הקבלן אברהם שאער: "שוק היוקרה הוא בור בלי תחתית"

"תמיד יהיה עודף של דירות במגדלים כי לא חסרות קרקעות שמאושרות למגדלים, ובגלל שיש תחרות וביקושים, רמת המגדלים עולה תמיד"

אברהם שאער, 64, נולד באיראן ועלה עם משפחתו לישראל כשהיה בן שש. עם שחרורו מצה"ל נסע לניו יורק, ושם החל לעשות הון בעסקי היהלומים. לאחר כשנתיים החל שאער לאסוף נכסים צנועים בגיחותיו בישראל, אולם את הפרויקט הגדול הראשון שלו רכש ב-2007, פרויקט מפואר ברחוב ארגוב בשכונת המשתלה בתל אביב. הפרויקט נרכש מהחברה שבנתה אותו, א.מ.י משגב, שנקלעה לחובות של 100 מיליון שקל לבנק הבינלאומי.

הפרויקט, ששמו שונה לסיטי וילג', נקנה בימי נדל"ן עליזים יותר, ובו 35 דירות ומתקנים מפוארים כבריכות, מפל מים, חדרי כושר וספורט. בתחילת 2009 חשף "גלובס" כי שיווק הפרויקט הופסק, וכי לשאער נגרמו הוצאות והפסדים בשל חוסר הצלחה במכירת הדירות. חברת הניהול הישראלית פוטרה, ושאער החליט להתחיל למכור את הדירות בעצמו תוך מתן הנחות גדולות. עם ההתאוששות במכירות, מבקש היזם האמריקני-ישראלי לתת כמה תובנות על שוק נדל"ן היוקרה הישראלי.

גלובס: שוק היוקרה כבר מראה סימני התאוששות?

"שוק היוקרה הוא בור בלי תחתית, תמיד יהיה עודף של דירות במגדלים כי לא חסרות קרקעות שמאושרות למגדלים, ובגלל שיש תחרות וביקושים, רמת המגדלים עולה תמיד. אבל כל עוד אין כדאיות, למרות ההכרזות לא ייבנו עוד. שוק היוקרה השתפר מלפני כמה חודשים, אבל עדיין לא הגיע לשיא והכסף הגדול עדיין לא הגיע. תמיד צריך את הזרים, השוק המקומי לבד לא יכול להחזיק את כל שוק היוקרה. הדירות שנמכרות הן של מעמד הביניים, ולאנשים שמנצלים את המשכנתה. 90% מהבתים בישראל, וגם בסיטי וילג', נמכרים בעזרת אשראי בנקאי".

מדוע הזרים לא באים?

"כולנו פה חמדנים. אם יש לך מיליון דולר פנוי, ההשקעה הרבה יותר טובה באמריקה מאשר פה, ולכן האמריקאי לא יבוא לפה. מי שמגיע זה בשביל שורשים וקשר למדינה. דירה להשקעה זה לא בארץ. אני בונה פה כי אני מאמין בארץ. אחרי שאסיים עם הפרויקט הזה, אני אקנה קרקע או בניין בישראל".

מה קרה מאז כניסתך לשיווק סיטי וילג'?

שאער: "עד ינואר 2009 נמכרו רק 16 דירות, אולם מאז נמכרו 12 נוספות ונותרו 7 דירות בלבד, בעיקר היותר יקרות. 80% מהקונים הם ישראלים. נפטרתי מכל הדירות שרציתי למכור בזול. כל הדירות נמכרו ברמת מעטפת, מבלי שעשיתי להן שום שיפוצים. נתתי להם רצפה, תקרה וקירות, והרוכשים הביאו ארכיטקטים שלהם שעשו דירות יפות מאוד כמו שהם אוהבים, זה מה שרוצים רוכשי היוקרה כיום. אין שתי דירות אותו דבר, והכל תוך הקפדה על הסטנדרט של הבניין. כך קיבלתי את הכסף מייד והם קיבלו את המפתחות".

ומה הייתה רמת המחירים? האם הפסדת על הפרויקט?

"מכרתי ברמה של 6,000 דולר למ"ר נטו ברמת מעטפת. הבניין כולו הוא בשטח בנוי של 14,500 מ"ר, ומתוכם רק 4,700 מ"ר זה הדירות. במהלך החודשים עליתי קצת במחיר, כי עד לדירות האחרונות מכרתי ממש בהפסד. אם על הדירה הראשונה השנה הפסדתי 500 אלף שקל, באחרונה צמצמתי ההפסד ל-200 אלף שקל. אני מקווה ומאמין באופן טבעי שהמחירים יעלו, אבל אני לא מעוניין למכור כעת הכל. אם אני מוכר ב-6,000 דולר למ"ר אני מסודר כלפי אותה דירה, אבל יש את ההפסדים הקודמים. מאידך, כל מה הייתי מחזיק כנזיל בשנה האחרונה היה מפסיד - יהלומים, מניות וכל דירה שהייתי מחזיק, גם בישראל. כרגע השוק אחר".