשקיעים יש סיבה טובה להיות סקפטיים כלפי קרנות הנאמנות המנייתיות שלהם. אם אתם עומדים להיפרד מחלק גדול מהחסכונות שלכם, יש דרכים מבדרות יותר מאשר לשלם למישהו כדי שיפסיד את כספכם בשוק המניות. ובין אם מנהל התיק שלכם הפסיד 38% או 32% אשתקד - זה כאב.

מאז השיא של אוקטובר 2008 ועד מארס האחרון, מנהלי הקרנות המנייתיות הפסידו בממוצע 35% מכספי לקוחותיהם, לפי נתוני מורנינגסטאר. בזמן הזה, 285 מיליארד דולרים ברחו מהקרנות המנייתיות, וחלק מהם פספס את העליות המרשימות של 2009.

בארונ'ס בחר שש קרנות נאמנות שנראות כהשקעה נהדרת לטווח הארוך. הן נבחרו על בסיס ביצועים סולידיים לטווח הארוך, שקיפות, סטוק פיקינג נבון ומשמעת בהשקעות, שעזרה להן לדלג על אופנות. אלו לא הקרנות היחידות שמתאימות להשקעה, אבל רק אלו עומדות בקריטריונים שלנו.

להתעורר עם T. Rowe Price

"השווקים המתעוררים צומחים מהר יותר מהשווקים המפותחים, והפער הזה ילך ויתרחב", אומר גונזלו פנגארו, מנהל הקרן T. Rowe Price Emerging Markets Stock (סימול: PRMSX). זה לא עזר לכלכלות הצעירות האלה בשלהי 2008, כשהמניות שלהן נפגעו קשה במיוחד. הקרן של פנגארו, שמנהלת 3.4 מיליארד דולר, איבדה אז 60.5%, אולם הוסיפה מראשית השנה 40.6%. עם זאת, התשואה הממוצעת החמש-שנתית שלה מכובדת מאוד: 12.63%.

פנגארו מצפה לתוצאות חזקות גם בהמשך השנה. "זו עדיין הזדמנות אטרקטיבית למשקיעי טווח ארוך", הוא אומר, והאתגר מבחינתו הוא לבחור את השווקים המתעוררים הנכונים. התיק שלו מושקע כרגע באסיה ללא יפן (44.6%), באמריקה הלטינית (29.1%) ובשאר העולם, כולל אירופה וצפון אמריקה.

החשיפה הגבוהה ביותר באסיה היא לסין והונג קונג (22.5), שם מצפים לצמיחה של 8% בתמ"ג, בסיועה של חבילת התמרוץ הממשלתית. האחזקה הגדולה ביותר של פנגארו היא Beijing Enterprises Holdings (סימול בהונג קונג: 392), חברת גז שצפויה לגדול ב-20% לשנה בעתיד הנראה לעין.

9% מנכסי הקרן מושקעים בהודו, שם פנגארו אוהב במיוחד את בנק המשכנתאות HDFC Bank (סימול: HDB). למה מישהו בכלל ירצה חשיפה למשכנתאות? כי בהודו "מחסור גדול מאוד בבתים, והריבית על המשכנתאות הולכת ויורדת, ו-HDFC היא מובילת שוק".

ברזיל היא המדינה השנייה בגודלה באחזקותיו (18%), כשהפייבוריטית היא חברת הנפט הלאומית Petrobras (סימול: PZE ). רוסיה הכי פחות מרגשת אותו, והוא חשוף אליה בגלל קומץ חברות טובות, כולל קמעונאית המזון Magnit (סימול ברוסיה: MGNT), שמגדילה את תזרים המזומנים שלה ב-40% לשנה.

ברוס ברקוביץ' הולך עם התקציבים של אובאמה

זו קרן מעורבת, שמתמחה במניות בעלות שווי שוק גבוה. היא שרדה את בועת הטכנולוגיה על ידי הימנעות מהסקטור, אולם הפעם ברקוביץ' לא היה מספיק מהיר, והקרן (סימול: FAIRX) איבדה 29.7% בשנה שעברה (כן, זה טוב יותר מההפסד הממוצע של 37.5%). עם זאת, בעשור האחרון הקרן הניבה 11.9% בממוצע לשנה, משאירה הרחק מאחוריה את ה-S&P 500.

השנה המשקיעים חזרו להפקיד בקרן, בעקבות תשואה של 16.2%. ומאחר והכסף הפרטי שלו ושל משפחתו מושקע בקרן, ברקוביץ' יכול בהחלט לחוש בכאב או בסיפוק מביצועיה.

הפילוסופיה של ברקוביץ' בניהול הקרן, שנכסיה עומדים על 8.6 מיליארד דולר, היא לקנות מניות ואג"ח של חברות טובות, עם תזרים מזומנים גדול והנהלות חזקות. "אג"ח עשויות להיות המניות החדשות", הוא אומר. ברקוביץ' קנה אג"ח של חברת השכרת הרכב הרץ, לפדיון ב-2014 ובתשואה של יותר מ-20%. עם תשואות כאלה, מי צריך להשקיע במניות? הוא תוהה.

אולם הוא כן קונה מניות, וכרגע יש לו כמה סקטורים אהובים, בהם "מחירי המניות הוכו בהשוואה למזומנים שהן מייצרות, בגלל תשוקתו של הנשיא אובאמה לחתוך שניים מסעיפי התקציב הגדולים ביותר: בריאות והגנה".

הבחירות שלו הן WellCare Health Plans (סימול: WGC), בואינג Northrop Grumman (סימול: NOC ) ו-Spirit AerosSystems (סימול: SPR). "הן ייצרו והרוויחו, אולם מתומחרות לפי עתיד מצטמצם, בהתבסס על הרטוריקה הנשיאותית", אומר ברקוביץ'.

הקרן הממושמעת של Dodge & Cox

2008 לא הייתה שנת המזל של קרן Dodge & Cox Stock (סימול: DODGX), שאיבדה 43.3%, מסיימת אחרי 90% מהקרנות בקטגוריה שלה - קרנות ערך המשקיעות בחברות בעלות שווי שוק גדול. זה היה פלופ לא אופייני לקרן ה"קנה והחזק" הזו, שמתגאה בביצועיה לטווח הארוך. כך, התשואה השנתית הממוצעת שלה לעשר שנים, 3.16%, עוקפת 95% מהקרנות בקטגוריה.

עם זאת, אחד ממנהלי ההשקעות הבכירים בקרן ומנהל ההשקעות הראשי שלה, צ'ארלס פוהל, אומר שהחברה נשארה "מאוד כנה ונאמנה לתהליך ששירת אותנו היטב עשורים", הוא מוסיף. התהליך הזה מתחיל במחקר פונדמנטלי קפדני, רובו מבוצע על ידי 24 האנליסטים של החברה. ברגע שרעיון השקעה מתגבש הוא עובר חמש ועדות.

Dodge & Cox שונה בדברים נוספים, שמאפיינים אותה מאז שהשיקה את הקרן הראשונה שלה ב-1931. היא לא מעסיקה אנשי מכירות ואינה מפרסמת. ובסתיו שעבר, כשהחל משבר האשראי, הקרן שכרה כמה אנליסטים כדי שיאתרו בתיק שלה מניות שצפויות להיתקל בקשיי נזילות, וכך ניצלה מירידת הערך של ג'נרל מוטורס , אולם לא של AIG. הקרן מחזיקה בכ-80 מניות, כולל שמות כמו פייזר (סימול: PFE ), וול מארט (סימול: WMT ), ופוהל מאמין שיש להן לאן לצמוח.

הקרן של הוייצים

"אנחנו מנסים לקנות חברות טובות וצומחות, שמייצרות מזומנים, מנוהלות על ידי אנשים שאנחנו סומכים עליהם - ואנחנו מנסים לקנות אותן בדיסקאונט", אומר וולי וייץ, מנהל שותף בקרן Weitz Partners Value Fund (סימול: WPVLX).

זה עבד הרבה יותר טוב השנה מאשר בשנה שעברה: מראשית השנה הקרן הוסיפה 11.6% אחרי הפסד של 38.1% אשתקד. גם נכסיה התכווצו מאוד, מכמעט 3 מיליארד דולר ב-2004 לכ-500 מיליון דולר כעת. 2008, אגב, הייתה יכולה להיות הרבה יותר גרועה אלמלא היו נפטרים בזמן מהאחזקות ב-AIG, פרדי מק (סימול: FRE) ופאני מיי (סימול: FNM ) באמצע השנה.

למרות שתשואות השנה טובות, ראשי הקרן, וייץ ועמיתו בראדלי הינטון, מנסים לא להיתלות בהם. וייץ מודה שהפירעונות מטרידים אותו, ושהוא לוקח אותם אישית.

גישת ההשקעות הממושמעת שלהם, שכוללת השקעת זמן רב בניתוח מאזני חברות, משתלמת לטווח הארוך. התשואה השנתית הממוצעת של החברה ל-10 שנים היא 1.14%, מכה את הבנצ'מרק וממצבת את הקרן ברבעון העליון של הקטגוריה שלה.

וייץ והינטון מקדישים תשומת לב רבה לתזרים המזומנים החופשי, כי "הוא באמת תומך בערך של החברה". אחזקות הקרן כוללת את מניות B של ברקשייר האת'ווי (סימול: BRK.B ), שירדו כ-14% מראשית השנה, וב-Redwood Trust (סימול: RWT), חברת נדל"ן שעלתה קלות. "במידה רבה, יש לנו יותר חברות שמנוהלות על ידי אנשים שאנחנו באמת סומכים אליהם ושמנהלים היטב את הנזילות שלה, מאשר בשנה שעברה", אומר וייץ.

קרן קונטרה של פידליטי נפתחת מחדש

אחד הדברים הטובים בשנה גרועה הוא שקרנות מבוקשות נפתחות מחדש למשקיעים. אחת מהן היא Fidelity Contra Fund, שמדצמבר מקבלת בברכה כסף חדש. מנהל הקרן, וויליאם דאנוף, אסף לעצמו היסטוריית ביצועים מצוינת, ומאז שהוא מנהל את קרן Contra (סימול: FCNTX), מספטמבר 1990, התשואה השנתית הממוצעת שלה היא 12.15% לעומת 8.12% ל-S&P 500.

פילוסופיית ההשקעות שלו ישירה ולא פשוטה ליישום. הוא מחפש חברות עם יתרון תחרותי בר קיימא, נתח שוק צומח ותשואות מצוינות באופן עקבי. "אני מאמין שמחירי המניות עוקבים אחרי רווחיהן לאורך זמן", הוא אומר.

הקרן, שמנהלת כ-52 מיליארד דולר, לא גדולה כפי שהייתה בעבר, בגלל פדיונות של משקיעים והירידות בשוק. אבל היא עדיין כבדה מאוד, ומחזיקה במניות ענק כמו קוקה קולה , וולס פארגו (סימול: WFC ), אפל (סימול: AAPL ) ואקסון-מוביל (סימול: XOM ). בסך הכול, היא מחזיקה בכ-300 מניות מגוונות.

2008 לא הייתה פשוטה לקרן, והיא איבדה 37.2% - אך עקפה 80% מהקרנות בקטגוריה שלה - עדות ליכולת בחירת המניות של דאנוף. בשנתיים האחרונות הוא אימץ גישה דפנסיבית ונתן משקל יתר לחברות מתחום הבריאות, כמו Genentech (סימול: DNA ) ו-Gilead Sciences (סימול: GILD ).

מתחילת השנה הוא מפגר מעט אחרי השוק אולם זה לא מטריד אותו. "80% מההצלחה היא פשוט להופיע", הוא מצטט בתגובה את וודי אלן. "ככל שאתה מופיע יותר יש לך יותר הזדמנויות. אז אני וודי אלן. אני מופיע".

הסוד: טווח ארוך, ותק, מחקר ודיבידנדים

עוד כוכבת היא הקרן American Funds Capital World Growth & Income (סימול: CWGIX). ב-2008 אורה הועם והיא איבדה 38.4%. "הקרן ממוקדמת בחברות שמשלמות דיבידנדים באופן עקבי", אומר דייל האנקס, סגן נשיא ב-Capital Research & Management, שמנהלת את הקרנות, וידועה כקבוצת מחקר גלובלית חזקה.

הקרן הוסיפה 7% מראשית השנה, ירדה 4.75% בממוצע שלוש השנים האחרונות, אך עלתה 4.14% בממוצע חמש שנתי. היא מנהלת 66.9 מיליארד דולר ונהנתה מתשואות דו-ספרתיות בשנים 2003-2007. "האוריינטציה של הקרן היא לטווח ארוך מאוד", אומר האנקס, וממליץ על אחזקה של שלוש שנים ומעלה בקרן. גם מנהליה עובדים בה זמן רב, והוותק הממוצע שלהם הוא 20 שנה ומעלה. יועצי הקרן לא מוכנים להמליץ על מניות, אולם האנקס אומר שהוא רואה את הדיבידנדים הגדולים ביותר, לאורך זמן, דווקא מחוץ לארה"ב.