BDI: "יציבות במוסר התשלומים מצביעה על הקלה במחנק האשראי"

כך מציינים כלכלני BDICoface לאחר שבמדד הסיכון שמפרסמת החברה נרשמה הטבה בחודש יולי, המדד עלה ל-6.19 נק' בחודש יולי לעומת 6.3 נק' בחודש יוני ■ בכ-41% מהענפים נרשמה הרעה במוסר התשלומים

BdiCoface פירסמה היום את נתוני מוסר התשלומים לספקים בחודש יולי. מן הנתונים עולה כי בחודש החולף נרשמה יציבות בימי הפיגורים במשק הישראלי ביחס לחודש שעבר, כך שמספר ימי הפיגורים במשק נותר על 12 (זאת בעקבות הרעה של יומיים בחודש יוני). עם זאת, מספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה על-ידי הספקים עלה ביום אחד ועמד החודש על 92 ימים.

בכ-41% מהענפים (12 מתוך 29 ענפים שנבדקו) נרשמה הרעה במוסר התשלומים בחודש החולף, 24% (7 ענפים) שמרו על יציבות ביחס לחודש הקודם. היציבות במוסר התשלומים ובימי האשראי, מצביעה על הקלה מסוימת ב"מחנק האשראי" - מרבית העסקים אינם מגדילים את ימי האשראי והספקים מצליחים בכל זאת להגיע לתזרים מזומנים תקין.

בין הענפים בהם מספר ימי הפיגור נמוך במיוחד מוביל גם החודש ענף ייצור וסיטונאות כימיקלים ותרופות עם 4 ימי פיגור בלבד (הרעה של יום אחד בהשוואה ליוני). הענף בו מוסר התשלומים היה הנמוך ביותר בחודש יולי היה גם החודש ענף סיטונאות קרמיקה וכלים סניטריים, בו עמד ממוצע ימי הפיגור על 24, לאחר ששמר על יציבות ביחס לחודש הקודם. ענף אחז בחודש הנוכחי במספר ימי האשראי בפועל הגבוהים ביותר מבין הענפים הנבדקים (134 ימים).

במקום השני בדרוג הענפים בהם מוסר התשלומים הוא הנמוך ביותר החודש דורג ענף המסעדות ובתי הקפה עם ממוצע ימי פיגור אשר עמד החודש על 23, הרעה של יומיים ביחס לחודש יוני.

הענף בו מספר ימי האשראי אשר ניתנו בפועל לחברות על-ידי הספקים הינו הנמוך ביותר היה בחודש יולי, בדומה לחודש הקודם, ענף בתי התוכנה וההייטק, עם 80 ימי אשראי בפועל, זאת למרות הרעה של 3 ימי פיגור בענף, בהשוואה לחודש הקודם.

הטבה במדד הסיכון

במקביל, פירסמה היום החברה את מדד הסיכון המשולב לפיו הסיכון העסקי של החברות במשק עמד בחודש יולי על רמה של 6.19, הטבה לעומת חודש יוני בו עמד מדד הסיכון על 6.30. כלכלני BdiCoface מציינים כי על אף השיפור, הסיכון העסקי של החברות והעסקים במשק עדיין גבוה מן הממוצע, גם בהשוואה ליולי אשתקד אז עמד מדד הסיכון העסקי של המשק על 5.81. עם זאת ניתן לראות כי, בשלושת החודשים האחרונים חל שיפור קל בסיכון החברות. מגמה זו, מצביעה על בלימה בהשפעת המשבר הפיננסי העולמי על החברות בישראל.

על-פי נתוני BdiCoface כ-21.9% מהחברות והעסקים דורגו ברמות הסיכון הגבוהות והמסוכנות (דירוגי סיכון 9 ו-10), ירידה בהשוואה לחודש שעבר (23.4%). לחברות ועסקים אלה בעיות קשות בתזרים המזומנים, חשבון או חשבונות מוגבלים בבנק ישראל, דיווחים חוזרים ונשנים על שיקים חוזרים, ירידות חדות בהכנסות או ברווחיות, או מעברים חדים וקיצוניים מרווח להפסד. רמת הקשיים של חברות ועסקים אלו, על-פי הניסיון שצברו כלכלני BdiCoface, היא גבוהה באופן המאיים על המשך פעילותם בטווח של השנה עד השנתיים הקרובות.

ענף הכימיקלים מוביל את רשימת הענפים החזקים והבטוחים גם החודש. סיכונו העסקי של הענף עמד על 5.43 .ענף הנייר והקרטון הגיע למקום השני ברשימת הענפים החזקים והבטוחים ביותר, ולמקום השלישי הגיע ענף תעשיית הקוסמטיקה עם מדד סיכון של 5.67, לאחר שרשם הטבה ניכרת ביחס לחודש הקודם (6.24).

דירוגו העסקי של ענף התיירות ובתי המלון ממשיך לעלות והוא הגיע החודש למקום הראשון בדירוג הענפים החלשים והמסוכנים, דירוגו העסקי של הענף עמד החודש על 7.31.
ענף המסעדות ובתי הקפה רשם הטבה קלה החודש ודורג במקום השני ברשימת הענפים המסוכנים ביותר סיכונו העסקי של הענף עמד על 7.21 (לעומת 7.30 בחודש יוני).