הסיכויים למלחמת סחר רחבת היקף בין סין לארה"ב נותרים נמוכים, למרות המריבה האחרונה בין השתיים. עם זאת, אנליסטים סבורים כי הסיכון להתדרדרות נוספת במתיחות ביניהן ימשיך להכביד על סנטימנט המשקיעים.
תיאבונם של המשקיעים נפגע אתמול, מה שהביא לעליות בדולר אל מול המטבעות האסיאתיים והכביד על שוקי הסחורות והמניות. הכל החל בסוף השבוע, כשארה"ב הטילה מכס על צמיגים מתוצרת סין, כדי לתמוך ביצרנים מקומיים. סין לא נשארה חייבת, ואיימה כי תתחיל לבדוק את עמדתה בנוגע למכירות העוף וחלקי רכבים אמריקנים, להגיש תלונות לארגון הסחר העולמי ועוד.
אנליסטים ב-HSBC ציינו כי יצוא הצמיגים מסין לארה"ב מהווה רק 0.08% מסך היצוא שלה, מה שעשוי לומר שהמגזר אינו קריטי לסך מאמצי ההתאוששות הכלכלית של סין. "בהינתן זאת וכן העובדה שארה"ב היא שוק היצוא השני בגודלו של סין, סביר להניח שסין תימנע מיצירת אנטגוניזם נוסף ומשדרוג המצב למלחמת סחר כוללת". יחד עם זאת, אומרים ב-HSBC, "רמזים ואיומים ידאיגו את השווקים".
מלחמת אגו
"לארה"ב היסטוריה רצינית עם מכסים - מסיבת התה של בוסטון, מרד המכס של הקולוניות הבריטיות באמריקה על הפרלמנט הבריטי, היתה שלב גורלי לביסוס עצמאותן באמריקה, איך שגלגל מסתובב לו. המשקיעים חוששים שהיריבות הנ"ל בין השתיים תפגע בהתאוששות העולמית מהמשבר ובתרחיש קיצון - אף ליותר מכך", אומר אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים. "התחממות היחסים בין השתיים, במובן הלא חיובי של המילה, העלתה את חשש המשקיעים כי היריבות ביניהן תתפתח למלחמת אגו וכבוד. מי כמונו, הישראלים, יודע שמלחמת אגו מסוכנת הרבה יותר מזו של טילים?".
"התגברות במתיחות בין השתיים, אם זו אכן תהיה ההתפתחות, תעלה את הספקולציות בשוק שסין עלולה 'לנקום' בארה"ב ע"י הפחתת רכישות האג"ח הממשלתיות, או, במקרה הגרוע ביותר, מכירת חלק מהאג"ח שבבעלותה", אומרים ב-HSBC. "קל יותר לדבר מאשר לעשות, כיוון שסין היא הרוכשת הגדולה ביותר של אג"ח ממשלתיות אמריקניות ולכן צברה גם הרבה דולרים. מבחינת השוק, אם יתגלה סיכון כלשהו שסין תפסיק לרכוש אג"ח של ארה"ב - יהיה זה סימן שלילי לדולר".
בדויטשה בנק מעריכים כי "פעולותיה של ארה"ב מיום ו' עשויים להוביל למיני-מלחמת סחר בין סין לארה"ב, שתערב מיליארדי דולרים. היצרנים הספציפיים שיהיו מעורבים בזה, עלולים להפוך לקרבנות רציניים, אך הסבירות למלחמת סחר רחבת היקף היא נמוכה". הם הוסיפו כי תגובתה של סין היתה מתבקשת, כי אם לא היתה מגיבה, היא היתה מזמינה סנקציות נוספות מצד ארה"ב ואולי מדינות נוספות בעקבותיה.
למרבה האירוניה, במקביל למתיחות, נפתח אתמול (ב') הפורום הראשון לשיתוף פעולה כלכלי ומסחרי בין סין לארה"ב, שנערך בשיקגו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.