בנק ישראל במחקר חדש: כיצד למדוד סביבה אינפלציונית?

בבנק ישראל ניסו לבחון מדדי ליבה אפשריים למדידת אינפלציה ■ המחקר חשוב מאוד בסביבת הריבית האפסית, בה אנו נתונים כיום ■ כנקודת פתיחה, אין מדד ליבה אחד העדיף על מדדי ליבה אחרים בכל ההיבטים

מחקר חדש של בנק ישראל פורסם היום (ג') ואמור לשפוך אור על נושא מעניין בסביבת ריבית נמוכה: האינפלציה. בבנק ישראל ניסו במחקר הנוכחי לבחון מדדי ליבה אפשריים למדידת אינפלציה על מנת להבין בצורה הטובה ביותר את סביבת האינפלציה הנוכחית ולגזור ממנה יעדים ושערי ריבית.

המחקר העלה כי מדדי הליבה, המשמיטים את שינויי המחירים החריגים בכל חודש או משקללים את סעיפי המדד לפני תנודתיותם, תורמים להבנת סביבת האינפלציה הנוכחית. יתרה מכך, מדד הליבה בניכוי מזון ואנרגיה, תוך השמטת מחירי הפירות והירקות, תורם גם הוא להבנת הסביבה האינפלציונית ולסיוע לבנק ישראל לנהל את מדיניותו המוניטרית.

לרוב, מדדי הליבה נמוכים מהמדד הכולל אך החל משלהי 2008 המגמה התהפכה, ומדדי הליבה מצביעים על אינפלציה גבוהה מזו הנמדדת על ידי המדד הכולל. לפיכך, חשוב מאוד לאתר מדדי ליבה מייצגים, אשר ייטיבו לתאר את התפתחות המחירים במשק המושפעת מגורמים בסיסיים, בניכוי התנודות הזמניות וה"פחות חשובות".

בסיכומו של דבר, לאחר ציון מדדי הליבה הנזכרים מעלה, עולה כי אין מדד ליבה אחד העדיף על מדדי ליבה אחרים בכל ההיבטים. כמו כן, היכולת של מדדי הליבה לחזות אינפלציה עתידית אינה גבוהה.