הראלי החד במניות גורם לפחות למשקיע מפורסם אחד להסס. ג'רמי גרנת'ם, אסטרטג ההשקעות הראשי של חברות ניהול ההשקעות למוסדיים, GMO ואחד משלושת מייסדיה. נזכיר גרנת'ם עודד את המשקיעים לקחת יותר סיכון כאשר ה-S&P 500 החליק מתחת ל-700 נקודות בראשית מארס. באותה נקודת זמן הוא העריך שהשווי ההוגן של המדד הוא בכ-900 נקודות.
חמישה חודשים מאוחר יותר, נראה שהבנצ'מרק של השוק האמריקני בדרך ל-1,000 נקודות, ועכשיו יש לגרנת'ם המלצת השקעה חדשה: הורידו קצת כסף מהשולחן והבטיחו שמה שנשאר במניות אמריקניות מחויב לחברות האיכותיות ביותר.
"לא היה כל כך קל לחזור לשוק כשהוא היה מפחיד, אבל רובנו ידענו שצריך להגדיל את הנוכחות שם", גרנת'ם כתב בדו"ח הרבעוני ללקוחות GMO שפורסם לפני ימים אחדים. "היום? קשה לקבל השראה כשהשוק נמצא בשווי ההוגן שלו".
מה זו איכות?
המניות עשו דרך ארוכה ומהירה מאוד, אומר גרנת'ם, אולם הזינוק האחרון של השוק הוא במקרה הטוב ספקולטיבי, ולא צפוי שיישא את המשקיעים עוד מרחק רב. "לאור הערכתנו שמחכות לנו שבע שנים רזות, אנחנו ממליצים להוריד מעט סיכון מהשולחן", כתב גרנת'ם. זה כולל דילול האחזקה במניות עד שה-S&P יחזור בחזרה לשוויו ההוגן, שלדעת גרנת'ם נמצא באזור ה-880 נקודות.
הראלי הספקולטיבי, הוא מוסיף, נגע לחברות מאיכות נמוכה יחסית, ואת המחיר שילמו חברות הבלו-צ'יפ האמריקניות. כך שהשוורים הוטעו - "כנראה על בסיס תקוות לא ריאליות להתאוששות כלכלית חזקה ובת קיימא", הוא אומר.
גרנת'ם צופה התאוששות קלה יותר - ולא לפני סוף השנה הנוכחית או ראשית השנה הבאה. הוא מעדיף חברות איכותיות, כאלה שיכולות לספק רווחיות ושפחות זקוקות לשוקי ההון כדי להצליח.
סין תגיע לטירוף
גרנת'ם חוזר שוב על הטיעון השורי המוכר שלו לגבי השווקים המתעוררים, עם חריג אחד משמועתי: סין. האנליסטים של GMO מודאגים מסין, והגיעו למסקנה שכלכלתה "לא מאוזנת באופן מסוכן, ובסבירות גבוהה תגיע לטירוף ברבעונים הקרובים ותתפוס את המשקיעים עם המכנסים למטה", אומר גרנת'ם.
ההשקעה בשאר השווקים המתעוררים תהיה מוצלחת יותר, להערכתו. "מניות בשווקים המתעוררים, כמו כל רכיבי הנכסים המסוכנים, נמצאות מעט בתמחור יתר", הוא כתב, אך הוסיף שיש סבירות גבוהה שמחיריהן יישמרו ואף יעלו.
יחסיות היא מילת המפתח בתחזית של גרנת'ם. בניגוד לשחקנים בשוק, שצופים התאוששות בצורת V חדה, התחזית שלו הרבה יותר מאופקת. "סביר מאוד שנראה צמיחה נמוכה יותר במשך כמה שנים", הוא טוען. זאת, בהשפעת המחיקות של הלוואות רעות, צרכנים שארנקם קפוץ, וממציאות שבה היצע המשאבים הנחוצים, כמו נפט, מתכות ומזון, יהיה מוגבל.
הסיבה היא צמיחת האוכלוסיה מול המשאבים, שהולכים והופכים לנדירים יותר. "אנחנו חייבים להכין את עצמנו לגלים של מחירי משאבים יקרים יותר ולתקופות של מחסור שלא חווינו אלא במלחמות. הכול בעולם ההשקעות - ומחוצה לו - יושפע מזה".
כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2009
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.