התאוששות? לא בשוק העבודה. סקר שערך מכון
גיאוקרטוגרפיה עבור "גלובס" ומשרד עוה"ד אריאל שמר ושות' המתמחה בדיני עבודה, מצביע על המשך הפסימיות בשוק התעסוקה: 82% מהנסקרים סבורים שהמשק הישראלי עדיין לא נחלץ מהמשבר הכלכלי, ו-54% מאמינים שהמצב הכלכלי נעשה גרוע אף יותר; 42% בטוחים שלא ניתן למצוא היום עבודה חדשה בתנאים טובים יותר, מה שאולי מסביר מדוע 78% השיבו שלא יעזבו מיוזמתם את מקום עבודתם. תמונת המצב קודרת, אם כי קודרת פחות בהשוואה לנתוני סקר "גלובס-שמר" הקודם מחודש יוני השנה.
ברמת המקרו: אופטימיות זהירה
ענייני התעסוקה ממשיכים להטריד את הציבור, למרות הרחש שנשמע באחרונה בתקשורת כאילו יצאנו ממיתון.
הדיבורים האחרונים על יציאה ממיתון לא עושים רושם על ציבור העובדים בישראל, שנותר פסימי ביחס למצב הכלכלה הישראלית: 82% מהעובדים סבורים, כאמור, שעדיין לא נחלצנו מהברוך הכלכלי. לעומתם, 18% סבורים שהמיתון כבר מאחורינו. מדד ספיריון האמריקני מלמד שציבור העובדים האמריקני פסימי קצת פחות מהישראלי: רק 43% מהעובדים בארה"ב סבורים שכלכלתם נחלשת עוד יותר, לעומת 54% אצלנו. "מניסיוני, שוק העבודה מגיב בדרך-כלל באיחור לשינויים כלכליים חיוביים, וזאת מכיוון שגם המעסיקים וגם העובדים רוצים להיות בטוחים שאכן מתרחש שינוי שכזה", אומר עו"ד אריאל שמר. לדבריו, ענייני התעסוקה ממשיכים להטריד את הציבור, למרות הרחש שנשמע באחרונה בתקשורת כאילו יצאנו ממיתון.
גם בחודש אוגוסט עובדי המגזר הציבורי הם, כך על-פי הסקר, הפסימיים ביותר במשק: 58% מהם סבורים שהמצב הכלכלי בישראל נעשה גרוע יותר. עמיתיהם במגזר הפרטי פסימיים קצת פחות: 53% מהם סבורים שהמצב הכלכלי נעשה גרוע יותר. המובטלים, לעומת זאת, 51% מהם חושבים שהמצב הכלכלי מחמיר. ואילו, רק 45% מהעצמאים בישראל סבורים שהמצב בכי רע.
נתוני האבטלה האחרונים שפרסמה הלמ"ס מצביעים על מגמת התמתנות בשיעור המובטלים בישראל. סקר "גלובס-שמר" משקף מגמה זו: 34.6% מאמינים שבעוד שנה יהיו יותר משרות, לעומת 18% שסברו כך ברבעון הקודם. מנגד, 32.8% סבורים שיהיו פחות משרות, לעומת 54% שסברו כך ביוני השנה. בעניין זה, המובטלים הם הפסימיים ביותר: 40.9% מהם סבורים שהיצע המשרות במשק יקטן בשנה הקרובה, לעומת 39% עצמאים שחושבים כך ו-34% שכירים במגזר הפרטי והציבורי.
ברמת המיקרו: מפחדים פחות
יציאה לחופשה מרוכזת בהיקפים גדולים, מעידה על כך שהמעסיקים עדיין מתנהלים כאילו המשבר בשיאו
בחלקו השני של הסקר נבחנה רמת הביטחון האישית של העובד בישראל: נבחנו תחושותיו לגבי יציבות משרתו והיכולת שלו למצוא עבודה חדשה באופן יזום ובתנאים טובים יותר: 63% השיבו כי אינם חוששים שיפוטרו או שמקום עבודתם ייסגר בשנה הקרובה, לעומת 4% שכן חוששים.
"שיעור 'הלא מפחדים' הגבוה לא ברור, בשעה שלמעלה מ-80% מהם סבורים שעדיין לא יצאנו מהמשבר ובשעה ששוק העבודה מצוי בקיפאון", אומר עוה"ד אריאל שמר. לדבריו, "הקיפאון בא לידי ביטוי בכך שהמעסיקים לא מפטרים בכמויות גדולות אך גם לא מגייסים עובדים חדשים, והעובדים מעדיפים לשבת על הגדר ולפעול רק אחרי שישתכנעו שהמיתון באמת מאחורינו". אולי זה מסביר מדוע 49% מהנסקרים סבורים שהסיכויים למצוא היום מקום עבודה בתנאים משופרים פחות טובים, לעומת 19% שחושבים שיש סיכוי.
יציאה לחופשה מרוכזת היא סוגיה נוספת שנבדקה בסקר ותוצאותיה - למעלה מרבע מעובדי ישראל הוצאו לחופשה בעת האחרונה - מלמדות על המצב בשוק התעסוקה. לדברי שמר, "מדובר בהוצאה לחופשה בהיקפים גדולים מאוד, דבר המהווה אינדיקטור אובייקטיבי לכך שהמעסיקים עדיין מתנהלים כאילו המשבר בשיאו ומנסים לצמצם הוצאות".
רגע לפני החגים, סקר "גלובס-שמר" בחן את הלך הרוח של העובדים בישראל לגבי מתנת חג ויציאה לחופשה: 18% מהעובדים השכירים במגזר הפרטי והציבורי השיבו כי לדעתם לא יקבלו השנה מתנה לחג ממקום העבודה, לעומת 19% שיקבלו להערכתם מתנה אך קטנה בשווייה בהשוואה לשנה שעברה. מאידך, 53% מהעצמאים השיבו כי לא יקבלו כלל מתנה. *
המתודולוגיה
הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של 500 עובדים שכירים, עצמאים ומובטלים.
מדד המקרו בוחן את תחושות העובדים ביחס לכלכלה הישראלית ושוק העבודה הישראלי, ואת רמת האופטימיות ביכולת של הכלכלה הישראלית לצאת מהמשבר.
מדד המיקרו בוחן את תחושות העובד לגבי יציבות משרתו, יכולת השתכרותו האישית, וסיכויו לאבד את משרתו ולקבל משרה אחרת תחתיה.
המדד המשוקלל, המבוסס על שילוב של שני המדדים - מקרו ומיקרו, בודק את רמת הביטחון של המועסקים בישראל ברמה האישית, וכן את רמת האופטימיות שלהם ביחס לכלכלה הישראלית ולשוק התעסוקה המקומי.
כל זה, בהשוואה למדד ספיריון (Spherion) האמריקני של מכון האריס אינטראקטיב, הבוחן אחת לחודש, מזה כחמש שנים, את שוק העבודה בארה"ב על-פי פרמטרים דומים, בקרב מדגם מייצג של 2,579 עובדים. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.