מפעילת תחנת-דלק תובעת את חברת דלק בטענה להסכם כובל

מפעילת תחנת-דלק בצומת גוש עציון תובעת 11.4 מיליון שקל מחברת דלק, בטענה כי הגבילה אותה בהסכם מקפח שחייב אותה לקנות רק ממנה דלקים ומוצרים נלווים, והכתיב מחירים שאינם עומדים בתחרות השוק החופשי

החברה הכלכלית לפיתוח גוש עציון, המפעילה תחנת-דלק בצומת גוש עציון, תובעת בבית המשפט המחוזי בתל-אביב 11.4 מיליון שקל מחברת דלק שבשליטת יצחק תשובה, בטענה כי במשך שנים הגבילה אותה בהסכם מקפח שחייב אותה לקנות רק ממנה דלקים ומוצרים נלווים, והכתיב מחירי רכישה ומכירה שאינם עומדים בתחרות השוק החופשי.

באמצעות עו"ד ארנון גרפי טוענת החברה כי הסכם הבלעדיות שנחתם עם דלק בשנות ה-80 גרם לה להפסיד מיליוני שקלים לאורך השנים. מדובר בהסכם ל-25 שנה, שבו מחויבת החברה לרכוש דלק וציוד רק מחברת דלק.

לטענתה, מדובר בהתקשרות פסולה, ולכן ההסכמים בטלים מחמת אי-חוקיות, והיא זכאית להשבת ההפרש שבין מחירי הדלק שמכרה לה חברת דלק מכוח ההסכם - לבין המחירים שבה היתה רוכשת אותם בתנאי תחרות ושוק חופשי.

טענת ההסדר הכובל נשענת בין היתר על עמדת היועת המשפטי לממשלה, מני מזוז, שהוגשה באחרונה לבית המשפט העליון, ולפיה הוראות הכובלות את מפעיל התחנה לבלעדיות מוחלטת ברכישת מוצרים מהחברה תוך הכתבת מחירי הרכישה - מהוות הסדר כובל. מה גם שההסכמים לא אושרו בבית הדין להגבלים עסקיים, ומשכך ההוראות הכובלות בטלות.

עוד קובעת חוות-הדעת של מזוז כי הסכם קמעונאי הינו בגדר "חוזה אחיד", כמשמעותו בחוק החוזים האחידים, וכי כלולות בו הוראות חד-צדדיות, כגון: קביעת המחיר שישלמו מפעילי התחנות במשך עשרות שנים, חיוב מפעיל התחנה לבלעדיות ברכישת מוצרי דלק מהחברה ללא הגבלת זמן - דברים שהם "תנאי מקפח" לפי חוק החוזים האחידים, ולפיכך הן בטלות.

רק באחרונה, כך נטען, כשחתמה עם חברת דלק על הסכם חידוש פעולה בעתיד, היא הבינה כי לו פעלה במשך השנים בתנאים אחרים ולא תחת הסדר כובל - היו רווחיה גבוהים בהרבה מאלו שנצברו בפועל. תחשיב שערך עבורה מומחה מעלה כי רק בשנים 2002-2008 נמנע ממנה רווח בגובה סכום התביעה.

טרם הוגש כתב הגנה. (ת.א. 2000/09).