הנקסט קילר אפ (סטור) וגם זה שאחריו

החלק הראשון של הכותרת לטור הזה עלה בראשי בדרך חזרה מה- 3gsm בברצלונה לפני מספר חודשים. אם הייתי צריך להצביע על כמה ממוקדי הבאזז בתערוכה, זה היה אחד מהם (כמו גם מסכי המגע והטאפאס ברים).

באותה תקופה סערו הרוחות סביב הצלחתה של חנות האפליקציות של אפל והחנות המתוכננת של נוקיה. כולם דקלמו כמה הורדות היו בשבוע הראשון של האפ-סטור וכמה כסף עשו מפתחי האפליקציות שהגיעו לטופ 10. בשבוע שעבר נחצה קו ה-1.5 מיליארד הורדות (של אפליקציות מחנות אפ-סטור), מרביתן בתחומי המשחקים והבידור (בסך-הכול הועלו עד היום לחנות 65 אלף אפליקציות שונות, ובכל יום מוגשות מאות בקשות לאפליקציות חדשות).

המספרים האלו לא הרשימו את Google. בכיר בחברה אמר השבוע כי האפ-סטור למיניהן אינן משקפות את העתיד של תעשיית הסלולר.

לדבריו, אפילו ל-Google אין מספיק כסף כדי לפתח ולהתאים אפליקציות לכל מכשירי הקצה השונים ולפלטפורמות המגוונות (אייפון, אנדרואיד, ג'אווה, בלקברי, פאלם וכו'), ולכן הפתרון הוא לעבור לדפדפנים רבי-עוצמה, שיאפשרו לנו בעתיד לצרוך את כל התכנים והיישומים שמציעות האפליקציות באמצעות הדפדפן. למר Google יש אמנם אינטרס שהפלטפורמה ליישומים ולתכנים תהיה האינטרנט ולא אפליקציות להורדה (הוא יתפרנס מזה), אבל זה לא אומר שהוא טועה.

בואו ניזכר בשוק האינטרנט של תחילת העשור וסוף העשור הקודם. אנשים הורידו אפליקציות כמו משוגעים והדסקטופ היה עמוס בכל טוב. אפליקציות שמציפות תכנים ומתריעות ומחשבות ומקפיצות ומקשרות וכו'. אתרים ואינדקסים של תוכנות להורדה כמו CNET ו-2cows פרחו, והעתיד נראה כמו משהו שאפשר להוריד מעבר לפינה.

אבל אז הדפדפן השתכלל, פתאום אפשר היה לעשות באתר אינטרנט את מה שקודם ניתן היה לעשות רק באפליקציה שהורדת למחשב. קיבלנו פלאש ואג'קס וג'אווה סקריפטים ו-dhtml, ופחות בער לנו להוריד אפליקציות. הכול היה וובי. המייל, ההתרעות, וחלק מהמשחקים.

האם זה מה שיקרה גם בסלולר? סביר להניח שכן. למה להוריד אפליקציה אם אפשר לגלוש לאתר אינטרנט באמצעות הטלפון הסלולרי ולקבל אותם חוויה ותוכן שחיפשנו בלי להוריד שום דבר לטלפון? בלי לסתום את הדסקטופ במיליוני אייקונים? דרך אגב, למרבית הטלפונים היום אין דסקטופ באמת - האפליקציות שאנחנו מורידים מתחבאות בספרייה שרובנו לא יודעים היכן היא נמצאת, ולכן אנחנו בקושי משתמשים בהן.

לפני כשנה וחצי השתתפתי בכנס בנושא של אפליקציות ויישומים בסלולר. באותה תקופה הייתי נחרץ יותר לגבי אפליקציות: טענתי שהן מתאימות ל-B2B ושרוב האנשים לא יורידו אותן למכשירים (מהסיבה שלא היו כמעט אפליקציות B2C ולא היה דסקטופ במכשירים שבו אפשר לשמור את מעט האפלקיציות שכן היו). זה היה לפני יותר משנה. בינתיים, הגיעו האייפון והסמסונג טאץ' והאנדרואיד, ושינו את התמונה. פתאום יש לנו מקום לאפליקציות על הטלפון, הרבה אפליקציות להורדה, ואנשים גם מורידים (מזכיר לכם את ה-1.5 מיליארד לעיל).

אז מה יהיה הלאה? קודם כול נוריד אפליקציות. בשנה הקרובה ימכרו לנו המון מכשירי אייפון ואנדרואיד, שרבים מאיתנו יורידו אליהם אפליקציות. רובן חינמיות. אבל יקרה עוד משהו, יותר חשוב. נגלוש הרבה יותר באינטרנט (מהסלולרי). חוויית הגלישה באינטרנט באמצעות מכשירים עם מסך גדול ודפדפנים מתקדמים טובה בהרבה מזו שאנו מכירים היום בסלולר. בארה"ב ה-iPhone היה הקטליזטור העיקרי לגלישה בסלולרי, ועל אף שבישראל כבר גולשים מאות אלפי אנשים מדי יום באינטרנט באמצעות הסלולרי שלהם, המספר ילך ויגדל עקב חדירתם של המכשירים המתקדמים.

ומה יקרה אחר-כך? הטלפונים והדפדפנים ישתכללו. אתרי האינטרנט הסלולרי יאפשרו יישומים מורכבים יותר, ואנחנו נגלוש הרבה יותר. כנראה, נוריד פחות אפליקציות. כמו שקרה עם המחשבים והאינטרנט לפני 10 שנים.

האפליקציות שכן נוריד יהיו מעטות ושוב יקראו להן... קילר אפ. *

הכותב הוא מנכ"ל אתר תפוז