"עברנו את שיא המשבר; הגרוע מכל כבר מאחורינו ובקרוב נשנה את תחזית הצמיחה כלפי מעלה". מילים אלה יוצאות מפיו של נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בראיון שהעניק ל"ידיעות אחרונות". פישר, אשר העלה מוקדם יותר השבוע את הריבית במשק ב-0.25% ל-0.75% והפך בכך לבנק המרכזי הראשון בעולם שהעלה ריבית, הוסיף כי "אני לא פוסל העלאה נוספת של הריבית עד סוף שנה".
דבריו של פישר מגיעים לאחר תקופה בה יצאו נתונים כלכליים מעודדים למדי על המשק הישראלי. המשק חזר לצמוח ברבעון השני ב-1% לאחר צמיחה שלילית בשני הרבעונים הקודמים, ובכך הסתיים המיתון. הראלי בבורסה וההתאוששות בחו"ל מחזקים גם כן את ההערכות כי ההתאוששות בכלכלת ישראל כבר יצאה לדרך.
הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ולאומי, כבר העלו את תחזית הצמיחה לשנים 2009-2010, וכך עשה גם בנק ההשקעות הזר מריל לינץ'. נזכיר כי לפי הנתונים הרשמיים של בנק ישראל, המשק צפוי להתכווץ השנה ב-1.5%, אולם לפי ההערכות בקרב הגופים הפיננסים המובילים, הצמיחה השלילית צפויה להיות מתונה הרבה יותר ובנק לאומי מעריך אף שהצמיחה תסתכם ב-0%, כלומר לא תהיה שלילית השנה.
אחד הנושאים הבוערים בבנק ישראל הוא שערו של השקל מול הדולר, שכן התחזקות השקל מאיימת לפגוע בייצוא ועלולה לדכא את ההתאוששות הכלכלית. בהקשר זה אמר פישר, כי הבנק ימשיך להתערב בשוק "עד שנגיע למסקנה ששוק המט"ח חזר לתפקוד נורמלי".
מאז הפסיק בנק ישראל את רכישות המט"ח הקבועות בסך 100 מיליון דולר מדי יום באמצע החודש, הוא התערב מספר פעמים בשוק באופן לא שקוף. ל"גלובס" נודע כי בשבוע האחרון החל בנק ישראל לרכוש דולרים בכל פעם שהדולר ירד מ-3.8 שקלים, וליתר דיוק ניתן לומר כי הרכישות החלו בסביבות שער של 3.785 שקלים.
"אני לא נלחם בדולר ואין לי כוונה נסתרת להגן על איזשהו שער חליפין קבוע של השקל מול הדולר", מדגיש פישר. "בנק מרכזי שניסה לקבע שער כזה נכנס לצרות צרורות. אני מאמין בשוק החופשי אך לא אמונה עיוורת. מדי פעם השוק טועה ואז חובה עלינו להתערב, אם כי ההתערבות שלנו תהיה בעתיד יותר ויותר נדירה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.