בזמן שבבית הלבן שוקלים לא להאריך את כהונתו של בן ברננקי לאחר שזו תגיע לסיומה ב-31 בינואר 2010, נראה כי המשקיעים ברחבי העולם מרוצים מאוד מתפקודו של יו"ר הפדרל ריזרב, כך שהחלפתו עלולה להתקבל בעין לא יפה מצד המשקיעים.
לפי סקר שערכה סוכנות בלומברג, 75% מהמשקיעים ברחבי העולם אוהדים את ברננקי ומייחסים לו את ניצני ההתאוששות הכלכלית. רוב המשקיעים היו רוצים לראות את ברננקי מכהן כיו"ר ה'פד' למשך 4 שנים נוספות. כמו כן, 61% מהמשקיעים מסרו כי הכלכלה העולמית מתייצבת וכי מצבה של המערכת הבנקאית האמריקנית טוב יותר. באשר לריבית במשק האמריקני, מרבית המשקיעים לא צופים כל שינוי בריבית ב-6 החודשים הקרובים, אולם הם מעריכים כי בטווח הארוך הריבית תעלה.
"הוא הטוב ביותר, אולי אפילו בכל העולם", אומר אחד ממנהלי ההשקעות מהונג קונג שהשתתף בסקר. המשקיעים בסקר העניקו לברננקי ציון גבוה יותר מזה שקיבלו נגידים אחרים בעולם, כולל נגיד הבנק המרכזי האירופי ז'אן קלוד טרישה.
ברננקי בן ה-55 זקוק לכל תמיכה בתקופה זו. הנשיא אובמה שוקל להחליפו בינואר, בין היתר בשל שיקולים פוליטיים (ברננקי מונה על ידי הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הרפובליקני). כמו כן, ברננקי ניצב בפני ביקורת מצד הקונגרס ובייחוד מכיוונם של הסנאטורים כריסטופר דוד (יו"ר ועדת הבנקאות בסנאט) וריצ'רד שלבי. מדובר בעובדה בעלת חשיבות כיוון שהסנאט יידרש לאשר כהונה נוספת של ברננקי בבוא העת. ברננקי החל אתמול (ג') את עדותו בקונגרס, שתימשך גם היום, בה הוא נדרש להסביר את ההתערבות חסרת התקדים של ה'פד' בשווקים בשנתיים האחרונות ולפרט כיצד מתכוון ה'פד' להפסיק את המדיניות המוניטרית המרחיבה.
מתחילת המשבר נקט גם ברננקי במדיניות אגרסיבית למדי. ברננקי כתב את עבודת הדוקטורט שלו על המשבר הכלכלי הגדול של שנות ה-30, וטען כי במצב של מחנק אשראי ומשבר נזילות יש להציף את המערכת הפיננסית בכספים. הוא השתמש בתיאור המסוק הפורסם, כלומר להשליך על הבנקים כספים ממסוק. באופן אירוני למדי, הגורל זימן לברננקי הזדמנות לבחון את התיאוריה שלו. מאז פרוץ משבר האשראי חתך ברננקי את הריבית מרמה של 5.25% לרמה של 0%-0.25% כיום, ובמקביל הזרים כטריליון דולר למערכת הפיננסים במטרה לפתור את מצוקת האשראי.
הבעת התמיכה של המשקיעים בברננקי עשויה להשפיע על ההחלטה אם להאריך את כהונתו או לא. "אם הוא לא ימשיך לכהונה נוספת, לדבר יהיו השלכות משמעותיות וחמורות על שוקי המניות ועל הכלכלה", מזהיר אחד מהמשתתפים בסקר.
תמיכה נוספת בברננקי הגיע אמש מכיוונו של מרטין פלדסטין, פרופסור לכלכלה בעל שם בארה"ב העומד גם בראש הרשות הלאומית למחקר כלכלי. פלדסטין אמר כי ברננקי "עשה עבודה טובה מאוד ואני חושב שהוא צריך להמשיך לכהונה נוספת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.