בזירת המט"ח המקומית, הדולר והאירו נחלשו היום מול השקל, וזאת בניגוד למגמה בעולם. בשוק המקומי ממתינים בדריכות להחלטת הריבית של בנק ישראל הערב, שצפויה לחשוף את המדיניות המוניטרית של בנק ישראל להמשך.
שערו היציג של המטבע האמריקני נחלש היום בכ-0.4% ונקבע ב-3.804 שקלים, ושערו היציג של האירו נחלש בכ-0.3% ונקבע ב-5.44 שקלים. בשוק המט"ח העולמי התמונה נראית קצת אחרת: האירו נחלש מול הדולר ב-0.1% ל-1.432 דולר, והליש"ט נחלשת באותו שיעור ל-1.645 דולר.
לאחר קביעת השערים היציגים, הדולר עבר לעלייה מול השקל של כ-0.2%, על רקע רכישות דולרים של בנק ישראל, שרכש היום 60-70 מיליון דולר, וזאת בהמשך לרכישה של 250-300 מיליון דולר בשבוע שעבר. פעיל בשוק אמר היום ל"גלובס", כי "עושה רושם שפישר סימן באופן לא פומבי את רף ה-3.8 שקלים כרף תחתון לדולר".
בנק ישראל יכריז הערב על גובה הריבית לחודש ספטמבר. למרות נתוני האינפלציה והצמיחה שפורסמו לאחרונה ואשר לוחצים על הנגיד סטנלי פישר להעלות את הריבית, ההערכה בשוק היא כי פישר ימתין החודש עם העלאת הריבית. חלק מהגופים בשוק מעריכים כי פישר יעלה את הריבית ב-0.25% בחודש הבא בשל התגברות הלחצים האינפלציוניים.
החלטת הריבית הערב לא תהיה פשוטה. מצד אחד, האינפלציה חורגת מתחום היעד של בנק ישראל ויש הקוראים להעלות את הריבית כדי לרסנה. מנגד, העלאת הריבית עלולה להביא לתיסוף בשקל בניגוד גמור לניסיונותיו של בנק ישראל לשמור על שקל חלש יחסית כדי לתמוך בייצוא. בינתיים, פישר עצמו אינו מתבשם מסימני ההתאוששות האחרונים. בסוף השבוע הוא אמר בכנס הכלכלי של ה'פד' בארה"ב, כי "למרות סימני ההתאוששות המעודדים, עדיין מוקדם להכריז על קץ המשבר הכלכלי".
כלכלנים בכירים בשוק ההון מסרו ל"גלובס" כי "יש הבדל תהומי בין מה שפישר צריך לעשות, לבין מה שפישר אכן יעשה. הוא צריך להעלות ריבית אך לא בטוח שזה מה שיעשה". המחלוקת בשוק לגבי החלטת הריבית הערב אכן חריפה, כאשר בשוק לא פוסלים העלאת הריבית ב-0.25% כבר היום או שימוש בחלופה אחרת: העלאת הריבית על פיקדונות הבנקים המסחריים בבנק ישראל. העלאה כזו תגדיל את היקף ההפקדות של הבנקים בבנק ישראל ובכך את הספיגה של הנזילות מהשוק. הדבר גם יאותת לשוק שבנק ישראל מודע לכך שצריך לעשות משהו עם הררי הכסף הנזיל ההולכים ונערמים אך זאת, מבלי להשפיע על ריבית הפריים, המוטלת על חלק לא קטן מההלוואות הקיימות למשקי בית. מהלך כזה גם לא ישפיע על שער החליפין של השקל. כלכלן בכיר אמר: "ייתכן שפישר מאותת על העלאת ריבית".
אפשרות אחרת היא שבנק ישראל ימכור בחזרה את 18 מיליארד השקלים באג"ח מדינה צמודים ושקלים שרכש במסגרת תוכנית רכישות האג''ח. הדבר עשוי לצמצם את כמות הכסף בשוק וזאת מבלי להשפיע על הלוואות קיימות שצמודות לפריים, תוך איתות לשוק שבנק ישראל מטפל בבעיה.
ויש גם אפשרות שלישית: להותיר את הריבית על כנה אך לכתוב בצורה מפורשת, כפי שכבר נעשה בעבר, כי "בנק ישראל לא יהסס לעלות את הריבית" בסוף הודעת הריבית. אם מדובר במשחק של ציפיות, משחק כזה יכול לעשות את העבודה בצורה יעילה מאוד.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.