מדד המחירים לצרכן בחודש אוגוסט, שיתפרסם ביום ג' הקרוב, צפוי לעלות ב-0.5%, כך עולה מהערכות הכלכלנים של הגופים הפיננסיים העיקריים ב
שוק ההון. עם זאת, בדומה לחודש הקודם, מזהירים האנליסטים מפני הפתעות, שכן באוגוסט נמשכו השפעות המיסוי על המדד. זו הסיבה מדוע ישנה שונות גדולה בין תחזיות האנליסטים, הנעות בין 0.3% ל-0.7%.
ראשית, השפעת המיסוי תורגש בעיקר באמצעות המיסוי על צריכה עודפת של מים (היטל בצורת), אשר כבר תרם כ-0.3% במדד יולי וצפוי לתרום שיעור דומה במדד אוגוסט. בנוסף, ייתכן כי יורגשו במדד אוגוסט השפעות מאוחרות של העלייה בשיעור המע"מ ב-1% ביולי, מ-15.5% ל-16.5%. במדד זה גם תבוא לידי ביטוי שארית השפעת רפורמת המיסוי הירוק (העלאה חדה במס רכישה על רכבי יוקרה) וכתוצאה מכך צפויים מחירי המכוניות החדשות להתייקר.
עוד צפויות עליות מחירים בסעיף חינוך, תרבות ובידור, האופייניות לחלקה השני של חופשת הקיץ. כמו כן צפויות עליות בסעיף שכר דירה, שלמרות המיתון מסרב לרדת.
האינפלציה צפויה לרדת
מנגד, סעיף תחבורה יושפע מירידה של 1% במחירי הדלקים לצד עלייה של 4.5% בתעריפי נסיעה במונית, כאשר שני שלישים מעלייה זו משויכת לחודש אוגוסט. עוד סעיף שיוזל הוא ההלבשה וההנעלה, עם המשך מכירות סוף עונת הקיץ אשר יקזז מעט אתה עליות המחירים. סעיף הלבשה והנעלה צפוי לרשום ירידה עונתית המתאפיינת בהתגברות מכירת סוף עונת הקיץ.
נזכיר כי גם אם התחזית הגבוהה ביותר תתממש (עלייה של 0.7%) האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (אינפלציה שנתית), העומדת על 3.5%, צפויה לרדת שכן מדד אוגוסט 2008 היה גבוה במיוחד ועמד על 0.8%. מתחילת השנה עומדת האינפלציה במשק על 3.2%, מעל הגבול העליון של יעד המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%). לפי כלל האנליסטים, גם השנה, זו השלישית ברציפות, צפוי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לפספס את יעד האינפלציה. עם זאת, לעומת החודש הקודם, לא צפויה הריבית במשק להשתנות והיא תיוותר על 0.75%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.